113    3    0  

Korrosjon på VVS i gammelt hus, er årsaken jordingsfeil pga nytt hus?

 221     0
Jeg bor i et ca 100 år gammelt hus.
Det ble nylig bygd ett nytt hus på tomten til et annet familiemedlem, med egen inntaksledning for strøm fra hovedstrømledningen ute på gaten, men med felles inntaksledning  (i plast) for vann, der den så deler seg inne på tomten til de respektive husene. Strømmen ble tilkoblet for noen måneder siden.
Det nye huset har det man vel kaller ringjord.
Jordingen på huset vårt er jordingsledning fra sikringsskap ned til en del ved hovedinntaket som er av kobber (tror jeg), og derfra en ledning som går til et spyd ned i jorden.
Vi har en 5 år gammel varmtvannsbereder. For ca. en måned siden begynte å lekke fra fronten av den, der det går en temperaturføler inn. (Føleren brukes av bergvarmepumpen som varmer opp varmtvannet.) 
Jeg tappet ut vannet og skrudde ut den såkalte "følerlommen", og så da at årsaken til at det lakk var at messingen var korrodert kraftig. (Lommen der føleren sitter skal være tørr.)
Høiax (som er produsent av berederen) sier som forventet at korrosjonen kan skyldes vannkvalitet eller strømfeil, og anbefaler oss å ta en vannanalyse.
Jeg er mest bekymret for at dette har en sammenheng med jording i det nye/vårt gamle hus. Hvis det er årsaken, så har det gått temmelig fort. Det meste av rør i huset er byttet til plast, men noen deler er fortsatt kobber.
Noen forslag til ting jeg kan sjekke selv/måle, eller burde jeg ringe en elektrikker med en gang?
Å få lagt ut skikkelig jording er vel kanskje uansett egentlig lurt, men det var ikke akkurat planen å gjøre det nå...

   #1
 910     0
Galvanisk korrosjon akselereres vel først og fremst når ulike metalldeler som er i kontakt gjennom en væske har ulikt elektrisk potensial (spenning).

Så hvis din VVB ikke er utjevnet godt nok, og har et annet potensial enn andre nærliggende deler i vannforsyningen, vil korrosjon akselereres på de minst edle delene. Dette har selvfølgelig sterk sammenheng med vannkvalitet, er det mye ioner i vannet vil det korrodere mye raskere enn om du ikke har det. pH spiller vel også en betydelig rolle her.

Et jordspyd er vel bare så godt som den jorda det er slått ned i. Er det bløt og fuktig jord eller tørr sand? Det vil vel avgjøre hvor god jording du får. Kanskje hadde det regnet fire uker i strekk da det ble slått ned og målt til akkurat innafor?
  (trådstarter)
   #2
 221     0
Jeg gjetter på at jordspydet ble slått ned for minst 50 år siden. Mye kan være herjet med siden da, spydet kan kanskje lede dårligereetc, så ny jord vil vel uansett være gunstig å få lagt ned.
Å grave ned til frostfritt rundt huset er ikke mulig, så ringjord utgår.
Er det bare fordi det er praktisk at man legger jordingen i ring rundt nye hus? Kan man like gjerne lage en ring ute på plenen og oppnå det samme, eller dannes det et felt ved å legge dette rundt huset?
HSt
   #3
 37,121     Lillestrøm kommune     0
På hytte sjekket jeg jordspyd mot en annen jordleder det var nesten ikke kontakt. Mye fjell og tørr jord

Jeg hadde heldigvis et stort basseng med vann i en fjellkulp under hytta (fylt med stein) jeg tok opp all steinen la en kobberplate med påsveiset jordleder nedi og stablet steinen ned i hullet igjen

Andre hytter har vanligvis 12-25m kobber liggende langs inntakskabel som jord. Hos oss er det nesten tørt fjell derfor mitt behov for noe bedre.