#11
 24,880     Akershus     0
Flere tråder her om kursstørrelse til induksjonstopp. Høres ut til at det for de fleste går helt greit med 20A kurs.
Med topp, mates gjerne ovn fra en separat 16A kurs. Imo kan ovn kjøres sammen med oppvask dersom det allerede finnes. Legger en nytt kan en velge separate kurser.
Signatur

TDJ
   #12
 1,646     Asker      0
TS spør om hvilke komfyr som er BEST EGNET dersom eksisterende kurs (20A) skal beholdes OG det ikke skal pusses opp.... Det self riktig at hva som helst av strømtrekk kan koples til, vil jo i praksis bare medføre at sikring slår ut.

Også riktig at man kan begrense max strømtrekk ved ikke å ha mange plater og stekeovn påslått samtidig, vanligvis litt utfordrende ved julemiddagen, men....

Men BEST EGNET komfyr for en singel kurs på 20A og én stk 3 pins teknisk kontakt er etter mitt syn komfyr med keramisk topp (selv om en introduksjon-komfyr selvf vil "virke"). 

Det kommer jo også helt an på hva man benytter kjøkkenet til; er det kun rask "kaffekoking" o.l. og kun veldig sjelden stekeovn, så vil det alltid gå helt greit. Er man litt over i "gourmet-klassen" og har 4-5 kasseroller på samtidig med full guffe på stekeovn OG grill OG 8-10 gjester til bords, så er IKKE 20A så greit lenger... 


Signatur
  (trådstarter)
   #13
 398     0
Hvor ser jeg om det er 1-fase, 2-fase eller 3-fase og hva betyr det?

Skjønner det med å hente strøm fra en annen kurs ved delt koketopp og stekeovn, men da må jeg også ha ny stikkontakt. Leste noe om at skrusikringer kunne bli overbelastet uten at de gikk, mens de nye med "spaker" utløses med en gang. Siden sikringene mine ikke er varme, er jeg vel innenfor.

Julemiddagen løser jeg ved oppvarming i mikrobølgeovn i tillegg. (Ja, det beste er å kunne ha mange kokeplater stående på samtidig akkurat da!) Ellers har jeg ikke for vane å ha store selskaper med gourmetmiddager. Og på sommeren går det mye i salater.

Komfyren jeg har nå har vart i 22 år, men det kan jeg vel ikke regne med ved innkjøp av nytt produkt...
Har begynt å sjekke på nettet. Håper det er mange valgmuligheter for 88 cm høyde og 59 cm dybde, ellers blir det å pusse opp kjøkkenet likevel. Arbeidsstillingen er jo høyere enn før.

Leste om en komfyr som ble levert uten støpsel. Hvorfor? Da trenger man jo elektriker i tillegg?
Signatur
   #14
 24,880     Akershus     0
Gamle komfyrer ble levert med 25A støpsel med 3 pinner. Den ene er litt lenger, det er jordingspinnen. Da er det to strømførende ledere igjen. I gamle hus er strømmen levert over et IT-nett med linjespenning på 230V. Da knyttes komfyren mellom to linjeledere, som enkelte kaller faseledere, og blant gamle elektrikkere er komfyren da en-fasetilkoblet. Yngre elektrikkere har lært at den er to-fasetilkoblet fordi den er tilkoblet to faseledere. Dersom en monterer den i et nyere hus med TN-nett, kobles kontakten til én faseleder og N-leder. Nå er den en enfasekomfyr på 230V for både ung og gammel. (Det med strøm og faser er en rebus mhp nomenklatur).

Nyere komfyrer blir ofte fast koblet til nettet i en koblingsboks. Dette krever elektrikker ved oppkobling og ved midlertidig frakobling ved oppussing. Dette fordi en moderne induksjonstopp kan trekke hele 7,4kW. Min gamle komfyr med støpjernsplater har stått på 20A kurs med 25A støpsel og kan trekke opp til 7,8 kW. Sikringen har aldri gått på 40 år. Om en ønsker det, kan en montere på 25A støpsel som før også på induksjonstopp.

Alle sikringer kan belastes mer enn påstemplet, en stund. Gamle skrusikringer en god del, er du «heldig kan de steke kablingen med opp til 1,9 ganger nominell strøm, kanskje så lenge som opp til én time. Dagens jordfeilautomater tåler gjerne 1,3 ganger nominell strøm, en stund.


Signatur
  (trådstarter)
   #15
 398     0
Visste ikke om at komfyrer var fast koblet til strømnettet nå. Hvis man bruker denne løsningen, er det da påbudt med komfyrvakt? Når jeg reiser på ferie pleier jeg å trekke kontakten ut av komfyren, men nå er det altså komfyrvakten som passer påSmile

Så hvis jeg ikke vil ha elektriker på besøk en ekstra gang, kjøper jeg komfyr med 25A støpsel og 3 pinner?
Men hvis det er sjeldent med salg av komfyrer som har 25A støpsel og 3 pinner, da må jeg likevel ha en elektriker til å montere på et slikt støpsel, eller?
Signatur
   #16
 2,811     0
Komfyrvakt blir vel påkrevd så snart du (dvs din elektriker) gjør endringer på komfyr-kursen. Gjelder uansett om den er koblet fast eller med støpsel, og uansett type støpsel.

Montere komfyrstøpsel selv er lovlig.
   #17
 24,880     Akershus     0
Du kan montere 25A støpsel på enden av ledningen på komfyr/topp, ev høre med butikken om hjelp.
Det er vanlig også at sluttbruker monterer ledningen inn på komfyr/topp der denne leveres med topp og ledning hver for seg.
Komfurvakt er det ikke krav om dersom du ikke rører dagens kontakt. Det sagt, det øker din egen sikkerhet om du likevel monterer. Mange moderne komfyrer har også endel sikkerhet innebygget.


Signatur

  (trådstarter)
   #18
 398     0
Takk for alle svar! Ser hva elektriker sier når han kommer.
Siste redigering: Friday, June 14, 2019 4:30:18 PM av Pinje
Signatur
HSt
   #19
 37,121     Lillestrøm kommune     0
Mener støpsel og ledning står på når en kjøper komfyr, dvs kokeplater og ovn i ett.

Jeg kjøpte Gorenje med induksjon til mine foreldre for noen år siden. Ikke oppgradert noe kurser e.l så det er bare å dra til butikken og kjøpe

Jeg valgte denne siden den hadde vribryteren på fronten i stedenfor betjening oppå platen. Det er et lurt valg for de som er vant til gamle type brytere