#21
 1,925     klippdalen     0
nei, hver kurs vil tåle akkurat det samme.

men man får mer totaleffekt. gitt at det balanseres rett.

   #22
 24,668     Akershus     0
En vanlig kurs i et hus har to ledere og leverer 230V med den max-strømmen som sikringen tillater, vanligvis 1 eller 15/16A.

Dersom du har en spenning inn til huset, 230V og 40A hovedsikring, har du totalt 230*40=9200W tilgjengelig.
Om du nå bytter til 3-fase IT-nett, har du 230*40*1,73 = 16kW tilgjengelig. Denne effekten deles ut til kursene, men ingen kurs blir sterkere enn sikringen.
Signatur
   #23
 3,587     1
Antar det var en null som glapp ut der: "vanligvis 10 eller 15/16A". 1A-kurser har jeg aldri sett i lysnettet!

Kanskje det er et Trondheims-fenomen - jeg trodde det var det vanlige: Her er 3x63A hovedsikringer standarden i IT-nett. Prisen er den samme opp til 63A, og alt som er lagt av kabler minst de siste tretti år er dimensjonert for 63A.

Da jeg fikk lagt inn trefase for en del år siden, var det fordi 35A hovedsikring ble i underkant da jeg begynte å fable om badstue. Men montøren trodde ikke på det: Alle papirene sa at hovedsikringene var på 25A, Maks 5500 W effekt. Tydeligvis hadde det vært litt for lite for forrige eier av huset, men uten at han ville betale en elektriker for å fikse det.

Forøvrig lå det allerede kabel for 3x63A fram til husveggen, så triksingen i soklene til hovedsikringen ga ikke noen risiko for overbelastning av dem. Fra hovedsikringene til sikringsskapet, maksimalt tre meter, lå kabelen i et solid metallrør, så brannfaren var vel ikke overhengende der, heller. Men jeg hører til dem som likevel følte meg adskillig tryggere da det ble skiftet ut på forskriftsmessig måte.

Et korrolar til Hjelpema sin kommentar: Man kan aldri få for mange kurser!

Jeg skal få renovert det elektriske oppgget fullstendig i løpet av våren, og da skal de aller fleste oppholdsrom få tilgang til (minst) to kurser. Jeg er lei av å måtte løper rundt og slå av f.eks. el-ovner bare fordi jeg skal bruke støvsugeren på 1800 W (selv om jeg går fra 10A til 15/16A kurser, og i hovedsak bort fra el-oppvarming). Uttakene over kjøkkenbenk fordeles på tre kurser, så jeg kan bruke vannkoker, steketakke og eltemaskin samtidig. Antagelig gjør jeg litt overkill her, men opp gjennom tidene har jeg opplevd så mange mørklegginger pga. sprengte sikringer at nå vil jeg ha skikkelig margin!
   #24
 5,743     OSLO     0
Off-topic: Keal; jeg har faktisk en sikring, 3 fas, i garasjen, på 0,5A :O kjøpte en sånn strøm måler/overvåker på ebay, som skulle kobles til 230v, var litt usikker på om den dingsen var bra, så tenkte det var lurt og sikre den med så lite som mulig

men jeg er elektrikker, og vi elektrikkere er vel litt sære haha Tongue
HSt
   #25
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Kuriositeten er at på momentan strøm så slår ut svake sikringer tregere enn 10A sikringen så når elektriker bygde om en gammel kontrollenhet som hadde en 2 eller 3A sikring (husker ikke verdi) så koblet han denne etter en vanlig 10A sikring
   #26
 21,481     Enebolig     1
Akkurat det kravet synes litt gammeldags i dag Smile

Jeg fikk for en del år siden lagt opp åtte nye uttak - to firedoble - i tillegg til det jeg hadde. Det var dengang jeg hadde vinylspiller, CD-spiller, kassett-spiller, spolebåndopptaker, stasjonær MiniDisc-spiller(!), DVD-spiller, VHS-spiller, tuner, forsterker, skjerm, PC... og enda var jeg uten TV-tuner, kabel-TV-tuner, satellitt-tuner,...

