(trådstarter)
   #31
 56     0
Takk for flere svar! :)

Ingen av kontaktene er varme, og det er ingenting som ser ut til å ha vært svidd.

Forrige eier her var en eldre kvinne som nok har brukt betydelig mindre strøm enn vår familie på fire. Hun flyttet også ut kort tid etter at sikringsskapet ble skiftet.

Vi skal få inn elektriker før jul til å gjøre et par andre ting, da ber jeg ham se over dette også. Greit å få fagfolk til å ta en titt, jeg sover ikke godt ellers.

Fram til da skal vi undersøke litt og være forsiktige her. Røykvarslere og brannslokkere har vi heldigvis nok av (fatter ikke hvordan folk får sove uten!).

   #32
 736     Drøbak     0
En elsjekk koster ikke nødvendigvis så mye. Det er en billig investering for å få oversikt over tilstanden. Enkelte forsikringsselskap innrømmer også rabatt på elsjekk tror jeg (hvordan det funker vet jeg ikke). Lykke til Smile
Signatur
   #33
 21,481     Enebolig     0
Man bør investere i en brannforebyggende el kontroll slik flere her anbefaler. Sjekk om forsikringsselskapet tilbyr dette, da får dere i tillegg rabatt når/dersom alt er ok. En slik kontroll koster normalt rundt to tusen kroner. Da undersøkes de mest utsatte delene i installasjonen, og man kan spørre elektrikeren om det man evt lurer på.

Et anlegg fra 70-tallet er modent for utskifting. På generell basis kan man si at skrusikringer utgjør en av de mest utsatte delene i slike anlegg, og det er bra at de er skiftet ut. Automatsikringene tåler mye mindre overlast, og slår derfor ut oftere dersom anlegget er feil dimensjonert.

Etter en kontroll ville jeg ikke vært bekymret for å la utskifting av el anlegget følge oppussingsprosessen. Å bytte hele anlegget nå vil være "unødvendig" utgift gitt normale omstendigheter.

Jeg synes kona høres litt nervøs ut, og mannen bedagelig  Wink At sikringene slår ut skyldes nok overlast dersom problemet har inntruffet nylig. Det er vel kaldt de fleste steder i landet nå.
   #34
 15     Stavanger     0
Hei Marianne,

Leser litt på det du skriver med at sikringen går når du har oppvaskmaskin og vannkoker på. Du beskriver faktisk et nokså klassisk tilfelle fra eldre el. anlegg på et kjøkken. Jeg tipper at du kanskje erfarer at noe lys og litt smått utenom også kanskje ryker når denne sikringen løser ut? Kjøleskapet kanskje? eller kanskje ikke, men det som du antakeligvis opplever er overbelastning på kursen og den søte lille vannkokeren som er ferdig på et blunk er nok synderen i denne sammenhengen. Ta en titt på merkeskiltet som vanligvis er plassert på undersiden av vannkokeren, det er ikke utenkelig at du vil lese av at den trekker en effekt på drøyt 2 kW, eller altså 2000 Watt eller mer. Når oppvaskmaskinen din varmer vannet, så er det ikke unormalt at den også har et varmeelement som er på ca. 2000 W så bare disse to forbrukerne trekker noe over det som sikringen din har som merkeeffekt. En moderne automatsikring/jordfeilautomat vil normalt tåle litt overbelastning i en kortere periode, jeg skal ikke gå i dybden på detaljene rundt dette, vi bare konstaterer at slik er det, og en 16 Ampere sikring har da en merkeeffekt på rundt 3600 Watt, dine 4000 Watt bare på vannkoker og oppvaskmaskin som varmer vannet er altså noe sånt som rundt 1,1 ganger merkeeffekt. Normalt vil dette kunne gå dersom det utelukkende var disse to maskinene som var på kursen, men hvis det bare er noen ganske små ting utenom som går på kursen så er det rimelig sannsynlig at det er overbelastning som gjør at sikringen din løser ut.

Du skriver også at dere har tenkt å renovere hele huset over noen år - ønsker dere velkommen i klubben, har gjort det samme de siste 8 årene, riktignok har de siste 5 vært lite effekte da, men det er gøy å se at drømmen realiseres. Mitt råd i denne sammenheng er å få inn håndverkerne så tidlig som mulig og presentere planene for dem. De vil ofte kunne gi verdifulle råd som i andre enden av prosjektet både var regningssvarende og ga dere løsninger som dere kanskje ikke hadde tenkt på selv. Den norske fagmannen er ofte en flink fyr og han kjenner ofte til løsninger vi andre ikke ante eksisterte. I et renoveringsprosjekt så er det viktig å tenke konsekvens av det en gjør, spesielt der hvor en ferdigstiller ting som gjør at andre løsninger låses eller begrenses. Da jeg startet mitt prosjekt som er en enebolig oppført i '49/50 tok jeg med meg rørlegger og byggmester, jeg er elektroinstallatør Gr. L selv, så elektrobiten hadde jeg inne selv da. Det å rådføre meg med disse har vært til uvurdelig hjelp og anbefales på det varmeste.

