266    6    0  

Kald luft fra stikkontakter i hus fra 2020

 22     0
Heisann,

Vi har noen stikkontakter over vinduene i vårt nye hus. Huset er fra 2020, men bygd etter TEK10. I dag blåser det skikkelig, og når jeg skulle henge opp en julestjerne merket jeg kald luft fra stikkontakten, veldig tydelig. Er dette vanlig?

Det skal sies at elektrikerne glemte helt å montere disse stikkontaktene under husbyggingen (som var en del av leveransen), og måtte derfor løse det med å fiske opp eller noe slikt.

   #1
 20 517     Akershus     0
Nei, ikke vanlig, men en kan være uheldig.

Litt avhengig av hvordan ting er gjort. I gamle dager, 1980, med 10 cm isolasjon i veggene lå vanligvis el-rørene på utsiden av diffsperra. Denne ble skåret opp med et hull mindre enn boksen og trukket over boksen. Det skulle dermed bli diff og vindtett. Inne i boksen kom rørene inn i muffer. Disse er bare 95% lufttette. Er en uheldig ble tettehinna skåret ut på stusser so senere ikke fikk rør. Da er det fingerstort hull ut av boksen med ditto trekk.
På nyere hus er det 15-20 cm isolasjon, diffsperre og 5 cm utlekting. Her er diffsperra tett uavhengig av el.

Hos deg er det noe jukk-mukk. En har klart å lirke frem ledning inne i veggen bak gips/panel. Da kan tettingen i boksene i begge ender bli litt så som så.

Foreslår at en tar ut stko og tetter alle åpninger i boksen med fugemasse. Ev også fugemasse i overgangen boks/panel. Sjekk begge ender av ledningen.
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 22     0
Takk for svar!

Så de fisket det opp fra innsiden av huset tror du? Jeg ble aldri helt klok på hvordan det ble gjort, men jeg antok at de måtte ha gjort dette fra utsiden ved å ta av kledningen. Brått en dag så var alt på plass.

Jeg stusset på hvordan det var mulig i det hele tatt, da veggene er walls2paint (ikke gips), og stikkontaktene er i midten av doble vinduer, så man kan ikke fiske rett opp slik jeg har sett de gjør tidligere andre steder. Det er også et par meter horisontalt til nærmeste stikk, hvis man skulle fisket rett opp.
   #3
 20 517     Akershus     0
Her et eksempel på fisketur https://youtu.be/e2--l-YX1HU

Wire fishing, fish wire wire in wall ...

De som kan dette har litt forskjellig verktøy og teknikker. For el er det vanlig å bruke «tabbeboks. . Festes i rundt hull i panelet.
Signatur
  (trådstarter)
   #4
 22     0
Jeg så hele den videoen, men han heller kommer ikke forbi stenderne i veggen, så vidt jeg forstår.

Mitt poeng med at stikkontaktene er over 2 vinduer (ca. 1 m med vindu under stikk, på hver side), er at man ikke kan fiske rett opp og ned. Det er minst 2 stendere mellom stikk over vindu og neste stikk ved gulv.

Det var derfor jeg tenkte at de måtte ha gjort det fra utsiden, og siden stikkontakten da lekker luft så tenkte jeg kanskje at dette ikke var helt etter boka... De må vel ha punktert noe for å få til dette? Er det ikke noen krav for slikt på TEK10?
   #5
 20 517     Akershus     0
Enig i det, videoen var bare ment som et hint om at det finnes mange teknikker. I ditt tilfelle kan det hende at dette er gjort fra utsiden. Det er fullt mulig, men litt pes for å reparere tettingen. Ideelt skal både vindsperre og diffsperre være tette.
Signatur
   #6
 21 500     Enebolig     0
Kan ha flere årsaker, men trolig kommer røret utenfra og mangler tetting. Ved undertrykk i huset (feks ved bruk av kjøkkenvifte) vil det strømme inn kald luft.