559    11    1  

Legge nye kabler, lovlig?

 14     0
Hei, nylig pusset opp å må legge en nye elektrisk kabel som er lagt i taket uten rør. Jeg vil jo gjerne spare litt penger så har jeg lov til å trekke kabler? Vet at selve koblingen ikke er lov men er trekking det? 

Og hvordan ville dere gjort det? Siden kablen ikke er lagt i rør tenker jeg at jeg må feste en ny kabel godt til den gamle for å så dra den gamle kabelen ut? Eller finnes det et verktøy for noe sånt? 

Håper på svar :) 
Legge nye kabler, lovlig?  - IMG_6295.jpg - UrosmoothLegge nye kabler, lovlig?  - IMG_6294.jpg - Urosmooth

   #1
 3 287     0
Det er strengt tatt ikke lov p røre noe med strøm i selv, men enkelte elektrikere lar deg gjøre litt drittjobb...

Hva er veggene dine laget av? Mur? Gips?
pwb
   #4
 2 042     Ski     0
Det tar null og niks tid for en elektrikker å trekke det pent. Ville bare latt de ta hele jobben.


Okey, men hvordan gjør en elektrikker det? Disse ledningene lagt uten rør kan vel gjerne ha spikerbeskyttelse over seg på stenderne, hvordan fikser en elektrikker slikt på null og niks? Tipper det kan ta timer, ja dager og masse jobb for å trekke om disse ledningene. Rev en liten vegg en gang med ledinger lagt uten rør (ja det er/var lov å legge uten rør) og de var ikke mulig å trekke ut, så her må man vel enten rive og legge rør eller legge ledninger synlig.
TDJ
   #5
 1 318     Asker      0
Spørsmål til elektriker;
Skult kabel lagt uten rør...., er det tillatt ?
Finner ikke noen referanseinstallasjon for denne (?).

Er det slik at TS har to valg her; enten åpen forlegning (ref.inst C) eller legge inn et rør for kabel (ref.inst A) ?

I så fall; å trekke et 16 mm k-rør gjennom et tak v.hja en eksisterende 1.5 mm2 kabel ville jeg KUN ha forsøkt dersom jeg kjente plassforholdene i detalj i taket...

Men, antar at dette kan være et eldre murbygg (?!?), kabelføringer er det ofte rør av jern (eller bly ?) som ble lagt før støping. I så fall er "rør" i orden. Dersom det er slik er det ikke verd tanken på å dra kabelen selv, TS må uansett ha elektriker for tilkoplingen og han bruker "sekunder" på å dra gjennom en ny kabel.
Signatur
   #6
 7 688     Bærum     0
Dette var lov en periode. Vet at Moelven gjorde det slik i sine elementhus. Om kablene ble lagt så løst at det er mulig å trekke om vet jeg ikke.
  (trådstarter)
   #7
 14     0
Jeg tror kabelen ligger veldig løst, når jeg drar iden banker jeg den opp og ned i taket. (Bor i ett murbygg med betong etasjeskiller, men taket på badet er senket ned og laget av en eller annen treplate). Så jeg tror det ikke vil være noe problem å legge ny kabel.

MEN som TDJ nevnte er det lov å legge ny kabel uten rør? Det har tydeligvis vært lov før, men hva skjer når man trekker ny kabel? Må man da følge de nye forskriftene?pwb
   #9
 2 042     Ski     0
MEN som TDJ nevnte er det lov å legge ny kabel uten rør?

Hovedregelen er vel at skjult skal være i rør, men man kan legge kabel uten rør selv om det ikke er anbefalt, men man må følge anvisning av produsenten av kabelen.
Side 13 i denne
https://www.dsb.no/globalassets/dokumenter/elsikkerhet-els/elsikkerhet-magasinet/71.pdf
TDJ
   #10
 1 318     Asker      0
MEN som TDJ nevnte er det lov å legge ny kabel uten rør? Det har tydeligvis vært lov før, men hva skjer når man trekker ny kabel? Må man da følge de nye forskriftene?


Linken over (pwb) henviser til omtale av avvik fra ønsket standard og tilnærming til dette slik det ble diskutert anno 2007. I 2010 kom NEK 10 med omfattende revisjon av bla. forlegning av kabel i bolighus - NEK 400-5-52.  Vi har også siden fått både NEK 14 og 18. 

Anbefaler at TS lar elektriker ta seg av dette; da blir det (forhåpentlig) gjort riktig OG TS vil ikke stå ansvarlig dersom det skulle oppstå en feil i denne "løse" kabelen. Det vil oppstå en særdeles ubehagelig situasjon for TS i forhold til både myndigheter og forsikringsselskap dersom feks en brann kan spores tilbake til en slik kabel....
Signatur