#21
 24,668     Akershus     0
Årsaken til at kontaktene ble litt kladdete utenpå veggen er introduksjonen av pirkesikring. Det er ikke mange, men noe barn får stygt ødelagte fingre av å pirke. Et godt argument for å sikre kontakten med litt billig plast.
Ulempen ble at de bygger mer. Nye installasjoner følger opp med nye standarder: 1,5-boks og kontakten kryper inn i veggen igjen.
Det kjekkeste med standarder er at det finnes så mange av dem!
Signatur

   #22
 3,587     0
1: Med DCL i stedet for den gamle "sukkerbiten" kan man trygt og sikkert og lovlig bytte lampe selv så ofte man vil uten å bruke et firesifret beløp på elektriker hver gang.

Sant (og jeg bruker det selv for å legge om en god del til 12VDC) - men det er slett ikke noe nytt som vi måte ha en ny standard for. Vegglampetter har vært sånn i flere generasjoner!

... det kan være nyttig å ha noen kontakter som er øremerket for lampe og ikke kan brukes til andre apparater.

Hvorfor skal akkurat lamper ha egen plugger og kontakter? Hvilke spesielle behov har de? Hvilken som helst apparatgruppe kunne ønske seg egne kontakter, fordi de har langt mer spesielle behov enn lamper: Nedover i Europa ser du en del steder schuko med en plastpinne som stikker opp midt i kontakten: Det markerer stabilisert strøm, typisk for datautstyr, med apparatledning der pluggen har et hull for pinnen. Pluggen til lys, varmeovner etc. er uten hull, og du får dem ikke ned i kontakten. Og nåde den som bruker en apparatledning med hull til et apparat som ikke krever stabilisert strøm! Men da er det snakk om kvaliteter ved strømmen, ikke at en liten gruppe apparater sier at 'Det er noe helt spesielt med oss, skjønner dere, så derfor må akkurat vi ha en spesialløsning for oss selv!' Jeg vil ikke ende opp med ulike plugger for vaffeljern og stavmikser og støvsuger og kaffetrakter, når de alle skal ha samme strøm!

Jeg skulle gjerne sett en arvtager etter schuko etter det samme prinsipp som de gamle skru-sikringene: De var alle like lange, men tykkelsen på 'tuppen' (eller hva det ble kalt) var bestemt av styrken. Tuppen på en 16A var tykkere enn på en 10A, tynnere enn på en 20A. Så om du bare hadde en 10A, kunne du bruke den i en 16A-sokkel (bare du ikke belastet den mer enn 10A), men ikke omvendt. Hadde vi hatt en serie tilsvarende stikk, med størrelse bestemt av kabeldimensjon, kunne man tillate alleslags laveffekt-apparater på en 1,5kvmm kabel, men stoppet de strømkrevende på rent mekanisk vis (slik vi har det med jordede stikk i dag).

Dessuten: Jeg har diskutert mye med ameriikanere og engelskmenn: Med deres plugger er det apparatet som krever jording; du får ikke en jordet plugg inn i en ujordet kontakt, men en ujordet plugg kan brukes overalt. Vi har det motsatt: Et apparat med jordet stikk kan brukes overalt, men ujordede apparater kan ikke brukes på steder som krever jording. Det er gode argumenter for begge deler, og en ny pluggstandard burde han en mekanisme der pluggen signalerer (f.eks. med en mekanisk pinne: Gi meg strøm kun dersom du har jordtilkobling! (Den ekstra pinnen må da i en ikke-jordet kontakt vippe over en strømbryter).

... Hadde DCL vært en del av en slik 'total-strategi', den første og enkleste plugge i en ny serie for alle bruk, slik at vi fikk en helhetlig løsning både for ulike strømstyrker, jording, stabilisert eller ikke, etc. etc., da ville det vært et stort framskritt, og jeg ville ventet ivrig på at at den nye standarden erstattet all gammel schuko. Ingenting tyder på at det er slik. Kanskje andre apparatgrupper kommer med sine egne ønsker, og et hus må ha stikk etter 5-6 ulike standarder, og vi får en blomstrende instri for produksjon av overganger fra den ene pluggtypen til den andre...