(trådstarter)
   #21
 113     Birkeland     0
Vi har dessverre Agder Energi som nett-leverandør. Skjønner at de er utrolig vanskelige. Men er det noe argument at årsforbruket vårt de 5 siste årene har vært under 12.000 kWh? Vi trekker i gjennomsnitt bare 1.3Kw pr time gjennom hele året, så vi er ikke akkurat noen storforbruker av strøm i utgangspunktet (5 år gammel tomannsbolig). Ikke har vi induksjonplatetopp heller. Bare lurer på hvilke argumenter jeg kan komme med for å få til en 32A kurs hvis de setter seg på bakbeina.


Jeg skriver at du må inn med en forhåndsmelding til e-verket, dette er ikke et forbud men en søknad rett og slett, og det kan hende at du får lov til å innstallere denne, eller du får kanskje en begrensning på 20 Ampere eller lignendne, men det må du søke om for å få svar på. Og best av alt, når du har gjort dette er det ingen som kan komme og "ta deg" i ettertid siden du har gjort alt riktig.


Da får jeg gjøre det. Skal jeg ha en 3-fas 32A CEE kontakt da for denne laderen?
http://www.e-station-store.com/en/portable-charging-stations/10-evr1-type-1-max-74-kw.html

Jeg kom forøvrig over noe informasjon om at det er netteier sitt ansvar å ha et nett som forbruker kan bruke maksimalt, så skjønner ikke helt hvorfor f.eks Agder Energi skulle kreve betaling for utbedring av nettet for å levere strøm som uansett er innenfor overbelastningsvernet mitt på 50A. Skjønner at det må tas forhåndsregler på innsiden hos meg, men må det gjøres noe med infrastrukturen inn til huset eller boligfeltet, så bør det ene og alene dekkes av netteier (som jeg forøvrig betaler mer i nettleie til pr. kWh, enn faktisk strømpris). Det under er klippet og limt fra ulike steder på nettet:

"Nettselskapene
Mange norske nettselskaper har gått ut og advart mot utviklingen med elbiler, dette med bakgrunn i begrensninger de mener de har i eget nett. – Personlig mener jeg at de fleste nettselskapene har en altfor passiv holdning til denne utviklingen. De overfører for mye av ansvaret på sine nettkunder ved å kreve anleggstilskudd for forsterkning. Eksempelvis så uttaler Agder Energi at opptil 50 prosent av deres nett har for dårlig kapasitet for å kunne takle 16A lading av elbiler. Hvis så er tilfelle så er det ikke kunden som har ansvaret. De fleste boligkunder i Norge har et overbelastningsvern på 50 eller 63A. Det er nettselskapets ansvar å ha et nett som er sterkt nok til at kunden kan utnytte kapasiteten maksimalt"

"Jeg har fått denne av NVE (Norges Vassdrag- og energidirektorat):

Anleggsbidrag - regelverk
¦Ikke anleggsbidrag i nett med ledig kapasitet ?
¦”Fri bruk” opp til hovedsikringens størrelse
¦Den som utløser forsterkning - betaler
¦100 % av kundespesifikt anlegg
¦En forholdsmessig andel av radielle fellesanlegg
¦Kunde skal ikke belastes for reinvesteringskostnader
¦Kan kreve at kunde dekker fremsyndingskostnaden

Dvs, nettselskap kan ikke pålegge deg begrensning innenfor hovedsikringen til huset ditt"

   #22
 762     Asker     0
Det ble i desember gitt et utspill fra NK64 kommisjonen ang B vern, det er nå krav til B vern (eller likeverdig, altså jordfeilvern som detekterer DC strømmer, pr idag vet jeg bare om Salto Ladestasjoner som har en løsning som går under likeverdig på 1 fase lading, alt annet må nå dekkes av B vern)


Så med andre ord så MÅ man nå levere jfb type B til alt fra nødstrømsladning (10A) til trefas 32A, mens dedikerte ladestasjoner aká Salto så holder det med en vanlig jfb i skapet?!
   #23
 148     0
Har du virkelig behov for hurtiglader hjemme? Vi har hatt elbil i over 4 år nå, og tror jeg kan telle på en hånd (eler finger) hvor ofte vi har kommet hjem med helt tom 'tank' og har hatt bruk for å lade bilen fullt opp på en halv time.