Til sist så vil jeg gjerne føye meg til rekken av personer som har uttalt seg om nytt sikringskap med innhold. Uten forbehold så vil jeg si at dette antakeligvis er det beste elsikkerhetsmessige enkelttiltaket som er gjort i boligen. Med tanke på brann og berøringsfare så er nok jordfeilbryteren den enkeltkomponenten i sikringsskapet ditt som er viktigst. Dessverre så er det også slik at brann i mange tilfeller nok ikke direkte skyldes feil i el.anlegget, en årsak som går igjen veldig ofte er tørrkoking eller andre årsaker relatert til komfyr/platetopp.

...kunne skrevet veldig mye og veldig lenge om disse tingene - det ligger veldig nær mitt hjerte og er faget mitt og selvsagt veldig gøy.

Med vennlig hilsen
Henning
Sørvest Installasjon AS
Elektroinstallatør Gr. L
  (trådstarter)
   #35
 56     0
Så mange fine svar! Jeg fikk meg en god latter av kommentaren om at jeg er nervøs og mannen bedagelig, for det er en ekstremt presis oppsummering Wink Dermed forsterker vi hverandre, jeg har nå mast så mye om dette at mannen for lengst har sluttet å høre på det jeg sier, og det forstår jeg i grunnen godt ;)

Mannen min er tømrer og har vært med på mange renoveringer. Så han har peiling på mye. Elektro kan han mer om en gjennomsnittsmannen, men han er nå en gang ikke elektriker. Dette er det fagområdet han kan desidert minst om. Men han mener han kan nok til å si at min bekymring er grunnløs. Og jeg, som jo er 100% grønn på dette, blir temmelig i tvil om han har rett.

Men som sagt, kjellerstua er snart ferdig, da skal elektriker inn og han skal også få ta en titt på resten og se om det duger fram til renovasjonen her er ferdig.

Siste spørsmål fra meg:

I dag diskuterte vi oppvarming av kjelleren. Den pusses for tiden opp, og den store kjellerstua er uten strøm. For å holde lunk på kjelleren har vi satt ned en panelovn (ny) som står på døgnet rundt. Den får strøm via skjøteledning fra gangen oppe. Dette er jo ikke etter boka, men samtidig kan vi jo ikke få frysebokstilstander der nede. Hva ville dere gjort her?
   #36
 1,519     Oslo     0


I dag diskuterte vi oppvarming av kjelleren. Den pusses for tiden opp, og den store kjellerstua er uten strøm. For å holde lunk på kjelleren har vi satt ned en panelovn (ny) som står på døgnet rundt. Den får strøm via skjøteledning fra gangen oppe. Dette er jo ikke etter boka, men samtidig kan vi jo ikke få frysebokstilstander der nede. Hva ville dere gjort her?


Akkurat det samme, men brukt en kraftig dimensjonert skjøteledning - ikke av typen på trommel der det ligger en svær kveil inni trommelen som kan bli varm. Det er også forskjell på panelovner - noen har en effekt på kanskje 500W mens andre kan være på 2000W. Det finnes skjøteledninger som tåler 16A eller ca 3600W, men det vanlige er at de er dimensjonert for maks 2000W.

Det er ingen permanent løsning, men jeg ville heller ikke mistet nattesøvnen av det.
  (trådstarter)
   #37
 56     0
1000 w er den. Og det er en sånn stor bygge-skjøteledning som brukes. Jippi! Da sover jeg rolig Smile

   #38
 1,519     Oslo     0

1000 w er den. Og det er en sånn stor bygge-skjøteledning som brukes. Jippi! Da sover jeg rolig :)


Disclaimer: Jeg er ikke elektriker;)

Jeg kjørte varmtvannsberederen min (3000W) på tynn skjøteledning et par dager før elektrikeren kom og la opp en kurs. Da dro jeg den ut om natten. Elektrikeren så ikke ut som han bifallt løsningen min akkurat, men ledningen ble ikke mer enn knapt lunken, så det var nok begrenset hvor galt det kunne ha gått uansett.
  (trådstarter)
   #39
 56     0
Nå har den stått sånn et par uker, og det bikker nok nyttår før elektrikeren er her ser det ut til. Men ledningen er ikke varm.
   #40
 21,481     Enebolig     0
Det går helt greit med en solid skjøteledning når det er midlertidig og lasten er såpass lav.