#11
 3,587     2
Strålingen blir overhodet ikke påvirket.

Et DCL-stikk sitter i taket, som en annen stikkontakt. Har du det, kan du kjøpe en lampe med DCL-plugg, henge lampa opp i kroken, sette DCL-pluggen inn i DCL-kontakten, og alt er klart. Akkurat som om du kjøper en vegglampett med ordinært stikk: Du behøver ikke noe verktøy, og du har ingen risiko for å komme borti noe strømførrende. En DCL-kontakt er bare en annen type stikk - og ikke spør hvorfor de ikke like gjerne kunne brukt ordinære stikk! Det gode med standarder er at det er så mange å velge mellom!

Ta en titt på isolatorene på kraftledningene: Nei, porselen leder definitivt ikke strøm! (De store, hvite "koppene" du kan se på gamle dagers lysmaster er porselen - de som ledningene snor seg rundt.)

Har du none som helst grunn til å tilkoble din lampe til jord? Nvis den ikke fra leverandøren er utstyrt med jord-tilkobling er det neppe noen grunn til at du skulle gjøre det. Unntaket måtte være for antikvariske lamer fra tiden før jord var oppfunnet... Har lampa de metalliske / ledende deler som ved en kortslutning kunne komme i kontakt med en faseleder, og lede strømmmen ut til noe sted der mennesker kunne komme i berøring med denne strømførende delen? Da kan du begynne å tenke på jording. Men er lampa av keramisk materiale, som porselen, er det ikke noe å jorde. Og hvis lanpa er dobbeltisolert skal den være trygg nok selv om den har metalliske deler.

Jordlederen kan overhodet ikke stråle. Gå ut på ei myr i skogen og stikk en jernstav ned i myra: Begynner den å stråle? Nei. Det er det jordforbindelsen din er: Et metallspyd ned i jorda. Nettopp for at det ikke skal stråle. Kommer det noe annet, f.eks. strøm på avveie fra et elektrisk apparat fordi isolasjonen er brutt, så skal den strømmen gå rett ned i jorda og forsvinne der, framfor å gå gjennom kroppen din. Det er det som er jordingens funksjon: Å hindre strømmen i å gå gjennom kroppen din. Så lenge det ikke er noen strøm på avveie, er jordlederen bare en ledning med den ene enden stukket ned i jorda og den andre enden er den du ser. Å stikke en ledning ned i jorda skaper ingen stråling i den andre enden!

   #12
 24,668     Akershus     0
DCL er fordelaktig når den er montert i innfelt takboks. Da er det plass til støpselet inne i baldakinen. Det er vel normalt ikke mulig med en vanlig schuko.
Signatur
pwb
   #13
 2,283     Ski     1
Nå spurte TS for 2 år siden om denne høyttalerkabelen strålet og hvor langt unna man bør være for ikke å bli påvirket.
"Monster XF Compact Precision Stranded High Resolution Speaker Cable with Magnetic Flux Tube and LPE Dielectric. 1ft. U.S Patent No. 4, 734, 544"
Han fikk vel en del svar da også om at man ikke direkte skal bekymre seg om stråling fra ledninger i huset.
Men er man bekymret så kan man vel se om man får tak i noe Orgonitt og legge i nærheten av det man tror stråler, det vil nok ha en possitiv effekt hvis man tror på det.
   #14
 5,336     Tromsø     1
Det er heller ikke hensiktsmessig å gjøre på en lampe som ikke trenger jording. Vi vet heller ikke om annet utstyr i rommer er jordet, da man ikke kan blande ujordet og jordet utstyr.

Man kan (i prinsippet) ikke blande jordede og ujordede uttak, stikkontakter, i en installasjon. (Jeg har hørt om unntak, hvis avstanden er så stor mellom den at det er umulig å berøre begge samtidig, eller den jordede er kun for varmepumpe.)
Men å si at man ikke kan blande jordet og ujordet utstyr, da begynner det å bli vanskelig for den menige forbruker. Kan man ikke henge opp en ujordet lampe i et kjøkken der alt annet er jordet? Kan man ikke bruke en stavmikser med flat plugg ved siden komfyren? Kan man ikke plugge inn en ujordet radio i et hus med nytt elektrisk anlegg der alt er jordet? Jo, ujordet dobbelisolert utstyr kan kombineres med både jordet og ujordet utstyr, og har plugg om kan stikkes inn i både jordede og ujordede kontakter.
Hvordan dette fungerer med DCL vet jeg ikke, der er det tre pinner på pluggen, og jeg antar at jordpinnen ikke er tilkoblet på ei ujordet lampe uansett om den er dobbelisolert eller ikke, mens jord alltid vil være tilkoblet i kontakten i nyinstallerte anlegg.
Signatur
   #15
 4,110     Akershus (Follo)     0
Men er man bekymret så kan man vel se om man får tak i noe Orgonitt og legge i nærheten av det man tror stråler, det vil nok ha en possitiv effekt hvis man tror på det.

