7,147    8    0  

Hvordan legges det opp til nedfelt/innfelt utendørsbelysning?

 794     Rogaland     0
Jeg lurer rent teknisk på hvordan det legges opp når en skal ha nedfelt/innfelt belysning i mur eller belegningsstein. Vurderer å ha en stripe med 8-10 lamper langs innkjørselen, og vurderer om den ytre stripa skal støpes (tror det hadde vært finest), eller om en skal benytte belegningsstein i en annen retning. Ser for meg at det er mye enklere å legge lamper (og evt rette feil) med stein. Kan armaturene i det hele tatt støpes inn?

Lurer derfor på hvordan det legges opp. PFSP rett i jord, helt inn til hver enkelt lampe? Eller benyttes det noen form for bokser som i vegg innendørs? Er det krav til rør med PFSP for tiden?

   #1
 14     0
Hei.
Pfsp er godkjent for legging i bakke uten rør. Merk gjerne opp hvor kablen er lagt i bakken på kart eller med bilder.  Men hvis du skal støpe bør rør benyttes i støpen til de aktuelle lampepunktene.Ville da gått for 20mm K-rør.

Det finnes masse typer lamper for innstøping. Oftes med disse lampene følger det med en boks/hylse hvor man fester til forskaling, for så å støpe rundt
Husk på også at minste kortslutningsstøm overholdes, ofte er lyskurser ute lange. Dette kan beregnes, eller tas ut i fra en tabell. JF bryter eller JFautomat må brukes, og foran koblet 2-pol bryter.
   #2
 762     Asker     0
I tillegg hvis du støper rett ned i bakken så må du huske drenering! Ellers så vil du få mange små badebaseng (eller som jeg fant hos en kunde, maurtuer) som vipper ut jordfeilbrytern din.
  (trådstarter)
   #3
 794     Rogaland     0
Ok. Takker så meget. Skal få elektriker til å gjøre dette her, men det er greit å vite sånn ca. hvordan dette skal være når en driver og planlegger. Har lett tilgjengelig strøm fra en 16A kurs med jordfeilbryter, så dette burde være en grei jobb å få til.

Fant en her så jeg tror jeg forstår hvordan det gjerne ser ut:

http://www.lightup.no/products/gea-rund-spot#.U43wG21ak8J

Antar en da støper inn hylsa på bilde 3.
   #4
 762     Asker     0

http://www.lightup.no/products/gea-rund-spot#.U43wG21ak8J

Antar en da støper inn hylsa på bilde 3.

Den ser nesten 100% identisk ut med de jeg har stått og feilsøkt på i plenen til en kunde. Veldig fine lamper egentlig. Pass på drenering og gjerne legg fram rør med trekt kabel til hver av de bøttene. Unngå og koble deg fra lampe til lampe da det er trangt som faen og koble på. Heller bedre at det stikker opp en bunt med rør og kabel et sted og så går inn i en koblingsboks. Det gjør det også lettere og feilsøke på!

Ps. En annen ting som kan være lurt er å sette en dimmer foran dette for å spare levetiden på pærene. Bare det med å ha en dimmer foran vil øke levetiden.
Er du virkelig lur så setter du inn GU10 Led med samme tilsvarende lysstyre som de 50W-ene som følger med. Varer mye lengre!
  (trådstarter)
   #5
 794     Rogaland     0
Hadde garantert satt inn LED om det blir GU10-lamper. 230V 50W lever bare et par måneder.. :p meningsløst strømforbruk også, i og med at enn ikke får noe igjen for varmen. Med unntak av snøsmelting, men det utvikler kanskje LED også nok til å håndtere.

Takk for tips ang. kabel, men blir veldig dyrt å legge opp en PFSP-kabel til alle lamper. Blir jo tusenvis bare i kabler...
   #6
 499     Porsgrunn     0
Lever GU10 halogenpærer bare "et par måneder"? ???
Har 33 downlights av denne typen i første etasje, og har ikke bytta en pære de 9 månedene jeg har bodd her gitt....
  (trådstarter)
   #7
 794     Rogaland     0
At GU10 50W lever kun et par måneder er min erfaring iallfall, og er ganske sikker på at jeg ikke er alene. Hvis dine har holdt 9 mnd kan jeg gjette på at de er lavere styrke og/eller blir veldig lite brukt, eller kanskje de er bedre om de dimmes ned. 35W halogen er bedre enn 50W, men syns også de krevde hyppig bytte. Bytta konstant pærer i forrige huset, så de ble skifta til 35W. Hadde det vært nå hadde jeg utvilsomt skifta til LED. 33 x 50W er 1,65kW, hvor veldig mye går til varme, og det er ikke særlig digg å ha stående på sommerstid.

   #8
 21,481     Enebolig     0
Halogenpærer varer lenge dersom man dimmer ned 10-15% eller har lav spenning. Hyppig utskifting skyldes ofte høy spenning, bryter (ikke dim) vibrasjoner, transienter ol.

Det er dog få argumenter for å ikke benytte LED, med unntak av investeringskostnaden.