#21
 3,587     0
I tilfellet med hytteeieren var dette på senhøsten, lenge før vinteroppvarmingen som er dimensjonerende.

Joda - men la oss holde størrelsesordnene på plass! Ikke blåse overskrifts-størrelsen helt ut av proporsjoner.
Se på litt konkrete tall, med prisene til Norgesnett Fredrikstad. Året rundt betaler du ca. 120 kr/mnd i fastavgift uansett om du bruker strøm eller ikke. Hvaler er ikke det store vinterhytte-paradiset; det er stort sett i sommerhalvåret du er der. De månedene er det vel rimelig å anta at du vil ha minst tre timer i måneden med 3 kWt forbruk, til varmtvann, matlaging, lys og litt luning på kvelden. Så de månedene betaler du 3 * 61,25 i effektledd - la oss avrunde til 180 kr/mnd, pluss 120 i fastledd = 300 kr/mnd for de månedene du faktisk bruker hytta, 120 kr utenom sesong. I tillegg kommer kWt-prisen, dirkete bestemt av faktisk forbruk, men prisen der er akkurat den samme som inne i byen.
Så har vi en klar og fin oktober, og du tilbringer helgene på hytta. Men når du ankommer på fredag ettermiddag må du slå på 6 kW varmeovner i flere timer for å få det litt lunt. På lørdag har varmen kommet opp, men det står stadig på en del, og du får et par timer med 5 kWt forbruk mens du lager til middagen og tar deg en dusj (uten å slå av varmeovnene selv om berederen slår inn). Søndag er hytta varm, men likevel: Skal du ha varmtvann til å skrubbe den ren, får du noen flere timer der du bruker 4 kWt på en time. Det samme gjentar seg på alle de fire helgeturene du har til hytta i oktober. Effektleddet i oktober er snittet av 6, 5 og 4 kWt/t, dvs 5 kWt/ * 61,25, i motsetning til de "vanlige" 3 kWt/t. Så i oktober betaler du ikke 120 kr + 180 kr + faktisk forbruk, men 120 kr + 300 kr + faktisk forbruk - 120 kr mer, for alle fire oktober-helgene. Noen vil kalle det å bli flådd; jeg vil heller sette det i perpektiv ved å telle det i antallet halvlitere på byen.
Det er ikke i oktober trafo-kapasiteten blir sprengt. Men det er heller ikke i oktober at strømforbruket på hytta pluselig spretter opp fra 3 kWt/t til f.eks. 23 kWt/t på tre forskjellige dager i løpet av en måned (som i Fredrikstad ville gitt deg en oktober-regning på 120 kr + 1225 kr + forbruk i oktober måned).
Vi bør ha et bevisst forhold til vårt maksimale effektuttak, og om økonomien er stram, da slår du av VV-berederen mens du koker middag. Men du hører aldri gourmeter klage over at saltet har blitt for dyrt. Har du ei hytte på Hvaler, og fire oktober-helger koster deg totalt 120 kr ekstra effektavgift fordi du slår på 6 kW varme hele fredagskvelden, da er det nesten som å klage på prisen på saltet.

   #22
 3,587     0
Måleren sender såkalt «last gasp , det står nevnt blant mye annet her:
https://smartgrids.no/wp-content/uploads/sites/4/2017/10/0850-Per-Oddvar-Osland.pdf

Interessant presentasjon!

Men en del av funksjonene de beskriver er ikke automatisk tilgjengelig bare fordi det er installert AMS-målere; de hører ikke med i de minimumskrav som ble spesifisert. Nå har jo Agder Energi Nett full styring med hvilke målere de har installert, og vet at disse målerne har nødvendige funksjoner. Det kan gjelde i andre områder, også. Men skulle noen få oppgitt at "Nei, det kan vi ikke gjøre her", så kan det være fordi nettselskapet har valgt å satse på billigere målere med færre funksjoner.
   #24
 3,587     0
Denne historien har sirkulert som skrekk-histore i flere år, ja.

Men legg for det første merke til at tariffene er justert siden den gang: Det er ikke 107,50/mnd pr kWt/t, men 61,25.

For det andre: Hvis du bruker hytta én eneste gang, og forventer at til den ene gangen skal det stå et fullt tilbud klar til deg, da er ikke 500 kr noen enorm pris. Han betalte ikke 500 kr kun for den ene helga - effektleddet ville kostet ham akkurat det samme om han var ute på hytta hver eneste helg den måneden.

Det presentere i artikkelen på en slik måte at vi skal lese det som at han brukte rett i overkant av 4 kW "et lite øyeblikk". Det er jo slett ikke tilfelle - han hadde mer enn 4 kW effekt stående på i hele klokketimen. Med dagens tariffer (jeg er ikke sikker på hvordan det var for 3-4 år siden, da denne artikkelen ble skrevet) måtte han faktisk hatt 6 kW stående på minst en hel time lørdagen og en hel time på søndagen. Var "storforbruket" bare på lørdag, og den "verste" søndagstimen på f.eks. 2 kW i snitt gjennom hele timen, måtte han på fredagen ha hatt på minst 10 kW over minst en hel time (men om det var over flere timer, ville det ikke gjort noen forskjell).