En tesje nysjerrighet og 2cm Google senere så vet jeg hva Orgonitt er.
Oppsop fra dreibenken, kvarts og epoxy.
Det første er ganske uskadelig om man ikke spiser det. Men det kan ikke sies om de to andre ingrediensene!
Silikose og/eller epoxy allergi er ikke å spøke med!
Forøvrig vil det faktum at jord er fremført sammen med faselederene føre til mindre utstråling enn om den ikke hadde vært der. Elektromagnetisk stråling vil folkelig sagt tiltrekkes av jord og ta korteste vei dit. Når jordleder ligger helt inntil faselederene så vil den lede strålingen til jord. Egentlig en bieffekt som ikke har noen praktisk betydning, da vi ikke er følsomme for 50Hz som lysnettet har.
Den elektromagnetiske strålingen som har mest negativ påvirkning på oss er UV lys, som er en vel dokumentert fare vi alle utsetter oss for. Dette vel å merke når vi snakker om bakgrunnsstråling vi utsettes for i det daglige liv.
Signatur
   #16
 7,685     Bærum     1
UV-lys er farlig i store mengder som så mye annet f.eks. oksygen. Vi bør ha en viss eksponering av UV-stråler i form av sollys. Dog ikke i form av grilling i solarium.
TS orker jeg ikke å svare. Han komme med jevne mellomrom med mer eller mindre oppkonstruerte problemstillinger rundt stråling.
   #17
 5,746     OSLO     1
herregud at TS ikke gir seg.... snakk om tulling.
du har vel opprettet hvertfall 10 tråder hvor du spør og gnåler om stråling.

Finn deg en annen hobby!

   #18
 3,587     0
DCL er fordelaktig når den er montert i innfelt takboks. Da er det plass til støpselet inne i baldakinen. Det er vel normalt ikke mulig med en vanlig schuko.

Joda, for alle nye standarder er det argumenter - NIH, om ikke annet (akkurat det gjelder vel ikke DCL).

Likevel: Jeg er møkkalei at det på de aller fleste felter er ørtogførti konkurrerende standarder, og det blir bare verre med tiden (klassiker: xkcd 927). Det skulle være "forbudt" å introdusere nye standarder med bare én eneste begrunnelse - det burde kreves minst tre distinkte, uavhengige områder der den nye standarden er signifikant bedre enn eksisterende standarder (og det uten at den nye standarden er signifikant dårligere på noe relevant felt). For DCL har vi "Reduserte dimensjoner så de kan bygges inn i en takboks". Finnes det to andre signifikante forbedringer?

(For mikro-USB leter jeg stadig etter det første argumentet på lista for å begrunne hvorfor verden har behov for enda en USB-plugg! Før andre nevner C-pluggen som kan stikkes inn begge veier: Det argumentet er på nivå med den reklamen jeg så for et dosete som gjorde et stort nummer av at du hadde Personlig Frihet (tm) til å velge om du ville spyle ved å trykke på knappen eller trekke den opp. Begge deler virker! De klassifiserer ikke som et 'signifikant' framskritt! Hva er mer signifikant ved å kunne velge hviolken vei du vil sette inn USB C-pluggen? Er det et godt nok argument for å lage en ny standard?)

Hvis DCL-standarden er fantastisk mye bedre, da burde vi ta den i bruk overalt. F.esk. skulle jeg gjerne hatt doble jordede still som lligger helt inni veggboksen, ikke som en klump på utsiden. Hvorfor fikk vi ikke det, så vi kunne kaste ut schuko-standarden, og ha bare én standard istedetfor to? Det kan være at DCL f.eks. ikke er laget for 16 A strømstyrke. Men hvorfor ble den ikke det, da? Vel, eeeh, nei, vi hadde vel på en måte lyst på en ny og spennende standard.... Smile
HSt
   #19
 36,594     Lillestrøm kommune     0
Ikke nødvendig å ta sånn i, men har en hyllene fulle med tips fra "folkets strålevern"  så kan en sikkert få mange unødvendige bekymringer.  Derfor jeg også har anbefalt å prøve å fokusere på noe annet, dette blir litt som heis-skrekk, det går oftest an å trene seg opp til ikke å være så bekymret.

Nå trenger vi ikke fyre opp med at DCL kontakten er så mye bedre, i praksis gjør den det sikrere og lettere å bytte en lampe, men når lampen først henger der trenger ikke TS bekymre seg.
   #20
 5,336     Tromsø     0
For DCL har vi "Reduserte dimensjoner så de kan bygges inn i en takboks". Finnes det to andre signifikante forbedringer?

1: Med DCL i stedet for den gamle "sukkerbiten" kan man trygt og sikkert og lovlig bytte lampe selv så ofte man vil uten å bruke et firesifret beløp på elektriker hver gang. Det synes jeg er innmari signifikant.

2: Jeg har innbilt meg at noe av grunnen til at man skal ha egne lampekontakter, det være seg DCL, svenskenes gamle standard eller noe annet, er at det kan være nyttig å ha noen kontakter som er øremerket for lampe og ikke kan brukes til andre apparater. Enten fordi man legger opp en lampekurs med 10A, eller om man monterer dimmer på en grein av stuekursen, og regner med at støvsuger og TV funker dårlig om man plugger den i en dimmet kontakt. Om dette er riktig og om det er signifikant, vet jeg ikke.

Og det med størrelsen: Selvsagt kunne man brukt vanlig kontakt og oppnådd fordel 1 nevnt ovenfor. Men det ser ikke pent ut med vanlige jord-kontakter i taket eller øverst på veggen, og ledning som er festet med klemmer eller henger i bue under taket til taklampa. Noen vil mene at en fordel som er reint estetisk er veldig signifikant, andre vil mene at det ikke er signifikant men reint jåleri.
Signatur