#131
 3,997     Oppland     0
Nei,enige blir man aldri.

Jeg sa:

Jeg kan strekke meg til at en faglært må se over utstyret før det taes i bruk, bare for å avdekke eventuelle farlige feil, men ellers vil jeg selv ha retten til å bestemme hvilket utstyr jeg vil bruke, og hvor det skal plasseres.


Nå har ikke jeg bladd i NEK siden jeg gikk elektro for 13 år siden, så mye har nok endret seg!
Jeg er egentlig ikke helt uenig i at det meste innen elektro bør være regulert, men det er dette med strekking av ledninger og tilkobling av lamper og stikk jeg synes er ganske idotiske.

Men ingenting slår dikteringen om hva jeg skal ha av stikk og hvor de skal være i henhold til NEK2010.
Det er den som virkelig har fått meg til å fyre!

Men igjen, det er ikke mye jeg kan gjøre med det, annet enn å være uenig..
Ikke er jeg sint på elektrikeren engang Grin

   #132
 1,029     Oslo     0
For 13 år siden ble man undervist i Feb91, første Nek kom vel ca sommeren 99 da vi i VKI skulle fullføre skoleåret (99/00) i henhold til Feb91.
   #133
 3,997     Oppland     0
Det stemmer nok!
Mener å huske det var snakk om at NEKen vi ble undervist i var på vei ut og at læreren var oppgitt over at vi måtte lære den, siden den ikke var gyldig i praksis etter nyttår.

Var sikkert FEB91 den het ja, ikke NEK..
   #135
 7,686     Bærum     0

Tsja, du vil gå god for ditt eget arbeid i din egen bolig, men vil likevel ha et tilsyn som går god for jobben du har gjort?

Tilsynet fokuserer faktisk nå på nye anlegg, men det er en relativt overfladisk sjekk. Hvis man får et tilsyn slik du nevner, som går god for arbeid du har gjort selv, så kan jeg love deg at også de tar betalt for tjenesten. Og de vil ikke godkjenne noe før det er hundre prosent. Noe slikt vil aldri fungere i praksis fordi ingen vil ta ansvar for andres arbeid når konsekvensene kan være store.

Man kan lese seg til mye, men har du bladd i NEK`n? Til og med oppegående montører blir overrasket noen ganger.
Feks jording er et så omfattende tema at jeg er glad det er såpass lang utdanning for folk som driver med dette, i motsetning til de fleste ufaglærte som tror det er den derre gule ledningen som man egentlig bare kan drite i. Jeg har takket jordfeilbryteren et par ganger.


Den raskeste normale veien til å bli installatør er 2 år vgs, 2,5 år læretid, 4 år praksis montør, 2 år fagskole og installatørprøve der det er 70% stryk. Med dette er man normalt oppe i drøye 11 år utdannelse. Dette mener du at ufaglærte skal lese seg til når det trengs?

Hvor tror du den gjennomsnittlige nordmann ville hentet opplysninger? Joda, det er nettet, forum av varierende kvalitet. Selv med mange elektrikere her på forumet, så får man løgn på løgn fra ufaglærte enten det gjelder regelverk eller lover.

Men vi vil uansett aldri bli enige...


Nå synes jeg det blir litt tullete. Du mener ikke seriøst at man må ha 11 års utdanning for å legge opp noen kabler i huset? Jeg ser du tar med rubb og rake når du regner år, men dette blir for meg litt for dumt. Elektrikeryrket er ikke high tech. Greit at det er mange regler og normer å forholde seg til, men dette er ikke så mystisk som du prøver å få det til å være. Jeg har yrkesskole, ingeniørhøyskole og teknisk høyskole og synes denne debatten om elektrikeryrket begynner å bli temmelig tåpelig. Du har en yrkesutdannelse og det er greit nok, men ikke prøv å gjøre det til noe mer enn det er. Mye av det rigide regelverket vi har i dag skyldes lobbyvirksomhet og ikke dokumenterbar problematikk med ufaglært installasjon. Hadde myndighetene i stedet for å innføre forbud lagt til rette for at folk kunne gjøre ting under trygge forhold hadde respekten for faget økt i stedet for at folk gir blaffen.
   #136
 239     0
11 år for å bli installatør. Det vil si en person som forestår og er ansvarlig for arbeidet montørene gjør. For å bli en montør (elektriker) tar det 4,5 år.
   #137
 21,481     Enebolig     0
Torango; Hvorfor snur du ordene mine og tar det nærmest som en personlig fornærmelse? Jeg spør ganske enkelt om Britax mener at det myndighetene pr dags dato krever minst 11 års utdannelse for er et reelt alternativ for ufaglærte, noe de kan lese seg til ved behov? Det er jo isåfall en litt freidig tanke, eller hva? Han har forsåvidt svart, det var ikke det han mente.  