OK: Hvis du forventer å kunne komme til hytta på lørdag og helt tankeløst slå på 10 kW effekt i en eller flere timer, da må du nok også være villing til å betale 250 kroner for det, med dagens tariffer. Har du ørlitegranne bevissthet rundt hvordan strømregningen din beregnes, vil du kanskje på lørdagen vente med å slå på badstua til det har blitt litt varme i hytta. Kanskje du slår av VV-berederen den halvtimen steika står i ovnen, du har tre gryter som langsomt koker tilbehør på komfyren, og ungene sitter foran storskjermen (de gamle modellene trakk betydelig effekt!).

Får du dempet lørdags-forbruket fra 10 kWt/t til f.eks. 6 kWt/t (som burde være helt realistisk om du er villig til å bevisst forholde deg til strømforbruk), og opptil 3 kWt/t for søndages verste time, ville du med dagens tariffer betale et effektledd på (6+3+0)/3 = 3 kWt/t, til en pris på drøyt 180 kr i effektledd. Det dekker hele måneden, uansett hvor mange turer ut til hytta du måtte ta (ihvertfall så lenge du ikke legger på med flere effekt-spisser som på denne ene turen).

Denne historien er over tre år gammel, og i tillegg til at effekteddet den gang var 75% høyere enn nå er jeg ganske sikker på at den er fra før det ble innført at de tre timene måtte være fra tre døgn. Med andre ord: Å vise til denne historien uten å forklare disse forholdene er grovt misvisende. Nå du i dag kunne slått på 10 kW effekt hele lørdagskvelden, og likevel kommet ut med et effektledd på rundt halvdelen av det historien forteller, da bør dette komme fram i en saklig debatt.
   #25
 24,668     Akershus     0
Det er slike tiltak fra netteier som gjør mange strømkunder nervøse for hva de kan finne på. Oppslaget førte også til en moderering og tjente dermed sin hensikt. Her ble det brukt strøm i ett døgn og han ble straffet i 30 mens han ikke brukte strøm i det hele tatt.
Den gamle H3 synes mer rettferdig, en betalte høyere takst for den ekstra strømmen en brukte. Mange el-folk stusset da den tariffen forsvant.
Signatur
   #26
 1,104     Trøndelag     1
Måleren sender såkalt «last gasp , det står nevnt blant mye annet her:
https://smartgrids.no/wp-content/uploads/sites/4/2017/10/0850-Per-Oddvar-Osland.pdf

Interessant presentasjon!

Men en del av funksjonene de beskriver er ikke automatisk tilgjengelig bare fordi det er installert AMS-målere; de hører ikke med i de minimumskrav som ble spesifisert. Nå har jo Agder Energi Nett full styring med hvilke målere de har installert, og vet at disse målerne har nødvendige funksjoner. Det kan gjelde i andre områder, også. Men skulle noen få oppgitt at "Nei, det kan vi ikke gjøre her", så kan det være fordi nettselskapet har valgt å satse på billigere målere med færre funksjoner.

Uten at jeg har satt meg inn i kravspesifikasjonen, så tror jeg at du har rett i dette. I sin enkleste form er nok AMS (dessverre) ikke mye mer enn fjernavlesning av forbruk.
   #27
 24,668     Akershus     0
Det en som kunde i første rekke kunne ønske seg er en nær momentan mulighet for å lese ut effektpådraget. Dette for ev å kunne regulere f.eks. elbillading for dermed å regulere bort effekttopper. Slike systemer finnes i dag med lastbalanserende ladeuttak, men de tar trolig ikke hensyn til andre laster i huset.
Signatur

   #28
 21,481     Enebolig     0
Det er NVE som setter føringer vedrørende prissystem, og flere "modeller" har blitt vurdert.
Jeg har ikke fått med meg at noe er bestemt etter høringsprosessen.

https://www.nve.no/om-nve/regelverk/lov-og-forskriftsendringer-pa-horing-ikke-konsesjonssaker/horing-forslag-til-endringer-i-forskrift-om-kontroll-av-nettvirksomhet-tariffer-avsluttet/
  (trådstarter)
   #29
 5,111     Sørnorge     0
Det ser ut som at hytteeier som mente at strømmen måtte stå på etter innstallasjon av smartmåler hadde rett.
https://www.tu.no/artikler/hytteeiere-som-tar-hovedsikringen-skaper-elhub-problemer-for-nettselskapene/463423

Jeg liker ikke prinsippet om å måtte ha på strøm for å sende beskjed om null forbruk. Det er nesten så jeg på trass har lyst til å skru av hovedsikringen hver gang jeg går ut hjemmefra, og skaffe solceller og batteri for å holde kjøl og frys igang til jeg kommer hjem igjen.
HSt
   #30
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Det er krav om at solcellene ikke leverer strøm når ekstern strøm er borte pga sikkerhet i nettet ...