688    17    1  

Ny stekeovn - forskjellig strømstøpsel

 4     0
Hei.

Kjøpte nettopp en ny grundig integrert stekeovn ettersom den forrige tok kvelden. 
Stekeovnen og platetoppen er separate og har vært koblet inn slik:
Ny stekeovn - forskjellig strømstøpsel - kobling.PNG - Jhj89
Der platetoppen kobles til venstre og stekeovnen til høyre.

Ny stekeovn er derimot levert med en helt vanlig stikkkontakt (schuko).

I følge Power, der jeg kjøpte ovnen, må jeg kontakte elektriker for å få dette fikset. Jeg snakket med en elektriker venn som mente jeg bare kunne kjøpe dette støpselet, klippe av strømledningen på ovnen og fikse dette selv.

Men så har jeg samtidig lest litt rundt omkring på nettet og forstår at det kanskje ikke er så enkelt, med tanke på sikringer, forsikring, garanti og det hele.
Så før jeg legger ut en forespørsel om elektriker på mittanbud, prøver jeg meg frem her også. Er det virkelig så enkelt som å kjøpe det aktuelle støpselet og klippe og ordne selv eller bør jeg bite i det sure eplet og betale en elektriker for jobben? 

Setter pris på alle tilbakemeldinger.

Mvh

   #1
 25,037     Akershus     0
I mange år har det vært vanlig å gjøre som din elektriker foreslår, bytte støpsel.
I senere tid er det kommet opp en diskusjon om hvorvidt stekeovnen er godkjent for slik tilkobling. Så lenge stekeovnen er i orden, er tilkoblingen helt grei. Dersom det oppstår en feil, en kortslutning, i stekeovnen, så kan innmaten i stekeovnen være så spinkel at det tar litt tid å trippe komfyrsikringen. I denne tiden kan ledningsføringen fra kurssikringen via støpsel til stekeovn få sviskader. Jeg tror neppe du klarer å få noe svar fra leverandør på at stekeovnen vil koble ut sikringen raskt nok, du når ikke frem til noen som ev vet.

Jeg har en kombo. Dvs stekeovnen kobles til toppen med internt støpsel. På øyemål er ledningene i koketopp og stekeovn like tynne. I gamle dager var det vanlig å fastkoble varmtvannsberederen til komfyrkursen med 1,5 mm2 kabel.

Det er flere muligheter:
- gjøre som eltrikker foreslår, bytte støpsel
- sette inn en mellomboks «problemløser fra 25A kontakt med 15A sikring. Klønete å komme til inne i skapet, men denne sikringen vil trolig aldri gå.
- legge opp en ny 15A kurs.
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 4     0
Det er flere muligheter:
- gjøre som eltrikker foreslår, bytte støpsel
- sette inn en mellomboks «problemløser  fra 25A kontakt med 15A sikring. Klønete å komme til inne i skapet, men denne sikringen vil trolig aldri gå.
- legge opp en ny 15A kurs.


Takk for svar!

Pr. nå er induksjonstopp og stekeovn dedikert til èn 20B sikring i sikringskapet "teknisk stikk".
Samtidig har jeg en liten bekymring med bakgrund i hvordan den forrige ovnen tok kvelden:

Skrudde ovnen på for å varme opp kylling. Etter noen få sekunder hørte jeg ett lite smell - så så jeg at sikringen hadde ryket (gått ned). Jeg tok opp sikringen igjen, slo på ovnen, *smell*, sikringen røyk igjen. Men denne gangen fikk jeg den ikke på/opp igjen. Så jeg koblet stekeovnen ut av strømmen og fikk slått opp/på sikringen igjen. Så forsøkte jeg å koble til strømmen til stekeovnen, da røyk sikringen igjen umiddelbart.

Ovnen ble forøvrig kjøpt i 2013 (jeg tok over leiligheten i 2018) og har brukt stekeovnen uten problemer i 5 år. Dette oppstod altså helt plutselig, uten at jeg hadde gjort noen endringer i leiligheten.

Så da kjøpte jeg ny ovn. I ettertid har jeg fortsatt kunne brukt induksjonstoppen uten problemer.


Men da er det bare å kjøre på og bytte støpsel selv?

HSt
   #3
 37,513     Lillestrøm kommune     0
Nei stekovn trenger 16A Max

Problemløser heter produkt som er 16A sikring som kobles inn mot stekovn
HSt
   #5
 37,513     Lillestrøm kommune     1
Det fungerer alltid, det er når evt brannen kommer at en ikke er fornøyd
   #6
 25,037     Akershus     0
Jeg hadde nok gjort som deg, byttet støpsel. Nå høres det ut som om du har automatsikring på komfyrkursen. Den er betydelig bedre enn de gamle skrusikringene, de brukte «evigheter" på å koble seg ut.
Signatur
  (trådstarter)
   #7
 4     0
Jeg hadde nok gjort som deg, byttet støpsel. Nå høres det ut som om du har automatsikring på komfyrkursen. Den er betydelig bedre enn de gamle skrusikringene, de brukte «evigheter" på å koble seg ut.

Ny stekeovn - forskjellig strømstøpsel - 20231207_154200.jpg - Jhj89

Slik ser den ut.

Så bare bytte støpsel selv, altså kutte schuko kabelen og skru den inn i en slik en?


   #8
 25,037     Akershus     0
Jeg og elektrikerkompisen hadde gjort det, HSt ikke.
Signatur
TSt
   #9
 14,955     0
Jeg har solgt varmeovner der vi oppdaget at 3fas ovner var koblet om fra 400V 3 fas til 230V trefas uten å tenke på at tilførsel kabler får mere belastning. Alle disse smeltet. Så ved overbelasting ved feil på ovn kan en få feil inne i disse som ikke tar sikringen men som medfører brann. På ovnene jeg refererte til var en heldig at de var bygget slik at ingen ting tok fyr sel om dete ble varmt. Når ovnene ble oppgradert med nytt ledningsett var de helt OK.
   #10
 25,037     Akershus     0
Det er jeg enig i. Ved omlasking av 3-fasemotorer er det vanlig å justere motorvernet tilsvarende.
VW hadde også en sak med ladekablene til sine el-biler. Strømmen i åpen trekanttilkobling ble 16, 16, og 28A Den siste førte til at 32A kabel måtte brukes.

Her snakker vi om en stekeovn, levert med vanlig 16A støpsel. Mao en én-spenningslast, eller 2-faselast om en snakker moderne elektrospråk. 2-linjelederlast (puh) hadde kanskje vært riktigere?
Signatur