#21
 25,362     Akershus     0
Nå er det vel som oftest veksling mellom L1 og L2 i IT det er snakk om? Har du noen referanse til at koblingen ikke er tillatt eller krever spesielt godkjent bryter?
Signatur

   #22
 21,481     Enebolig     0



Husk at utelyset skal ha to-pol bryter.

Om du skulle falle på å bruke to endevendere, så blir det mye kabel imellom og det er en lovlig og en "ulovlig" måte å koble på. Begge synes å fungere, men den ene kan føre til at bryteren brenner fast.


fortell  :P



1) Ikke tilrådelig:

Endevender 1 kobles til begge faser. fra midtpol til lys fra lys til midtpol på endevender 2 som igjen tilkobles begge faser.
En ser at det vil ligge 230V over yterpolene på endevenderne. Skal en benytte denne koblingsmåten, må endevenderen være godkjent for det. De fleste (alle?) er IKKE det. Under betjening av bryter, og særlig ved litt hissig last, kan det bli lysbue i bryteren og den bryter sammen.

2) Vanlig kobling:

Fra L1 til midtpunkt endevender, deretter en leder fra hver av ytterpolene til neste endevender, fra midtpol endevender 2 til lampe, til L2.
Med denne koblingen kan det bli noe mer kabling avhengig av hvor brytere og lamper er plassert.


Flesker du til med et koblingskjema i Paint eller liknende?
   #24
 447     Norge     0

Nå er det vel som oftest veksling mellom L1 og L2 i IT det er snakk om? Har du noen referanse til at koblingen ikke er tillatt eller krever spesielt godkjent bryter?

Nei absolutt ikke,som sagt er dette første gang jeg ser den måten å gjøre det på,den er ulovlig i Sverige ser jeg  Grin Sikkert en eller annen luring som har sittet og fundert på alternative koblingsmetoder som har funnet på dette  ;D Men jeg står fortsatt på det at det ligner på en amatør kobling.Snålvariant var litt bedre.
   #25
 25,362     Akershus     0
Jeg tar til etterretning at ingen til nå har noen referanse til hvilken norm e.l. som ikke tillater denne koblingen. En mulig kobling er ikke pr def ulovlig bare fordi en ikke har sett den før. Jeg har sett mange slike og enda "rarere" i 48V relesystemer.

For ca 30 år siden leste jeg at koblingen er tillatt, men krever spesielt godkjente vendere. (Trolig er det få eller ingen som leverer en slik vender.)
Finner ikke noe om dette i dag - noen andre?

Ser ellers at en tar en svensk wiki, trolig skrevet av amatører, som referanse her.  ;)

Forøvrig har jeg lurt litt på om Byggebolig kunne hatt fordel av en Wiki - kan være lettere å krysslenke i.
Signatur
   #26
 21,481     Enebolig     0
I vanlig installasjon er dette tross alt et "ikke problem" ettersom man følger merkingen på bryteren. Det finnes mye som kan gjøres feil.