5,794    8    1  

når og hvordan avslutte pr i rør ved gjennomgang til kaldloft?

 16     vest     0
Nybygg etter tek 07. innervegger reist og "festet" i hanebjelker (har sperr) før dampsperr festet under hanebjelkene --> ikke dampsperr over toppsvillen (2stk 2"x4") på innervegger, men den går ned 10 cm på hver side. Skal dra opp pr til lys på kaldloft.
Hva gjør jeg? Tenkte å boore meg gjennom toppsvillen på en innervegg, men når bør jeg avslutte røret, og hvordan? Tenker på kondens i røret først og fremst.

   #1
 21,481     Enebolig     0
Det er ikke lov å legge rør for sterkstrøm som ufaglært. Røret bør ideelt sett avsluttes i halvdelen mot varm side, men det vanlige er å avslutte det rett over isolasjonen og tette godt med fugemasse dersom kabelen skal videre "oppe" på loftet. Dersom man kan klare å legge røret på varm side av isolasjonen (nedlekting) så lar man røret gå helt til lampen.
  (trådstarter)
   #2
 16     vest     0
takk for advarsel.
røret skal videre opp til koblingspunkt da det blir flere lys der oppe. Er det ikke ok å avslutte det rett over svillen? Dvs under isolasjonen? tetter med fugemasse selvfølgelig.
   #5
 21,481     Enebolig     1
Hadde det blitt helt tett i begge ender, så ville det fungert. Dessverre viser det seg at man får det ikke hundre prosent tett, og da er det bedre å tette så godt som mulig på loft (gjerne varm side) og la det være åpent i boksene. Husk at man skal kunne trekke om, dermed er det utelukket å fylle en meter av røret med fugemasse  Wink
   #6
 1,382     Oppland     0
mest optimale er å ha en liten rørstump over dampsperren i isolasjonen, slik du har noe å holde i om du skal trekke opp igjen....og så gå med kabel fra rørstumpen og opp fra isolasjonen......

slipper da fare for kondens, nesten i hvertfall
   #7
 8,022     Bærum     0
Hvor reelt er dette med kondens?

jeg gjorde en test i vinter ifbm med oppussing av stue med kaldloft over: Fra veggboks dro jeg flere rør gjennom fuktsperre og isolasjon og opp på loft. Fulgte nøye med i perioden med -20 og gjennom vinteren. Så aldri en dråpe i boksen i veggen.... Men det er kanskje et større problem i moderne hus med tette fuktsperrer  Wink

   #8
 21,481     Enebolig     0
Dette med kondens er svært avhengig av forholdene. Jeg har sett det dryppe fra rør som tilsynelatende (i mine øyne) burde vært tørre. Ofte kan man kjenne luftstrømmer, at det trekker i veggbokser ol, da kan det bli et problem dersom røret krysser loftet. Men jeg vil ikke si at kondens er et utbredt problem, og noe av årsaken er nok at dersom "reglene" følges, så blir det ikke kondens. Rør på varm side og fall mot boksene.