4,040    7    0  

Plassering av El punkter og belysning i fritidsbolig

 372     Rogaland     0
Holder på å se over hvor vi skal ha de 65 punktene som følger med i leveransen i fra byggfirma, regner med at vi må ha noen ekstra.I følge elektriker er sikringsskapet levert med det antall kurser som gjør at det fungere funksjonelt iht nye nek 2010.
Noen kriterier har vi, ønske om led lys utvendig, trenger vi dimmer på utelys ??Foto celle med timer, slik at lyset kommer på ved mørke, men slås av på forhåndsinnstilt kl slett, trenger ikke lyse opp hytten og området rundt hele natten.
En "hovedbryter" som kutter all strøm når vi reiser hjem foruten på utelys, VVB, gulvvarme bad, downlights i stue/kjøkken og alarm.

Hems: her har vi ett ekstra soverom og et lekerom til ungene, hemsen er med lav takhøyde ca 190 og ikke mulig for downlights.

Vi kan tenke oss GSM alarm controller 3 til å styre 6 stk røkvarslere, temperatur kontroll og 2 stk kamera detektorer for innbrudsvarsling.
http://sikom.no/produkter/gsm-alarm-controller-iii

Så spørsmålet blir hvor skal vi ha vilke punkter og hvilke type ledlys og annen belysning anbefaler dere.

   #1
 24,669     Akershus     0
Ville droppet utelys og heller prioritert sternehimmelen. Om det blir for drastisk - velg indirekte belysning ute.
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 372     Rogaland     0
Må ha litt lys ved inngangen til hytta, ellers blir det fort litt vel mørkt,men ja må jo kose oss med stjernehimmelen også alt til sin tid. :))
Hva mener du egentlig med indirekte belysning ??
   #3
 24,669     Akershus     0
Svært mange hus i dag har et påheng av lykter på veggen - lykter med et lys som skjærer en forbipasserende i øynene og enkelte ganger - ødelegger nattutsikten for naboen.

Sitter du på Aker brygge og ser mot Akershus slott så ser du et opplyst slott, ikke en rad med 1000-metere som blender deg. Belysning som av Akershus slott, blir ofte omtalt som "indirekte".

En berømt lampebygger: Poul Henningsen i Danmark kjent bl.a. for PH-5 og "Kongle" hadde som filosofi: brukeren skulle ikke kunne se lyspæra!
Signatur
   #5
 18     Herøy i Møre & Romsdal     0
Det finnes bevegelsessensor som skrur på utelysene 30% når det blir mørkt, og så skrur opp til 100% når de detekterer bevegelse. (de skrur og av lysene om natten) instillbare for både lysmengde som skal trigge dem, klokkeslett for utkobiling om natt, osv osv..

Vil anbefale å ha en form for dimmer på downlights ute, eller i det minste ha bra kontroll på lysstyrken.
Har sett mye på forskjellige hus med utendørs downlights i det siste, og det som slår meg er at det er veldig fint når det er litt diskret utført, og veldig påtrengende når det er full guff på mange punkt.

Med tanke på punkt inne:
Regner med vi da snakker om stikk..

I følge NEK2010, skal elektrofirma gi tilbud på en viss mengde punkt etter en del fastsatte kriterier, ikke bare et skap forberedt for denne mengden punkt. (bl.a skal det være minst en dobbel stikk pr. 4m2 på oppholdsrom, min. ett takpunkt pr. 10m2 osv osv).. Ved å søke litt på NEK2010 vil du kunne finne disse kriteriene om du ønsker.

Ett elektrofirma bør kunne gi råd i plassering av punkt, men prøv å tenk generelt, ikke slik du har planer om å møblere akkurat nå..
Punkt på alle vegger der det VIL kunne komme utstyr som trenger strøm, noen punkt med bryter ved tak ved vinduer (for å henge pandellamper i), hvor vil du trenge stikk for støvsuger? kaffetrakter? osv...

en vei å gå, kan være å tenke litt ekstra over hvor du irriterer deg over å IKKE ha stikk i dag.. og hvor det ligger forgreiningskuntakter..

En helt personlig mening til slutt..  ;)
LED lys er pr i dag ca 3-4 ganger dyrere enn 'vanlige' lys i innstallasjonskostnad. Det begynner nå å dukke opp mer og mer LED pærer for vanlige sokkler.. Om et år eller to tror jeg vi kan gå på Europris og kjøpe dimbare LEDpærer til ca samme pris som vanlige.. (altså sparepærer all over again)
Jeg ville gått for vanlige downlights og så skifta til LED når de ryker  Wink

  (trådstarter)
   #6
 372     Rogaland     0
Vi har fått ett tilbud i fra elektriekr so skal være i henhold til Nek 2010 o ginneholde nok punkter til å ha dobble pr 4 m2 i oppholdsrom osv, men dette er ikke nok til å få litt downlights og hems er ikke med i Nek 2010 pga ikke målbart areal.
4 soverom: 2 dobble 1 punkt i tak og lysbryter.
Bod: 1 dobbel, punkt i tak og lysbryter
Hemsestue 5 dobble punkt
hemse soverom 2 dobble punkt
Bad fast til VVB, 1 dobbel til vaskemaskin og tørketrommel, 1 enkel til avtrekksvifte og en dobbel ved vask, dobbel bryter til vifte og taklys og ett punkt i tak til lys
Gang, lys ???? 1 bryter til taklys og 2 dobble punkter.
Kjøkken: 6 punkter til kjøkken utstyr, enkel i tak ved spiseplass, dobbel på gulv til varmepumpe,
Stue: 3 dobble ved tv, 4 dobble langs gulv en i tak ved stue vindu
Lys ?????

Ute 5 downlights styrt med fotocelle med timer.

Har vi tenkt på det meste da ??