Men hvem bruker LP, CD, CC, spolebånd og MD idag? Hvem har fortsatt VHS-spilleren stående i stua? Selv DVD/BD er blitt litt gammeldags. Det som er igjen av HiFi-freaks med 19" rack for åtte-ti ulike prosessorer har integrert powerstrip i racken.

De aller fleste av mine venner og kjente hører knapt på radio, eller andre "rene" lydkilder, i stua - det måtte være fra en liten "kjøkkenradio" som flyttes rundt. Platehylla er erstattet av Spotify, filmhylla av Netflix. Dagens smart-TVer har direkte nett-tilgang og erstatter kablel-tunere (og første generasjon tunere for det digitale bakkenettet, som ble brukt som adapter for en analog TV), radio og rene lyd-enheter. Mange klarer seg med ett enkelt uttak, der jeg hadde behov for elleve...

Det er jo "kjekt å ha" litt ekstra, men det behovet som presset fram seks uttak som minimum (og disse kommer i tillegg til de andre "per-kvadratmeter-uttakene) har i stor grad forsvunnet i dag som "alt" er på nett og fysiske medier for lyd og film er på vei ut.


Ja, men et sted må man begynne. Apparatene du nevner trekker lite strøm, og det er forholdsvis lav risiko om de kobles til en forgrener/padde.

Kravene i bolignormen tar sikte på å redusere behovet for skjøteledninger, og det fungerer. Det hadde vært mye mer hensiktsmessig å innføre kravet i eldre boliger, men lov/forskrift/norm har nesten aldri tilbakevirkende kraft. Derfor må man begynne et sted, og det finnes 2kW ovner også i nye boliger, men de er nesten aldri tilkoblet skjøteledning slik man ofte ser i eldre boliger.
   #27
 4,193     0
Kravet gir mer mening enn det kan virke som i første øyekast.

Uten kravet ville utbyggere og elektrikere på fastpris installert nøyaktig ett uttak ved tven. Og med tv, kanskje en lydplanke og en lampe så er skjøteledningen der med en gang. Og finnes det en skjøteledning så kan du være sikker på at noen plugger en 2kw oljeovn I den, fordi det er så kaldt...

Vi har 8 kontakter bak tven, erfaringen var at 6 var litt for lite med diverse lyd, bilde og lamper...

   #28
 3,587     0
Ja, men et sted må man begynne. Apparatene du nevner trekker lite strøm, og det er forholdsvis lav risiko om de kobles til en forgrener/padde.

Kravene i bolignormen tar sikte på å redusere behovet for skjøteledninger, og det fungerer. Det hadde vært mye mer hensiktsmessig å innføre kravet i eldre boliger, men lov/forskrift/norm har nesten aldri tilbakevirkende kraft. Derfor må man begynne et sted, og det finnes 2kW ovner også i nye boliger, men de er nesten aldri tilkoblet skjøteledning slik man ofte ser i eldre boliger.

Jeg setter pris på at det er krav om flere faste uttak - i alle rom. Skjøteledninger er en uting, både for snublefaren og risiko for varmgang.

Men det behovet ivaretatt av de skjerpede kravene til "per-kvadrameter-uttak" som gjelder for alle rom. De seks til TV og stereo kommer i tillegg. Ingen plugger inn seks 2kW-ovner der det er antatt at TVen vil stå! (Ikke ville sikringene holde, og selv en moderne TV m/tilleggsutstyr er i seg selv en liten varmeovn.)

Når du argumenterer at disse appartene "trekker lite strøm, og det er forholdsvis lav risiko om de kobles til en forgrener/padde" er jo det også et argument for at behovet for seks faste uttak ikke er spesielt stort, at det som minimumskrav er litt overkill. Det trekker i samme retning som mitt argument:Vi har ikke lenger disse apparatene. Det kan nok stå en og annen BluRay-spiller hjemme hos foreldrene dine, men unge mennesker i dag har sjelden eller aldri seks ulike apparater dandert rundt TV-skjermen.

