169    11    3  

Mulig å koble videre fra en endevender?

 85     Slependen     0
Strømmen kommer i dag inn i ene enden av en 15 meter rekke med seriekoblede taklamper. I den motsatte enden av rekken for hvor strømmen kommer inn i rekken med lamper, der sitter selve lysbryteren - en endevender vil jeg tro det måtte være, eller???

Jeg trenger lys og en kontakt i den tilstøtende trappa - i den enden av rommet hvor bryteren befinner seg. Lyset i trappa må gå på en egen bryter - altså må rekken med taklamper og lyset i trappa kunne skrus av og på uavhengig av hverandre.

Spørsmålet mitt blir da om jeg kan koble trappelyset på bryteren (endevender?) til rekken med taklys, eller om jeg må hente strøm fra et annet sted? Behøver jeg evt å bytte bryter?

   #1
 4 029     1
Begge fasene er med fram til lampa nærmest bryteren. Jeg tipper at kabelen fra siste lampa og nrd til bryteren må byttes.
Elektrikeren din må bytte kabel, bryteren er nok ok.
  (trådstarter)
   #2
 85     Slependen     0
Takk for svar.

Jeg glemte å si at det kun er en bryter i dagens oppsett. Altså, da er kanskje ikke bryteren en endevender likevel? Forandrer det på noe? Da er det vel i så fall ikke lagt opp til endring av polaritet.

Altså, om begge poler da er ført helt fram til bryteren, vil det vel bare være å koble seg videre fra bryteren uten å måtte bruke kabel?
   #3
 4 029     1
Leste det som at det var bare en bryter. Bryteren er sikkert enpol. Det har ingenting å bety for svaret.
Endring av polaritet??? Bare tull.
Hvis begge fasene er koblet med fram til bryteren er det bare å gå videre fra den men begge fasene er antagelig ikke med fram dit.
   #4
 23 618     Akershus     0
Kan de 15 lysene skrues av i begge ender, eller bare i én? I det siste tilfellet er jeg enig i at det trolig ikke er noen endevender her. (Endevender inngår i «trappekobling" der lyset kan slås av og på i hver etasje.)

Systemet kan da endres ved å bytte til dobbel 1-polet bryter. En side til dagens 15 lys, den andre til nytt lys.
Signatur
   #6
 23 618     Akershus     0
Det var litt annet. En skisse av gulvplan med ønsket plassering av brytere, stko, 15 lamper og ny lampe hadde gjort seg. Her er en 1-polet bryter. Ingen ekstra linjeleder. Står på det jeg kaller en «sidegren".

Du må følge kabelen tilbake til foregående koblingspunkt med to linjeledere. Herfra kan en ta ut til stko og mer lys.

Denne bryteren kan ev byttes med en dobbelt 1-pol. Kabelen må byttes.
Signatur

  (trådstarter)
   #8
 85     Slependen     0
Takker.

Hva slags kabel, en med to ekstra ledere? https://www.biltema.no/bygg/elinstallasjoner/installasjonskabler/installasjonskabel-eklk-2000017925

Jeg har mengder med kabel med tre ledere liggende, men ingen ned fem.

Jeg får åpne opp lysarmaturet når det blir lyst for å se hvordan det er koblet - jeg har ingen erfaring med brytere lagt etter lampepunkter (før lampepunkter er grei skuring). Jeg skjønner egentlig ikke helt hvordan denne bryteren fungerer slik den står. Er det kanskje en "bro" i bryteren mellom N (blå) og L (brun) slik at det blir en sløyfe tilbake til koblingspunkt for L på lampa (hvor N på ledningen til bryteren her i praksis fungerer som L).
   #9
 23 618     Akershus     0
Støm finnes i et tidligere koblingspunkt som L1 og L2.

Si L1 grener av til denne bryteren som si blå leder. Gjennom bryteren og tilbake til tidligere koblingspunkt som brun. Fortsetter som brun til ene siden på alle 15 lamper. Andre siden av alle 15 tilbake til nevnte koblingspunkt og tilkobling til L2 her. Strømmen går fra L2 til bryter, til alle 15 i parallell og tilbake til L2.

Dette ser det ut til at du har lite peiling på? Det er heller ikke tillat for ufaglærte, men mange skrur likevel. Du har ikke en kompis med litt mere erfaring? Dette er ikke spesielt vanskelig, men skal gjøres rett.
Signatur
   #10
 5 489     OSLO     0
dette er ikke noe en amatør bør begi seg utpå.

i dag så får man tak i mye bra trådløst utstyr, det vil si trådløse brytere/dimmere/ osv, som gjør kablings jobben enklere. (trenger mindre ledere)

tror noe sånt hadde vært lurt her. da kan fes få en bryter i hver ende, og i hver ende av trappa osv