20,626
32
9
Må ny komfyr ha 25 ampere?
398
1
Hei,
Jeg har tenkt å fornye sikringsskapet og få moderne innmat med jordfeilbrytere og overspenningsvern.
I sikringsskapet står det stikk for komfyr 20 ampere. Er det sånn at alle nye komfyrer krever 25 ampere?
Jeg har tenkt å fornye sikringsskapet og få moderne innmat med jordfeilbrytere og overspenningsvern.
I sikringsskapet står det stikk for komfyr 20 ampere. Er det sånn at alle nye komfyrer krever 25 ampere?
Signatur
Skal en legge nytt ville jeg valgt 25A. Ev 3-fase 25A på IT og 16A på TN.
Dersom en renoverer ville jeg økt til 25 om det er kurrant å trekje om. Ellers ville jeg fortsatt med 20A.
Med 20A kan det hende at du må tilpasse deg ørlite, men neppe noe stort problem.
Alternativ er å skifte kabel. Kan være enkelt eller tidkrevende og vanskelig, avhengig hvordan den er lagt.
Min oppfatning er at 20A er nok for kokektopp. På nyere kjøkken har kokektopp en sikring, og stekeovn en annen sikring. Gjerne 20A for kokektopp 16A stekeovn.
Da jeg installerte varmepumpe, fikk jeg elektriker til å lage en ny kurs på 35 A som bare går til pumpen. Og en egen kontakt til denne. Det ble ikke veldig pent, hull i veggen fra sikringsskapet og en tykk kabel oppetter taket,
Jeg kan ikke "elektrikerspråket" men å gå fra 20 til 25 A er det å lage ny kurs? Altså legge kabel fra sikringsskapet som står i 1. etasje, opp trappen til 2. etasje og inn på kjøkkenet. Ikke pent det heller. Kanskje derfor du bare anbefaler å bytte til 25 A ved renovering.
Ved oppgradering av kabel må komfyrvakt normalt monteres
Egentlig hadde jeg bare tenkt til å fornye sikringsskapet, men det er greit å få gjort annet som trengs å gjøres i samme slengen. For snart går komfyren. Om jeg må bytte kabel eller ikke har jeg ikke greie på.
Er det vanlig at elektriker kommer på befaring. Ellers kan man jo ikke avtale pris på forhånd?
Ledningen ut fra skapet kan gå skjult i rør i veggene. Da kan det være enkelt å bytte til grovere kabel. Grovere kabel er normalt nødvendig om en øker sikringsstørrelse.
For 25A er kabelen moderat og en kan bruke 25A støpsel om en vil. Med 32A for 7kW blir det grove saker. De færreste har noen nytte av så kraftig tilførsel til koketopp.
Dette temaet kar vært oppe en rekke ganger. Inntrykket er at de fleste kan fint leve med 20A.
Det at det ble trukket en kabel utenpå veggen ved installasjon av varmepumpe, var det fordi jeg lagde en helt ny sikring med ny stikkontakt?
Leser videre på listen i sikringsskapet at "Lys og varme kjøkken" har 10A. Så da er de to kurser til kjøkkenet om jeg forstår det rett. Høres jo veldig lite ute det også, selv om sikringen aldri går.
Samlet to kurser til kjøkken 10A og 20A er litt snaut om du skal utstyre kjøkkenet med frittstående stekeovn (på 10A kursen), vannkoker, mikro, oppvask osv. Du bør vurdere om dette holder, ev planlegge for utvidelser ved neste hovedrenovering.
Om du velger å utvide antall kurser og ikke har rør, så kan dette gjøres med utenpåliggende PR-kabel. Den er tykk omtrent som lillefingeren på en 10-åring.
Vet ikke om det finnes ledige rør i skapet siden huset er fra 70-tallet.
Oj ja, skrev feil. Varmepumpens kurs er 16A.
Spørsmålet gjaldt kursen til kjøkken på 10A. Her er det totalt, (ikke tatt med komfyren): 4 stikkontakter med 2 støpsler i hver. Ønsker skifte ut den ene stikkontakten til en med 4 eller 6 støpsler. Er dette mulig uten lage ny sikring/kurs eller kabel?