En annen side av saken er at jeg alltid har hatt vinyl/CD/CC/MD-spillere og forsterker ved siden av godstolen, ikke borte ved høyttalerne (der jeg ville plassert TVen, om jeg hadde hatt noen). Jeg har sett mange som plasserer alt sammen ved siden av TVen slik at de må reise seg og gå over til andre siden av rommet for å snu kassetten, og har aldri helt skjønt vitsen. Det får meg til å tenke på 1950 / -60 talls golvstående, komplettet sterekonsoller med innebygde høyttalere (på 60-tallet også med TV-skjerm). (Så mitt behov for fjernkontroller har vært under gjennomsnittet Smile )

Hvis utstyret er spredt på to steder, reduseres behovet for en stor konsentrasjon av uttak på ett eneste sted. For gamle dagers analoge video var det fordelaktig å ha skjerm, spillere, kabeltunere etc. rimelig samlet, med korte kabler, og et visst behov for uttak der (og behov for fjernkontroller). Lyd, selv i analog form, har ikke noe problemer med å være plassert på litt avstand fra høyttalerne. Digital video er likedan: En HDMI-kabel på noen meter slipper digitale bits gjennom uten problem. Skulle jeg i dag kjøpt meg en TV, ville jeg lett etter en ren tuner, et slikt "adapter" som ble solgt ved innføring av digital-TV, med HDMI-utgang, slik at jeg kunne betjene det fra godstolen. Eller koble til prosjektøren i hjemmekinoen. Men det ser ikke ut til å være moten i dag: Alt skal inn i én boks, både TV-mottak, skjerm, videeostriming, lydstriming. Uten alle de små, lite effektkrevende apparatene vi hadde for 20+ år siden, som ga opphav til kravet om minst 6 uttak ved skjermen.
   #29
 21,481     Enebolig     1
For å klargjøre hva jeg mente: Det man ofte ser i eldre boliger er at en 2kW varmeovn står tilkoblet i en padde ved TV benk. Dette ser man nesten aldri i nye boliger fordi det er mange ledige uttak.

Jeg er enig i at kravet kan være noe overdimensjonert i stue.
Uten krav om 6 uttak skal det ikke mer til enn TV, tuner og Apple TV før en forgrener er på plass (i praksis)
Det kunne nok vært fornuftig å si at de 6 uttakene ved TV er inkludert i det generelle kravet for stue.
Og det finnes fremdeles godstoler, stereobenker og eldre mennesker her i landet Wink

De færreste har et forhold til hvilke apparater som ikke bør tilkobles skjøteledning.
Bolignormen tar i liten grad hensyn til den spesifikke brukeren, og det er greit ettersom boliger ofte bytter eier/bruker.
   #30
 3,587     0
De færreste har et forhold til hvilke apparater som ikke bør tilkobles skjøteledning.

Og de færreste skiller mellom skjøteledning og skjøteledning.

Jeg kjøpte meg nettopp en skjøteledning (med enkel hengekontakt) til rundt 650 kr. Den er noe mer robust bygget enn det du kjøper på samvirkelaget.

Enda finnes det betydelig dyrere "padder" (eller "power strips" som vi kaller det på jobben) for proff bruk, bygget for å tåle full belastning mer eller mindre kontinuerlig. Vi importerte noen fra Tyskland for 700 kr/stk fordi det (selv med frakt og moms) var vesentlig billigere enn å kjøpe samme modell fra en norsk forhandler.

Den jeg kjøpte var for utebruk, til min nye elektriske snøfreser. Motor på 1800 watt, så den trekker ikke mer enn 8A. Men det kan den komme til å gjøre i mer enn noen sekunder. Kommer vel til å bruke skjøteledningen til kappsaga også.