95    7    0  

12v ac sparkelmasse

 279     Trondheim     0
Hadde maler innom. Han fikk støt da han sparklet. Jeg merket ikke noe da jeg sjekket med fingrene så jeg tok frem voltmeteret. Måler ~12vd dc mellom massen og jord.

Bak i veggen vet jeg at det ligger en gammel ringeklokke innedel, men den skal være utkoblet. Sikringen er også tatt til "ringetrafo" av elektriker. Ledningen som gikk til ringeklokke innedel fikk vi ikke ut så den lot vi være.

Sparkelmassen har 12vdc uavhengig av om sikring til ringetrafo er på eller ikke. 

Noen ideer om hvor jeg kan feilsøke? 

Nå er sparkel massen tørr så nå måler jeg ingenting. 

Vedlagt bilde viser sikringsskap. Er det ringetrafo jeg ser på her? 
12v ac sparkelmasse - IMG_20221120_185343.jpg - kaffemannen

   #1
 5 451     OSLO     0
nei tror ikke det er en ringetrafo, den er nok der i forbindelse med et kjøkken KWH måler, det er en strømmåler
   #2
 5 432     Akershus     0
nei tror ikke det er en ringetrafo, den er nok der i forbindelse med et kjøkken KWH måler, det er en strømmåler

Her var det mye feil, det heter ikke kwh måler, som måler kw gjennom 1 time og absolutt ikke strømmåler, men derimot gikk det stort sett under betegnelsen wattmeter, selv om det sto kw på måleren og var i allefall en effektmåler, ikke amperemeter/strømmåler, som måler strøm. Wink

Jeg synes forøvrig ikke trafoen minner om noen av de trafoene jeg har sett i forbindelse med wattmetere, men det kan selvsagt hende jeg ikke har sett alle. Deler av landet kan jo også ha hatt annnen importør/grossist enn de strøkene jeg har bodd og arbeidet i.

Det hadde vært enklere å tippet noenlunde rett hvis TS hadde forklart hvor sparklingen ble utført. Wattmeterne sto som regel i nærheten av komfyren og uansett vanligvis midt på veggen på kjøkkenet,mens ringeklokker som oftest sto høyt oppe på veggen, typisk i en entré.
  (trådstarter)
   #3
 279     Trondheim     0
Nå sier dere noe. Vi flyttet kjøkken og det var en effektregulator (1-2-3 bryter der) denne ble fjernet.

Jeg la forøvrig merke til relativt solide ledninger som gikk til den saken i sikringsskapet. 

Når jeg skru av sikringen som da går til sikring for ringetrafo og måler på ledningene til den, så måler jeg 24vdv. Så det kan ikke være den spenningen som går i sparkelmasse og sikringen for ringetrafo fjerner ikke 12v som jeg måler. Men hvor ble typisk ringetrafo plassert? Er den der innedel en for ringeklokke er?

  (trådstarter)
   #5
 279     Trondheim     0
Litt nærmere titt i skapet så ser jeg en hvit boks som det går flere tynne ledere ut fra. Disse tynne ledningene har jeg observert flere steder i huset. Huset er fra slutten av 60t.

Dett er kanskje ringetrafo? Men forstår ikke hvorfor ledningene går rundt om i huset. Kan det være forsyning til en alarm som har stått her?
12v ac sparkelmasse - 16689767640585103952940861901200.jpg - kaffemannen
   #6
 5 432     Akershus     0
Ringetrafo er det nok garantert ikke, den klumpen på bildet, de har som regel 230 volt vanlige ledninger inn på ene siden og vagfritt f.eks 8-12 eller 24 volt på andre siden, vanligvis tikoblet med såkalt tynn ringeledning og er en ganske lukket boks. Bildet med tykke ledninger minner mer om wattmetertrafo, da disse ikke hadde tilkobling for 230 volt, men at hovedledningene til skapet gikk uisolert gjennom spolene, som på ditt bilde. Det var da uttak for ledningene, 12 volt i ditt tilfelle, som gikk til selve wattmeteret.

Ledningene til 1-2-3 bryteren som du nevner, har ikke noe med dette å gjøre, det er strømledningene til VV berederen og man regulerte via denne bryteren hvis nåla på wattmeteret beveget seg over rød pil, innstilt verdi for overforbruk, når man f.eks brukte komfyren. Wattmeteret ble også gjerne kalt overforbruksmåler.

Alt tyder på at bildet viser trafo for overforbruksmåler selv om jeg ikke kjenner til denne typen, og egentlig skulle de tynne ledningene være kortsluttet hvis måleren ble fjernet. Alternativt en "strapp" over tilkoblingen i sikringsskapet. 12 volt skal vanligvis ikke være merkbart, men en spole, som her, kan indusere spenning og gi ganske kraftig støt ved brudd, så hvis maleren har dyttet ledningene sammen, eller om de var dårlig sammenkoblet og deretter har kjent på de når de gikk fra hverandre, kan han sikkert ha fått en ufarlig "karamell". Samme prinsipp gjelder "leketøy", hvor man får kraftig strømstøt fra en f.eks "konfekteske" eller "tyggis", drevet kun ved et harmløst batteri.

https://morobutikken.no/products/sjokk-elektrisk-stot-tyggis?currency=NOK&variant=39802483572822&utm_medium=cpc&utm_source=google&utm_campaign=Google%20Shopping&gclid=Cj0KCQiAveebBhD_ARIsAFaAvrEjRsaDoBzJtegEzOu1ernWSNnB9s4RZd5XFodWt28d0CmxIqv8slgaAq2WEALw_wcB

De tynne ledningene kan være én til wattmeter og én eller flere til ringeklokke, hvis det kanskje har vært stort hus og tunghørte. Ledningene til ringeklokke og wattmeter var gjerne samme typen som gikk under betegnelsen ringeledning og var 2 ledere med en viss avstand mellom, så en isolert festestift kunne slås inn mellom de uten å kortslutte.
   #7
 4 013     0
Trafoen det er bilde av er til et kjøkkenwattmeter. De klemmene på det eller sukkerbiten om dere vil var der en koblet til ledningene inn til viserinstrumentet.
Her ser det ut som at det ikke er tilkoblet noen ledning. Hvis det stemmer at det ikke går noen ledning ut fra klemmene så har denne trafoen ingenting med at det blir målt spenning ved sparkelen.
Slik flat hvit kabel RLPP som en oftes brukte på kjøkkenwattmetere brukte man også til ringeklokke og også gamle telefonanlegg.
Clas Olsson har RLPP den dag i dag.
12v ac sparkelmasse - Screenshot_20221120-224940_Samsung Internet.jpg - elektrikern