Jording er forresten et omfattende tema, men normalt ikke for elektrikere innen vanlig installasjon. Spør medlemmene av NEK, de har mye å fortelle på sine kurs.

Jeg tror heller ikke at regelverket stammer fra dokumenterbare problemer innen ufaglært installasjon, det kom aldri så langt. Det overrasker meg at du med din utdannelse ikke kan se sikkerhetsaspektet, men fokuserer på såkalt lobbyvirksomhet. Det ville aldri stoppet ved tomme rør, ufaglærte ville koblet mer dersom det var lov å gjøre deler av installasjonen. Det er ikke dristig å si at elektrikere har det beste grunnlaget for å uttale seg om temaet. Når var du sist på en byggeplass?

Folk har altfor lett for å tro at jeg mener at ethvert punkt som er installert av en ufaglært er en brannbombe. Det er ikke sannheten i det hele tatt, selv om jeg lett kan innrømme at jeg har svært dårlige erfaringer med ufaglært arbeid på fast el installasjon. Stikkontakter er noe som sjelden går galt, men unntak av at man blander jordet og ujordet stikk. Det er enkelt å installere, man skal nesten sove for å koble feil. Men du tror det hadde vært lett å håndheve en regel om at ufaglærte kan montere stikk, men ikke dimensjonere kabler og vern? Glem det. Noe jeg er hundre prosent sikker på er at jordfeilbrytere har reddet liv i ufaglærte installasjoner, blant annet pga manglende utjevningsforbindelser.

Enten det er Rikshospitalet eller soverommet ditt, så må man være installatør for å drive et firma som tar seg betalt for montering av el anlegg. Jeg er helt enig i at elektrikeryrket ikke er high tech, men det er jammen ikke alle ingeniørstillinger heller. Det jeg prøver å poengtere er at det ikke er så simpelt som mange ufaglærte vil ha det til. Det er disse som fører til denne neverending ut og inn, opp og ned, frem og tilbake diskusjonen. Man gjentar seg selv i det uendelige. Folk spør, man prøver å svare, men de har allerede bestemt seg før svaret kommer.

Man holder seg stort sett saklig, men "idiot" er en nær tanke ved enkelte anledninger. Folk som tror at yrket består av stikkontakter og tre ledninger. Helt greit i seg selv, men de bør kunne ta til seg noe av det stoffet fagfolk formidler uten å kontre med ord som mafia og lobbyvirksomhet før man får snakket ferdig. Hvilken kunnskap kan de ha om jordfeil, målinger og dimensjonering av kabel og vern? Jeg er også glad for at installatøren\saksbehandlere har bedre teoretisk opplæring enn oss montører. De er og blir ofte den faglige grunnmuren vi støtter oss til.

Og kan noen fortelle meg hvorfor en vanlig elektriker skal bli beskyldt for å ha økonomiske motiver for å forsvare regelverket? Man har en timeslønn og det er alt. Hvem som helst kan bli elektriker dersom de ønsker det.

Tittelen el ingeniør høres fint ut, men sannheten er at mange av disse ikke har det spor peiling på strøm. De trenger ikke ha tatt grunnkurs elektro engang. Tre år allmenn, tre år ingeniør og evt to år ekstra. Hvorfor tror du markedet skriker etter ingeniører og fagteknikere med relevant praksis? Det er selvfølgelig heller ikke uten grunn at det normalt kreves minst fire år praksis som elektriker for å kunne ta installatørprøven. Eller mener du at dette bare er latterlig?

Folk som har bestemt seg for å koble selv vil aldri høre på en fagmann som advarer mot de farer det kan medføre. Strøm er en usynlig fare, så de fleste ser lettere behovet for "bærebjelker" i en trekonstruksjon.

Det har blitt endel kritikk fra andre håndverkere på jobb, og dels også her på forumet angående enkelte av mine arbeidsmetoder, blant annet føring av rør inni isolasjon (før NEK 2010) Dette til tross for at jeg kan dokumentere at det står i regelverket jeg skal forholde meg til. Er det da virkelig nødvendig å diskutere?

Jeg vil si at jeg først og fremst opplyser om lovverket, ikke at jeg driver med moralisering og skremselspropaganda. Personlig mener jeg at folk som er opplyst om lovverket får ta avgjørelsen selv. Men ikke spør meg om hjelp, akkurat som kunden ikke vil at jeg skal blande meg inn i deres jobb.


