610    26    0  

Avslag i forespørsel om økt hovedsikring fra 25A til 40A

 144     Bergen     0
Som overskriften sier så spurte jeg lokal elektriker om å kunne øke hovedsikring på en hytte fra 25A til 40A. Svaret fra elektriker var «Pga dårleg kortslutningsytelse så går det ikkje å auke hovedsikringen over B25A som du har no. Kabelen frå netteier sitt skap er 430m. «

Jeg ser jo at det blir bygget en og annen ny hytte i området hvert år og at enkelte hytter blir bygget ut. Jeg tenker jo da det er rart at begrensning legges på eksisterende brukere, men det er kanskje nettopp derfor? Er det så enkelt at «går det ikke så går det ikke» eller finnes det alternativer som ikke går på å sponse 430m ny kabel?

TSt
   #1
 15,118     0
Dette er ikke pga nett kapasitet men pga kapasiteten på din egen inntaks kabel.  Siden den er lang så vil ikke sikringen løse ut hvis du får satt inn større sikring.  Men det er riktig at tykkere kabel ville gitt noe større mulighet.  Hvor stor er dagens?  tverrsnitt står ofte i skapet.  Avstand og kabel fra trafo og til skap du har koblet til vil også ha noe å si. 
HSt
   #2
 37,821     Lillestrøm kommune     0
Hvor stiv matingen i enden av kabelen faktisk er også
er et poeng

Er det 3 fas inn i dag ?

I generasjonsbolig så hadde mine besteforeldre i starten en tabell over koke poteter osv det var effekt innstilling på ovner rundt i leiligheten for å kunne slå på en plate på komfyren

Her var det trafo som var overbelastet men det kunne gå an å automatisere noe slik med styreenheter på ovner mm evt varmepumpe for å få mere varme fra samme strømmengde
   #3
 25,200     Akershus     0
Sjekk om du. Har 3-fase. Oppgradering fra èn til tre faser vil vanligvis aksepteres og gor deg teoretisk 1,73 ganger så mye effekt.

Største forbruker er gjerne oppvarming. Installere varmepumpe?
Signatur
TSt
   #4
 15,118     0
Men er litt vanskeligere å utnytte når utgangspunktet er såpass lavt.  Varmepumpe kan være en god ide.  Jeg har det det på et større hus jeg drifter,  der tok vi hovedsikring første høst uten oljefyr og før varmepumpene i var installert men i 10-12 år etterpå har vi ikke hatt noe problemer med dette.  Men en kan f.eks. velge 6300 modeller som ikke trenger mer enn 10A sikring.  
  (trådstarter)
   #5
 144     Bergen     0
Info i sikringsskapet sier 230V IT nett, tilfførselskabel 3x10CU, tilkoblede faser L1-L2-L3. Såvidt jeg kan se går min inntakskabel fra hytteveggen i bakken, men jeg er usikker på hvor den går til. Strømmen opp på fjellet kommer fra nærmeste bygd og går i luft i stolper innover på fjellet og nærmeste stolpe ligger omlag 60-70m fra hytten, men det er ingen trafo eller koblingsboks på denne. Kabler i luft på stolpene lå der lenge før hytten ble bygget så det er pussig om kabel til hytten ble gravd ned i over 400m for å koble til strøm?
   #6
 25,200     Akershus     0
Hopp over elektriker og spør nettselskapet.
Nå er det strengt tatt ikke lengde på kabel eller hvor den kommer fra, men kortslutningsstrømmen som kan være dimensjonerende.
Tilstrekkelig strøm ved kortslutning er for å sikre at sikringen løser ut fort nok. Dette for å hindre at det oppstår skade på det elektriske anlegget mens sikringen «tenker seg om".

Mitt barndomskjem, en husbankbolig, hadde 3*25A IT. Dette gir ca 10kW, men du klarer neppe å balansere lasten 100%, Hovedoppvarmingen var koksfyring.
Signatur
  (trådstarter)
   #7
 144     Bergen     0
Takk for tips, elektriker sier at han har fått verdier fra nettselskapet og sjekket verdiene selv. Usikker på om det er noe hjelp i å spørre nettselskapet da. Bakgrunn for ønsket om mer effekt er at sikringen gjerne går ved oppvarming og matlaging med ovn og stekeplater igang. Går jo an å tilpasse seg, men er noe med komforten i å bruke dette utstyret også Smile

   #8
 4,260     0
Dette er faktisk et av de få stedene man kan ha nytte av et batteri og en litt smart inverter. Feks 5kWh batteri med 5kW inverter - da kan du doble uttaket i opptil en time av gangen.

Det kommer til å koste litt, men vesentlig mindre enn en halv kilometer med kabel og/eller en ny trafo til nettselskapet.
   #9
 25,200     Akershus     0
Skrusikringer eller automat hovedsikring? Er det skrusikringer så tåler de litt mer strøm over merkeverdi. Er det da som oftest samme sikring som går kan en vurdere å flytte en last, men det er kronglete på IT. Er det automatsikring må en til med tangamperemeter for ev å finne at en linjeleder er ekstra belastet.

Batteridrift er en variant, alternativ oppvarming med ved, parafin, gass kan være en annen tilnærming.





Signatur
TSt
   #10
 15,118     0
Det er ikke "bare" en inverter en trenger for å nyttiggjøre seg et batteri. Hvis den skal benyttes uten at en "tenker" på det må den synkroniseres med nettet og inneholde automatisk vendebryter som kobler fra inntaket hvis det blir spenningsløst ellers vil en levere ut på nettet i et slikt tilfelle og grille en evt montør som skal feilrette.

En kan selvfølgelig benytte en billigere løsning der noe drives rett fra inverter og ikke fra nettet i det hele tatt men da vil det stoppe etter at batteriet er forbrukt. (Lading er ofte mindre enn effekt uttaket)