3,586    18    2  

Antall kurser på kjøkken?

 270     0
Skal pusse opp kjøkkenet, og innhenter i den forbindelse tilbud på blant annet elektrikertjenester.

I dag har jeg to kurser på kjøkkenet: 20 amp og 16 amp til hhv. stekeovn og «resten». Dette dekker da stekeovn (egen 20 amp) og induksjonstopp, mikro, oppvask, side-by-side, ventilator og diverse stikk. Sikringen har gått en sjelden gang, men det har ikke vært plagsomt.

I det nye kjøkkenet planlegger vi med: stekeovn, kombiovn, oppvask, side-by-side og induksjonstopp med innebygd ventilator. Så strengt tatt er den store forskjellen at vi skifter ut mikro med kombiovn og går fra separat ventilator og induksjon til en kombinert løsning.

Hva må vi påregne å utvide med i sikringsskapet, og er det noen som våger seg på et estimat slik at jeg er forberedt på forhandlingene?

   #1
 75     0
Pusset opp kjøkkenet i 2018. Fra før hadde jeg 20a til komfyr, 10a til stikk, ventilator, kjøleskap, belysning og mikrobølgeovn. 16a til oppvaskmaskin.

Nytt oppsett ble:
16a til stikk, kjøleskap, ventilator og belysning.
16a til stekeovn
16a til kombiovn
10a til oppvaskmaskin
20a til platetopp.


2 nye kurser og omdisponering av noe og omtrekking av noe.


Det er vanskelig å gi noe estimat ang ditt kjøkken, i mitt tilfelle kom jobben på ca 20k.

Godt mulig du klarer deg med færre kurser, men jeg synes det er greit å slippe å ta noe hensyn når man jobber på kjøkkenet.
  (trådstarter)
   #2
 270     0
Takk for respons! Sure penger når jeg i utgangspunktet trodde jeg skulle klare meg med det jeg allerede har, men har vel gått opp for meg i det siste at kapasiteten ikke er helt tilstrekkelig.

Får en elektriker på befaring i morgen, så får vi se hva han sier Smile
   #3
 24,668     Akershus     0
En slektning har 20A til induksjonstopp og 16a til: stekeovn, oppvask, mikro, vannkoker, lys og kombiskap. Ikke helt optimalt, men funksjonerer for dem.
Signatur
   #4
 3,587     0
Ikke glem apparatene på kjøkkenbenken: Vannkoker, kaffetrakter, kjøttkvern, blender, vaffeljern, frityrgryte, brødrister, takke, ... De trekker fra et par hundre watt opp til godt over kilowatten. Tenk gjennom hvilke som kan bli brukt samtidig, og samtidig med faste installasjoner som koketopp og stekeovn.

Kanskje litt satt på spissen, men likevel: Middagen er over, oppvaskmaskinen startet, du vil servere gjestene kaffe med blodferske vafler og lapper. Kaffetrakteren går i gang, og noen vil ha te, så vannkokeren kommer på. Vaffeljernet går på den ene benken, takka på den andre. Naturlligvis har du i tillegg et antall "små-forbrukere": Lys, kjøleskap, ventilator, juicepresse, ... som i verste fall kunne få forbruket ditt til å bikke over 15A-grensen.

Jeg ville aldri hatt mindre enn tre 15A-kurser på et ny-oppusset kjøkken. At du bruker stekeovn og oppvaskmaskin samtidig er lite trolig; det er hhv før og etter måltidet; de kan dele kurs. På en 15A-kurs har du stadig margin her til å akseptere "småforbrukere" som lys, kjøleskap, ventilator, ... så du ikke behøver å bekymre deg for dem når du vurderer kapasiteten på andre kurser. Egentlig vil jeg anbefale: Sett alle faste effekt-krevende apparater - f.eks. koketopp, stekeovn, oppvaskmaskin - på egne kurser, som evt. også handterer faste lav-effekt apparater som vifte, kjøleskap og lys. I tillegg til dette bør du ha to ulike kurser for stikk over kjøkkenbenk, så du ikke behøver å tenke på om du "har råd til" å plugge inn vannkokeren mens du steker vafler (selv om men kanksje vannkoker og vaffeljern må stå på hver sin kjøkkenbenk!)

At du bruker koketopp og stekeovn samtidig er trolig; de bør på ulike kurser. Stikk over benker må være fordelt på to kurser, slik at du du kan bruke både f.eks. vannkoker, vaffeljern og kaffetrakter samtidig. Benken der du har effekt-krevende apparater for å forberede et middagsmåltid - samtidig med koketopp/stekeovn - bør ha stikk på den tredje kursen; det kan være f.eks. mikro eller frityrgryte. Mindre effektkrevende apparater kan dele kurs med koketopp eller stekeovn.

Da ender du kjapt opp med fire kurser til kjøkkenet. Om du ikke inisisterer på at hver kurs kun skal dekke ett rom, kan du f.eks. akseptere f.eks. at noen stikk over benk på kjøkkenet deler kurs med lys og andre lav-effekt-forbrukere i stua vegg-i-vegg.

