5,703    13    0  

Hva slags 240V-ledning (hvor mye plass i hjørner og drit)?

 567     bare ett av gangen, helst     0
Jeg trenger å legge opp noen strømledninger, og lurer på hvilken. Det vil muligens avhenge av hvilken sikring som er på kursen (muligens ikke - ingen er under 10 eller over 16), men avhenger det også av for eksempel om den skal gå i hulrom i gulvlist (er dette lov?) eller oppå? Jeg trenger å vite hvor tykk og "ubøyelig" kabel jeg må ha (og så skaffer jeg en meter og prøver).

Før noen forteller hva jeg har lov til å gjøre selv: jeg har ikke tenkt å koble til. Hensikten med spørsmålet er å vite at det er plass til riktig ledning, så jeg slipper jeg at en elektriker drar fram borret og gjør et bedritent snekkerarbeid etter at jeg er ferdig med å male.  Jeg trenger dermed også å vite om det er variasjoner "elektrikere imellom", fordi jeg er ute etter YTRE egenskaper, ikke egentlig hva som er kobbertverrsnitt.

PS: Når og hvor trenger man rørgjennomføring?

   #1
 22,342     Akershus     0
PFXP kan legges skjult uten rør og åpent.
PR legges åpent, men kan i enkelte tilfeller legges under list.

Du trenger nok 2,5mm2.

Jeg ville uansett tatt en prat med trikkern du skal bruke
før jeg hadde gjort noe arbeid.
   #3
 21,481     Enebolig     0
Har ikke hørt noe annet. PR kan legges horisontalt og vertikalt bak lister ol, men man skal vel egentlig hente inn produsentens godkjenning. Jeg har kontaktet Nexans angående dette før, og i all hovedsak var vel svaret egentlig nei.
   #6
 21,481     Enebolig     0
Alt i alt så står det at det er lov, men det anbefales ikke. Dermed vil anbudsjobber ol føre til at man fremdeles vil få håndverk av lav standard. Jeg synes kabel rett i vegg er en horribelt dårlig løsning på nye anlegg, og at det KUN skal brukes der andre alternativer ikke gir en tilfredsstillende løsning, dvs når man må fiske.
  (trådstarter)
   #7
 567     bare ett av gangen, helst     0
Hm. Det står at innstøping/innpussing forutsetter anbefaling fra produsenten på grunn av miljøet den blir liggende i, men det å legge i en fotlist som har hulrom for det ( for eksempel http://www.swedoor.no/index/innerdorer-no/karm-oversikt-mv/fotlist ), det passer ikke med dagligtalebetydningen av verken "innstøping" eller "innpussing", og heller ikke med det nevnte miljøet. (Jeg trodde problemet var varmgang hvis den ikke lå mot luft? Er det jeg som lever i den mørke middelalder fra da elektrikerne var bekymret for hva folk la av utepå-lister for å skjule gamle stygge ledninger?)


hans9001: "enkelte tilfeller", hva er det?

   #8
 21,481     Enebolig     0
Man må skilel mellom "lister" som kan monteres og de som skytes fast. Lister man kan demontere er i praksis en kabelkanal.

Det stemmer at man må ha hensyn til forlegning når man dimensjonerer anlegget, men problemstillingen du sikter til er nok at man forandre forholdene, feks er det noen som i ettertid kasser inne og isolerer rundt kablene. Forøvrig er vern nå (NEK 2010)  tilpasset at rør med kabel ligger inni isolasjonen.
  (trådstarter)
   #9
 567     bare ett av gangen, helst     0

Man må skilel mellom "lister" som kan monteres og de som skytes fast. Lister man kan demontere er i praksis en kabelkanal.


Nå ble dette atter et spørsmål om selvgjort er lovlig velgjort, for jeg har lister som kan demonteres.

Betyr det at installasjonen ikke regnes for fast, og at jeg rett og slett kan bruke en skjøteledning der (med støpsel i enden)? Det er veldig fristende som en midlertidig løsning, for da slipper jeg å bestemme meg for nøyaktig layout før jeg har hatt rommet i bruk et års tid og da "vet hvor padda blir liggende".
   #10
 1,029     Oslo     0
En skjøteledning skal aldri legges skjult, du får til og med påpakning ved eltilsyn hvis den går gjennom en døråpning.