6 256    62    5  

Alternativer til den berømte "sukkerbiten"?

 841     Østfold     0
Bruk av sukkerbit er så langt jeg har lest meg tiul her inne ikke lenger lov og bruke når man kobler elektriske anlegg. Mange mener at kontakter som Wago 221 skal være en erstatter for sukkerbiten men den sammenligningen klarer ikke jeg helt å se. 

Se skissen jeg laget under:

Alternativer til den berømte "sukkerbiten"? - wago.JPG - Bjerknez

Sukkerbiten er jo langt mer smidig å bruke med tanke på det estetiske. Wago koblingene passer sikkert bra i koblingsbokser hvor disse skjules, men for å feks. skjøte en ledning så vil Wago koblingene bli langt mer klumpete og vanskeligere å skjule.

Jeg ser fordelene med å bruke Wago, for all del, men jeg synes dte er veldig rart at dem ikke har funnet opp en direkte erstatter for sukkerbiten som fremstår som sikrere, noe ale Wago koblingen, men med utgang på begge sider feks. Om Wago koblingen blir noe lenger gjør jo ikke så mye, bare dem ikke tar så mye plass i bredden.

Slik jeg ser det (jeg er dog langt i fra noen elektriker) så vil sammenlodding av lederne ved siden av krympestrømpe over hver leder samt selve ledningen etterpå være den helt klare vinneren rent estetisk. Jeg kan heller ikke forestille meg at en skikkelig loddeskjøt med krympestrømper over vil tåle noe mindre. Snarere tvert i mot?

Jeg ser altså helt klart fordelene med Wago koblingene, men noen sukkerbit erstatter som er lovlig har jeg ikke fått med meg finnes? Så sant ikke sammenlddong da er lov for å skjøte ledninger som ikke er en del av det faste anlegget. 
Signatur

  (trådstarter)
   #1
 841     Østfold     1
I følge denne videoen kom ikke Wago koblingen så veldig bra ut sammenlignet med andre måter og koble på?

Signatur
   #2
 3 760     0
Sukkerbiten er da fortsatt lov den. Det som ikke er lov er å avslutte faste ledninger i taket med sukkerbit slik at menigmann skal koble lampa si til i sukkerbiten. Enten skal elektrikeren montere lampe eller kontakt, gjerne DCL.
Å skjøte to ledninger med sukkerbit eller lodding og krympe utenpå er heller ikke innafor.
   #4
 3 760     0
Lite fagmessig. Lodding skal ikke brukes, hvorfor må du nesten spørre de som skriver normen vår. En krympeskjøt gir ikke godkjent strekkavlasting.
  (trådstarter)
   #5
 841     Østfold     0
Lite fagmessig. Lodding skal ikke brukes, hvorfor må du nesten spørre de som skriver normen vår. En krympeskjøt gir ikke godkjent strekkavlasting.

Ok. Jeg bare lurte på om det var DU som mente dette eller om det var regler for dette.

I følge videoen over så kan jeg vertfall ikke se at lodding og krympestrømpe er noe farligere i åpent anlegg enn andre ting.

De fleste som prøver og dra en leder ut av en Wago kobling på Youtube klarer dette uten problemer. En loddeskjør derimot er ikke like lett og dra i fra hverandre. I tillegg er loddeskjøten med krympestrømpe vanntett (hvis man bruker krymestrømpe med lim/silikon). Det ser også mye penere ut. Synes jeg da vertfall.

Her snakker jeg altså om midlertidige og eller skjøter i åpne anlegg som lampettledninger etc. Altså hobbybruk for hjemmemekkeren som ikke har råd til å ringe elektriker hver gang man skal fikse brudd på ledningen til drillen sin, eller skjøte på en lampett ledning. Smile
Signatur
HSt
   #7
 29 978     Lillestrøm kommune     0
Nå er du tunglært, det MÅ være strekkavlaster på alle koblinger og hverken sukkerbiter , wago, loddeskjøter kan henge fritt. Det finnes ikea lamper med egne kabler og inn/utganger til disse det er ok og ha pluggbare ledninger fra leverandør


Se på en ledningsbryter for lampettledning der er strekkavlaster på plass (som et eksempel på dette)

  (trådstarter)
   #8
 841     Østfold     0
Nå er du tunglært, det MÅ være strekkavlaster på alle koblinger og hverken sukkerbiter , wago, loddeskjøter kan henge fritt. Det finnes ikea lamper med egne kabler og inn/utganger til disse det er ok og ha pluggbare ledninger fra leverandør

Jeg skjønner det. jeg skjønner også at reglene sier det. Men jeg forstår ikke helt problematikken med å feks. skjøte lampettledningen med lodding og krympestrømpe.

Så klart kan jeg i værste fall tre pailabbene bak ledningen og snuble. Kanskje ryker skjøten i loddingen og jeg får et støt som stanser hjertet før jeg trer hodet rett i sengegavelen og brekker nakken. Selvsagt brenner jeg opp mens jeg ligger å spreller på gulvet.

Jeg har jobbet i en stor norsk industrirørleggerbedrift som også drev litt offshore tidligere. Der hadde dem egne reparatører som fikset ledningsbrudd på maskiner som sveiseapparat, vinkelslipere etc. som blir brukt på oppdrag. Jeg jobbet sammen med denne reparatøren i 3 år.

Jeg har aldri sett så mye bruk av krympestrømper og lodding som jeg gjorde da. Var ingen som tok skade av det de tre årene jeg jobbet der.

Jeg er selvsagt klar over at man som elektriker på oppdrag må forholde seg til disse reglene, men jeg tenkte kanskje det var lov til å ha litt mer jordnære diskusjoner rundt dette her inne uten å bli stemplet som "tunglært".

Jeg er som kjent ikke noen elektriker, men jeg prøver så godt jeg kan og forstå, samt diskutere litt rundt dett her inne uten sure miner.

men vi kan godt stoppe tråden her hvis det er ønskelig. Det finnes sikkert flere steder på nett hvor man finner svar.
Signatur