"Moral": Tenk gjennom hvike effekt-krevende apparater som kan bli brukt samtidig. Fordel dem på ulike kurser. (Og har du trefase inn i huset, få dem lagt på hver sin fase - men det vet antagelig elektrikeren bedre enn deg! Smile)

Men: Det er kanksje vel så viktig å tenke på hvor mange stikk du bør ha over kjøkkenbenkene. Legg heller opp til "for mange" enn for få! Har du så mye benkplass at en del apparater står framme bør de ha sin faste kontakt, så du slipper å trekke ut plugger for å få komme til med f.eks. en stavmikser - du bør alltid ha ledige stikk. Hvis du "for sikkerhetens del" ikke vil ha appparater plugget inn fast: Legg heller opp med (allpolede) brytere foran hvert stikk, med indikatorlys slik at du ser hvor du har glemt å slå av strømmen etter bruk.

Jeg antar at elektrikeren ikke vil bli glad om han må legge kabler for tre-fire kurser på kryss og tvers, en hit og en dit! Kan du dele huset ditt opp i "øyer" over hvilke områder som dekkes av hvilke kurser, får du antagelig en positiv dialog med elektrikeren. Som noe i retning av mitt innspill til elektrikeren:

Antall kurser på kjøkken? - 174c1ea8dac34ae98df853c32f12c52b.png - Gullars



   #5
 24,668     Akershus     0
Nå er ikke hovedsikringen en uendelig ressurs heller. Her er det vanlig med 3*63A IT. Om vi legger dette kjøkkenet på 3*15+25A = 70A til grunn, så er all tilgjengelig effekt til huset brukt opp på bare kjøkkenet. Stue, bad, gang, kjellerstue, soverom får suge på labben og stenge av.

Nevnte leilighet har 2*35A og liten mulighet for å øke dette. 
Signatur
   #7
 24,668     Akershus     0
Det er jeg enig i. Det er derfor jeg reagerer litt på en trend hvor hvert enkelt apparat på kjøkkenet må ha egen kurs. Disse kursene «møtes i skapet og det er i mange tilfeller slik at en kke har mulighet for å slå på alt samtidig. Heldig vis gjør en sjelden det. Det er godt å ha litt ekstra kurser, men det er kostbart å overdrive. Vi har 20A til komfyr, 16A til oppvask og 10A til alt annet. Sikringene har aldri gått.
Jeg er enig i at 10A i dag ville vært 15A og kanskje en kurs mer.
Signatur

  (trådstarter)
   #8
 270     0
Er imponert over kvaliteten på svarene her inne. Spesielt imponerende og utfyllende svar av @keal. Takk!

Imidlertid ser jeg at jeg har blinkset litt. Åpnet sikringskapet nå igjen, og så noen rader nedenfor at jeg har enda en sikring på kjøkkenet. Dermed har jeg altså tre:
20A stekeovn
16A kjøkken og ventilator
16A oppvaskmaskin, platetopp og side-by-side

I tillegg er det en sikring der på 16A som det ikke står noe ved. Forsøkte å slå den av, men ingenting skjedde i noen rom. Kan det bety at vi har en ledig sikring også? I så tilfelle kan det faktisk hende vi har 1x 20A og 3x 16A til disposisjon. Kanskje en god løsning da kan være:
  • 20A til platetopp med integrert ventilator

  • 16A til komfyr og noe stikk på kjøkkenbenken

  • 16A til kombiovn (med mikro) og oppvaskmaskin

  • 16A til side-by-side, vinskap, belysning og resten av stikk



Høres dette fornuftig ut? Gitt at den fjerde kursen er disponibel da...
   #9
 75     0
Bør fungere det, men ville ha funnet ut hva den fjerde kursen går, har du varmtvannsbereder på kjøkkenet kanskje?
  (trådstarter)
   #10
 270     0
Da har jeg hatt elektriker på befaring...

Den gode nyheten er at den ledige kursen i sikringskapet viste seg å faktisk være ledig, og at han mente det skulle holde med 3x16A og 1x20A.

Den dårlige nyheten er prisanslaget på 30k — ganske langt over det vi trodde og håpet på, og jeg frykter allerede estimat fra rørlegger... Han skulle komme tilbake med et detaljert fastpristilbud, så får vi se hva han havner på.

I rettferdighetens navn var ikke hele anslaget på 30k tilknyttet kjøkkenet. 9k gikk på å skifte ut to dimmere i stuen (den ene er ødelagt og må uansett skiftes ut) og legge opp en dobbel stikkontakt på badet (3,5k per dimmer og 2k for stikk).

Men de siste 21k var altså for kjøkkenarbeidet:
- Forlenge ledningen til platetoppen ca. 3 meter grunnet ny lokasjon (bytter plass med oppvaskmaskinen)
- Forlenge ledningen til oppvaskmaskinen ca. 3 meter grunnet ny lokasjon
- Nytt stikk i veggen til side-by-side-skap (1 meter fra eksisterende stikk)
- To nye dobbel stikk
- En ny firdobbel stikk
- Bytte ut en dobbel stikk med firdobbel stikk

Han estimerte kjøkkenarbeidet til 5-7 timer og arbeidet i stue/bad til 1-2 timer. Basert på dette synes jeg det virker som om de tar seg veldig godt betalt for materialene.

Noen tanker rundt dette?