60,353
57
14
Krav til fast tilkopling av varmtvannsbereder
25,064
Akershus
3
Når det nå blir krav om fast tilkobling av vvb på 2000W (10A kurs). Hvorfor det?
Hva da med platetopper, stekeovner, panelovner etc med både 16 og 25A ? Kommer det krav omfast tilkobling her også?
Hva da med platetopper, stekeovner, panelovner etc med både 16 og 25A ? Kommer det krav omfast tilkobling her også?
Signatur
Er det et krav?
Jeg personlig har aldri sett varmgang i stikk av kvalitet tilkoblet høy last. Jeg tipper at dette er en kombinasjon mellom dårlige produkter og feks 3000w vvb. Men dette er bare synsing, kvalifisert sådan.
Sannsynligvis løser dette deg via at produsentene lager 1950w elementer. Evt kan man risikovurdere og sette inn 16A rundstift stikk som gir større kontaktflate.
Faktisk var det en tråd her på forumet som tok opp en aktuell problemstilling. Dersom elektrikeren kobler til og setter strøm på en vvb uten vann, hvem skal man skylde på? Hold denne diskusjonen til den andre tråden, men det er noe å tenke på.
Jeg synes stikk er en god løsning på mindre vvb, det gir et klart grensesnitt.
Såvidt jeg vet, så er det ennå ikke kommet noe alternativ som sikrer en god fast tilkobling. Veggboks med strekkavlastning..? Før hadde man disse metallrørene, men det går vel ikke lenger siden kabelen neppe er godkjent for å ligge i rør?
Forøvrig vil en tilkobling med Torix være mye dårligere enn stikk. Og Wago er jo gamlingene redde for å bruke, så egentlig synes jeg NEK har gjort en feil vurdering. Rundstift er et godt alternativ.
Bereder med effekt på 2000w eller mer skal være fast tilkoblet.
Det står tydelig at dette gjelder varmtvannstank og ikke alt mulig annet. Det står også i 823 som kun gjelder bolig. Nå er visst flere leverandører på markedet med tanker på 1950-1990w for å komme utenom kravet.
Dette vil gjelde nytt opplegg, ute hos fru Hansen som bytter bereder vil det ikke være unaturlig eller ulovlig å plugge den nye tanken inn i samme kontakt som den gamle var innplugget i.
Jo, å koble til en bereder fast er tryggere enn å bruke kontakt. I grovkjellere bruker jeg Elko topol tett bryter med strekkavlastningsnippel. Vegglokk med strekkavlastning er også ok.
Som vanlig, så tenker jeg på å begrense muligheten for feil til et minimum. Gjøres ting riktig, så fungerer absolutt alt i hele verden. Men det viser seg at folk gjør feil om det så skyldes uhell, uvitenhet eller slurv.
Med Torix blir det en dårlig kobling når man blander PHM og PN\PR. Wago man kan åpne er et glimrende alternativ, men mange er jo skeptisk til det.
IP55 bryteren du nevner er et svært godt alternativ, men jeg frykter at jeg og mange andre elektrikere ikke får lov pga ekstrakostnaden, da spesielt på anbudsjobber. En veggboks med lokk er billigere, hver kr teller. Dette gjelder forsåvidt rundstift stikk også.
Ja, de bør bytte yrke. Men jobber du aldri med udugelige lærlinger? Jo mindre risiko for feilkobling, jo bedre for alle andre. Hva tror du DSB etterstreber med alle reglene sine? Det gjelder å akseptere verden som den er, ikke slik den burde vært.
Jeg har en 16A kurs, den har en veggkontakt godkjent for 16A. Jeg kan plugge i en kokeplate, stekeovn, vifteovn, kompressor, sveiseapparat....... som alle trekker 3600W, MEN ikke en vvb på 2001W. Hva er det som gjør en type last "farligere" enn en annen?
Regler er regler, men jeg forstår ikke hensikten med denne. Som en konsekvens av dette så burde 16A kontakter trekkes fra markedet. Kanskje burde standardkurser sikres med 8,7A sikringer?
Har sett dette i bøtter og spann. På VVB, varme og containertilkoplinger med høy last. Ved all slags høy kontinuerlig last egentlig. Vanlig stikk og rundstift.
Er vel ikke noe problem å putte PMH i et k-rør??! Stressa? ;D
Torix er flott. DELVIS enig med PR ved pr, helt uenig ved PN. Får finne deg en sukkerbit og tre niter den ene gangen du skal kople til med PR.
På campingplasser finner man bare en plastklump noen ganger, uansett om det er Elko eller Etman. Vi snakker om vvb og boliger her. Ikke dra frem 5kW vvb ol, det er en annen sak.
Det kan være problematisk å hive PMH gjennom et rør, faktisk har et par produsenter nektet oss det. Andre firmaer ville kanskje latt være å spørre.
Mitt poeng er ikke hva jeg skal finne frem når en vvb skal kobles, det går greit. Jeg snakker om marginer for feil. Jeg mener en ny løsning (veggboks) fører til større sjans for varmgang enn med stikk når det gjelder vanlige 2kW vvb i boliger.
Jeg er kanskje mer enn gjennomsnittlig opptatt av at ting skal være enkelt og være mest mulig idiotsikkert. Men jeg reagerer når jeg føler at det går motsatt vei fra noe som egentlig var ok.