#11
 21,481     Enebolig     0

Nyffen hindrer strøm å gå fra naboen til deg ved jordfeil hos han. Da hjelper det ikke om du har jfb.



Forsåvidt i IT nett, men det er ikke hovedformålet til muffa. Naboens jordfeil finner en vei inn i huset den, og jordfeilbryteren bryter forbindelsen ved 2. jordfeil.

   #12
 4,396     0
Grunnen til at vi skal ha jordingsmuffe er at noen en eller annen gang har mistet livet pga jordfeil og dårlig utjevning av avløpsrør.
Det som er farlig er om det blir spenningsforskjell mellom to ting som kan berøres samtidig. I en vanlig installasjon jordes alle elektriske ting, vi jorder hele anlegget og vi utjevner vannrør og avløpsrør. På denne måten skal vi ikke få spenningsforskjell (støt) om vi tar på to ting samtidig.
Problemene starter når naboen får jordfeil og jordsmonnet rundt huset hans får en spenningsforskjell i forhold til ditt hus. Hvis alt klaffer så kan det da bli temmelig stor spenningsforskjell mellom slukrista i dusjen og blandebatteriet. Dusjer du da så får du støt.
Hvis det derimot er montert jordingsmuffe i anlegget ditt vil det ikke bli noen spenningsforskjell mellom slukrist og blandebatteri.

Grunnen til at det kreves enten jordingsmuffe eller jorda slukrist er at det er  i dusjen du får sterkest støt pga. redusert kroppsmotstand. Det er ikke krav om at du skal jorde avløpsrør fra kjøkkenbenken eller avløp fra wc. Kravet er at sluk i rom med dusj eller badekar skal utjevnes.

Vi trenger ikke å jorde nedløpsrør fra tak fordi det er liten sjanse for at strøm fra naboen kan sette den under spenning. Dette gjelder f.eks en enebolig.
I en blokk er det viktig å jorde alle utsatte deler slik at en jordfeil hos en ikke vil føre til berøringsfare hos andre.
   #14
 21,481     Enebolig     0
En jordfeil i boligen vil slå ut jordfeilbryteren. Dermed unngår man en en farlig situasjon med en evt andre jordfeil i IT nett.
   #15
 1,421     Bærum     0
Jeg har montert tjømemuffe på avløpet på nybygget. Dette er koblet på det opprinnelige avløpsrøret i en avgreining. Vil den da dekke hele huset eller kun nybygget?
Signatur
   #16
 21,481     Enebolig     0
Hvis den er før avgreningen, så vil den dekke hele boligen.

   #18
 22,342     Akershus     0

En jordfeil i boligen vil slå ut jordfeilbryteren. Dermed unngår man en en farlig situasjon med en evt andre jordfeil i IT nett.

En jfb pleier å kutte ved første jf da de er følsomme. Jeg ser ikke helt sammenhengen mellom dette og stående jf hos nabo og en muffe.
   #19
 21,481     Enebolig     0
Jeg tenker på jordfeil i to forskjellige installasjoner. Boligen med jordfeilbryter vil som regel ikke kunne ha en stående jordfeil.


Sakset fra Nelfo: "Jordfeil i to forskjellige installasjoner vil gi jordstrøm\feilstrøm avhengig av overgangsmotstand på de ulike jordelektrodene og evt forbindelse mellom installasjonene. Dette medfører økt risiko."
  (trådstarter)
   #20
 25,200     Akershus     0
Denne faren virker litt overdreven på meg.

Gitt et villastrøk. Jordfeil hos meg feller jfb. Stående jordfeil hos nabo vil dels bre seg i jordsmonnet, men "stanses" av min fundamentjording. I tillegg kan naboens jordfeil forplante seg fra hans jordingsmuffe, nedstrøms hans avløp til avgrening, oppstrøms til meg og mitt sluk. Dette kan skape en potensialforskjell mellom mitt dusjarmatur (min jord) og ujordet sluk (naboens jord/jordfeil). Gangveien vil i et villastrøk være >50m med ditto høy impedans i et antatt ledende skikt i plast avløpsrør.

Beslektet spørsmål:

Det skal anlegges ekvipotensialforbindelse mellom armatur og sluk i dusj. Dette kan anordnes enten ved å jorde alle sluk (men kun i dusjer?) eller en kan sette en felles jordingsmuffe.

Hva da dersom en ikke har muffe - da må en tilsvarende jorde alle badekar, men det ser jeg ikke omtalt noe sted annet enn i generelle vendinger. Er det vanlig å jorde badekar der det er påkrevet å jorde (dusj)sluk?
Signatur