534    9    1  

Overbelastning av fase

 629     Bærum     0
I Tibber-appen vises belastning på fasene (dvs, den viser to faser: L1 og L3). 
Jeg ser at den nå nokså hyppig gir varsel om overbelastning. Kursene er på 40 A, og overbelastningene ligger på 50-60 A, men kun i kort tid (under ett minutt). Det er alltid L1 som får overbelastningen. 
Har IT-nett.

Sikringskapet har to rader. Er det slik at disse vanligvis kobles ulikt når man har tilgang på trefase? Altså at den ene skinnen f.eks har L1 og L2, mens den andre da har L2 og L3, eller L1 og L3? 
Det er da ikke andre måter å fordele lasten på fasene med enn hvordan de enkelte sikringskursene (skinnene) er koblet?

   #1
 24,880     Akershus     0
Vanligvis i moderne skap med automatsikringer, så fordeles matingen til sikringene vha strømskinner. Disse er ordnet slik at med to-pol sikringer, så får si første sikring L1/L2, neste sikring L2/L3, neste sikring L1/L3, så begynner en på nytt. Mao de tre linjespenningene fordeles på de enkelte sikringene. Så blir det opp til de tilfeldige lastene hvor godt balansert linjestrømmene blir.
Om en ikke er fornøyd med strømfordelingen, må en bytte om på ledningene ut fra like sikringer. Ev må en flytte komfyrsikringen til en litt annen posisjon osv. Det kan være krevende å finne beste fordeling når en nærmer seg yteevnen til anlegget.
Signatur
   #2
 5,770     OSLO     0
ja, ligger man på tippen av hovedsikringen, i belastning, så er det ikke alltid lett. husker jeg sleit fælt her hjemme med og fordele fasene, 1f elbil lader på 32A, varmekabler ute både 1fas og 3fas, kjøkkenet, vannbåren varme kolbe 3fas.....   med alt på som test, så endte jeg vel på 45-60 og 70 tror jeg.... har 80A hoved 


har man feks en hybel som også får strøm fra ditt skap, så kan man være maks uheldig at din komfyr og leieboers ligger på samme faser, også feks vaskemaskin eller oppvask iigger på like faser, sjeldent man er så uheldig, men ja det kan skje Smile
   #3
 24,880     Akershus     0
Og med IT-nett så er «fase er uklart begrep. Last i to kurser vil alltid møtes i minst en linjeleder i IT.
Signatur
  (trådstarter)
   #4
 629     Bærum     0
Ok, jeg får sjekke om jeg har en uheldig fordeling siden litt for mye tydeligvis havner på L1.

Hva er uklart med fase i IT-nett? Er det ikke slik at f.eks L1+L2 er (utgjør) en fase, mens hver av de er en faseleder (linjeleder)?

   #5
 24,880     Akershus     0
Med «fase" kan en forstå:
- en linjeleder
- en vinkel, fasevinkel
- en spenning

Erfaringen min er at dette ofte sauses sammen og mange misforstår. F.eks om en klipper av én linjeleder i TN, så mister en én fase(spenning). Om en klipper av én linjeleder («fase") i IT, så mister en to linjespenninger.

Om en kjøper en «énfasemotor" og kobler den til i et IT-nett, så sier en ung elektriker at den er tofasekoblet, mens en eldre elektriker at den er enfasekoblet og forstår ingenting av «tofasekoblngen" til aspiranten. Om lærlingen flytter motoren over til et annet hus med TN, så er samme motor plutselig enfasekoblet, men im det er en motor beregnet for én 400V spenning, så må den tofasekobles.

Er 230/400V TN et 3-fasesystem, eller et 6-fasesystem? Tja.

For meg synes dette å skape mye forvirring.
Signatur
  (trådstarter)
   #6
 629     Bærum     1
Ja, jeg har også hørt at noen refererer til tofase som du skriver over. Men det er vel beviselig feil. To-fase er et utdatert system, hvor fasene var 90º forskjøvet.
   #7
 24,880     Akershus     0
Ja og nei. En ser forvirringen.
Det er rett at for lenge siden var det et system med to spenninger 90° forskjøvet.

Om du i IT snakker om en fase(leder) så vil de fleste oppfatte dette som én av de tre lederne. Om du nå kobler et apparat til to fase(ledere) så står det i dagens lærebøker at apparatet er to-fasekoblet, men drives fortsatt bare av én spenning, linjespenningen/hovedspenningen som i IT vanligvis er 230V, mer i overføringsnettet.

Hva med det som i Tyskland kalles en Kondensatormotor, i Norge en enfasemotor. Obs dette er ikke en symmetrisk 3-fasemotor, men en motor med to viklinger, én eller to kondensatorer og tilkoblet med 3 ledere om kondensatoren(e) ikke er innebygget i motorkapslingen. (Been there. Importøren påsto at det han solgte var en 3-fasemotor. Fabrikantens datablad viste en Kondensatormotor med startkondensatoren i en eske på tilførselskabelen.)
En enfasemotor/Kondensatormotor er igjen forskjellig fra et håndverktøy so egentlig drives av det vi omtaler som en likestrømsmotor, men som får navnet universalmotor om den drives av én vekselspenning. 

Litt forvirrende for mange.
Signatur

  (trådstarter)
   #8
 629     Bærum     0
Ok, et annet spørsmål på dette temaet:

Vil alltid belastningen være på den samme linjelederen, f.eks L1?

Som nevnt så viser min app at det alltid er L1 som blir overbelastet, men det som går her vil jo vitterlig være koblet også til enten L2 eller L3 i mitt hjem.

Siden det er IT og ikke TN så er det ingen nøytral som fanger opp returen (er det riktig beskrevet?), men hvis de tre lederne er likeverdige burde vel belastningen vel så gjerne vært på en av de andre?

Eller er det noe fundamentalt jeg ikke har forstått her? Energistrømmen går jo fra kraftverk til min stikkontakt, og den vil vel søke "letteste" vei?

   #9
 24,880     Akershus     0
Om du setter inn to ovner, hver på 16A. Den ene ovnen koblet mellom linjelederne L1 og L2, den andre ovnen mellom L1 og L3.
Nå blir linjestrømmene i IT: L1 =28A, L2=L3=16A. En kan si at returstrømmen fra L1 fordeler seg til L2 og L3.

Dersom en i stedet koblet inn ovnene mellom L1-N og L2-N i et  TN=nett, ville strømmene blitt: L1=16A, L2=16A og N=16A. En ser en av fordelene ved TN, mindre sikringer og tynnere linjeledere.

Når du spør om belastningen alltid vil vær på L1, så stemmer ikke det. Det er avhengig av hvilke belastninger i huset som er aktive og hvilke linjeledere disse lastene er tilkoblet. 
Siste redigering: Tuesday, November 7, 2023 10:48:32 AM av KjellG
Signatur