Om det ikke er en stor ekstra kostnad - kjør på - det er jo kjekt - men om det koster masse ekstra ville jeg tenkt igjennom om behovet for dette.
   #24
 1,151     Akershus     0
Det ble i desember gitt et utspill fra NK64 kommisjonen ang B vern, det er nå krav til B vern (eller likeverdig, altså jordfeilvern som detekterer DC strømmer, pr idag vet jeg bare om Salto Ladestasjoner som har en løsning som går under likeverdig på 1 fase lading, alt annet må nå dekkes av B vern)


Så med andre ord så MÅ man nå levere jfb type B til alt fra nødstrømsladning (10A) til trefas 32A, mens dedikerte ladestasjoner aká Salto så holder det med en vanlig jfb i skapet?!


Utspillet dekker elbil lading, men jeg er enig i at det er inkonsekvent i forhold til andre type ladere.
Men ja, i utgangspunktet, hvis en kurs er beregnet for elbil lading så må du ha sikkerhet mot DC lekasjestrømmer som kommisjonen er engstelige for og da er det B type vern som er tingen (sjekk prisen på sånne så blir du overrasket, er ikke billig, eller små. Men har heller aldri vært et marked for det før nå så vi får se hva som skjer)

Men ja, Salto er eneste som er likeverdig beskyttet av utstyr jeg har funnet hittil. Som da kan sikres med kombivern i skapet.
   #26
 25,345     Akershus     0
Da får jeg gjøre det. Skal jeg ha en 3-fas 32A CEE kontakt da for denne laderen?
http://www.e-station-store.com/en/portable-charging-stations/10-evr1-type-1-max-74-kw.html


For ordens skyld: dette er ikke en lader, bare en kabel med litt elektronikk i "kladden". Laderen sitter i bilen og er trolig en-fase dersom effekten er mindre enn 7 kW. For 11kW er den vanligvis trefase 400V TN, 16A

Ellers enig med Honmecart, en bør tilstrebe et funksjonelt ladeopplegg. Problemet er de horible prisene som er vist over.
Signatur
   #27
 1,806     Trondheim     0
Bestill elektriker. Gi beskjed om at du ønsker en 3 fase 32A CEE kontakt i garasjen. Da har elektrikeren ryggen sin fri mot sin lokale energileverandør. Få satt på støpsel på ladestasjonen...


Jeg fatter ikke at folk fortsatt mener at man skal lure "systemet". Det er der for at alle skal ha leveringssikkerhet og kvalitet.
Er en mentalitet om meg, megselv, megselv igjen også noen andre hvis det er meg tilgode.... Her tilbakeholder man informasjon som er helt klart vesentlig og gjør seg selv til "kjeltring" og for hva....?


Det var ett spenstig utsagn.
Normalt ønsker E-verket en mulighet til å kunne gi innspill på hvilke faser som skal benyttes. Men for å forenkle grensesnittet til elektrikeren så kan dette være en løsning.

   #29
 25,345     Akershus     0
Denne ladekabelen: http://www.e-station-store.com/en/portable-charging-stations/10-evr1-type-1-max-74-

tilkobles bare to faseledere. Dersom du setter opp en 3-fasekontakt, må støpselet på ladekabelen byttes.

Dersom du har 16A til ladeplass i dag, ville jeg vurdert å bytte fra schuko til CCE tilsvarende det du har på ladekabelen og forsøke om 3,6 kWlading holder i praksis.

Ev kjøre med 16A schuko i en prøveperiode.
Signatur
   #30
 21,481     Enebolig     0
Jeg kom forøvrig over noe informasjon om at det er netteier sitt ansvar å ha et nett som forbruker kan bruke maksimalt, så skjønner ikke helt hvorfor f.eks Agder Energi skulle kreve betaling for utbedring av nettet for å levere strøm som uansett er innenfor overbelastningsvernet mitt på 50A. Skjønner at det må tas forhåndsregler på innsiden hos meg, men må det gjøres noe med infrastrukturen inn til huset eller boligfeltet, så bør det ene og alene dekkes av netteier (som jeg forøvrig betaler mer i nettleie til pr. kWh, enn faktisk strømpris).


Spørsmålet her er vel hva forskriften definerer som "normalt utstyr."

Det er flere problemstillinger enn "forbruk" ved lading (overbelastningsvern)
Lading av elbil medfører også spenningfall, forvrengning av sinuskurve (støy) og skjev fordeling mellom fasene.

Staten fremhever elbil som en fanesak, og burde derfor ta sin del av kostnaden for å oppgradere nettet.