Man trenger minimum 4,5 år utdannelse for å legge opp noen rør og ledninger i en bolig. Men minst 11 år for å kunne drive et firma som utfører dette arbeidet. Det er ikke rubb og rake, det er regelen under normale omstendigheter. Selv en sivil ingeniør skal ha praksis innen installasjon, og godt er det hvis man ikke har koblet en bryter før.

http://www.installatorproven.no/article.asp?id=10



Siste redigering: Wednesday, April 13, 2011 11:56:05 PM av sOPp

   #138
 483     trondheim     0


Tsja, du vil gå god for ditt eget arbeid i din egen bolig, men vil likevel ha et tilsyn som går god for jobben du har gjort?

Tilsynet fokuserer faktisk nå på nye anlegg, men det er en relativt overfladisk sjekk. Hvis man får et tilsyn slik du nevner, som går god for arbeid du har gjort selv, så kan jeg love deg at også de tar betalt for tjenesten. Og de vil ikke godkjenne noe før det er hundre prosent. Noe slikt vil aldri fungere i praksis fordi ingen vil ta ansvar for andres arbeid når konsekvensene kan være store.

Man kan lese seg til mye, men har du bladd i NEK`n? Til og med oppegående montører blir overrasket noen ganger.
Feks jording er et så omfattende tema at jeg er glad det er såpass lang utdanning for folk som driver med dette, i motsetning til de fleste ufaglærte som tror det er den derre gule ledningen som man egentlig bare kan drite i. Jeg har takket jordfeilbryteren et par ganger.


Den raskeste normale veien til å bli installatør er 2 år vgs, 2,5 år læretid, 4 år praksis montør, 2 år fagskole og installatørprøve der det er 70% stryk. Med dette er man normalt oppe i drøye 11 år utdannelse. Dette mener du at ufaglærte skal lese seg til når det trengs?

Hvor tror du den gjennomsnittlige nordmann ville hentet opplysninger? Joda, det er nettet, forum av varierende kvalitet. Selv med mange elektrikere her på forumet, så får man løgn på løgn fra ufaglærte enten det gjelder regelverk eller lover.

Men vi vil uansett aldri bli enige...


Nå synes jeg det blir litt tullete. Du mener ikke seriøst at man må ha 11 års utdanning for å legge opp noen kabler i huset? Jeg ser du tar med rubb og rake når du regner år, men dette blir for meg litt for dumt. Elektrikeryrket er ikke high tech. Greit at det er mange regler og normer å forholde seg til, men dette er ikke så mystisk som du prøver å få det til å være. Jeg har yrkesskole, ingeniørhøyskole og teknisk høyskole og synes denne debatten om elektrikeryrket begynner å bli temmelig tåpelig. Du har en yrkesutdannelse og det er greit nok, men ikke prøv å gjøre det til noe mer enn det er. Mye av det rigide regelverket vi har i dag skyldes lobbyvirksomhet og ikke dokumenterbar problematikk med ufaglært installasjon. Hadde myndighetene i stedet for å innføre forbud lagt til rette for at folk kunne gjøre ting under trygge forhold hadde respekten for faget økt i stedet for at folk gir blaffen.
hva i??? Lobbyvirksomhet?? så du mener at det er årsaken til normen, lobbyvirksomhet?? hvem andre enn bruker og eier er aller mest tjent med at forskriftene stiller de strenge kravene som de gjør. DSB innførte også bolignormen nå i 2010 pga ulike statistikker ang brann i bolig. dette er en faktaopplysning. jeg synes at du skal konsekvent legge opp og forestå alt av det elektriske i din egen bolig. ikke les Normen for det er jo en norm som det i grunnen ikke er noe poeng å bry seg om da den er kommet som følge av en god lobbyvirksomhet.. om det hadde vært lobbyvirksomhet så må vel dette være en av de få gangene viskingen i gangene hadde dreid seg om folks ved og vell Wink så slutt med tullete argumenter, få opp øynene å se helheten på ting. hadde du vært utdannet innen elektro så hadde du også visst hva det dreide seg om.
Signatur
   #140
 3,997     Oppland     0
Selv om det finnes idioter som ikke klarer bruke det elektriske forsvarlig så synes jeg det blir feil å tvinge alle til å installere utstyr i hytt og pine.
Masse kontakter rundt en TV som sannsynligvis blir flyttet i løpet av livet, som jo i igjen fjerner hele grunnlaget for disse kontaktene, for antall kontakter pr/m2 er jo også baket inn.

Det blir for meg som å installere fartsperre på alle biler forde det finnes folk som råkjører, eller tving folk til å montere hengerfeste, fordi kanskje neste eier ønsker å dra henger..

Kan bare ikke fordra å bli umyndiggjort, og det er jeg ikke alene om.

Greit nok, til tider blir det nesten trass, noe av reglene er jo greie, og alle er jo ment godt, men det betyr jo slettes ikke at de passer for alle annlegg!

Jeg har ikke noe i mot elektrikere eller snekkere, men disse tullereglene irriterer meg langt inn i sjela!