96    4    0  

Plassering av rør for å bytte inntakskabel fra luftstrekk

 107     0
Jeg skal gjøre noe gravearbeid i avkjørselen og tenkte i den sammenheng og få gravd ned et rør sånn at det senere kan være mulig å bytte inntakskabelen til huset fra luftstrekk til jordstrekk. Tenkte å bytte kledning om kanskje noen år og da kunne vært greit å byttet fra luftstrekk til jordstrekk i samme slengen, men hvis det skal gjøres må røret graves ned nå.

Det jeg lurer litt på da er hvor dette røret skal komme opp. Skal det komme opp langs husveggen rett under der luftstrekket går i dag? Kan kabelen i såfall bare strekkes opp langs husveggen bak kledning og inn til inntakssikringer? Jeg har nå noen gamle skrusikringer som inntakssikringer på loftet og tenkte at disse sikkert kan byttes til noe nytt ved samme anledning. Kan nye inntakssikringer monteres på samme sted som de gamle? Må det være noe boks av noe slag utendørs der kabelen kommer opp, eller kan alt stå på loftet?

   #1
 729     0
Hos oss ble det skiftet fra luftstrekk til nedgravd kabel før vi overtok. Bakkekabel var da ført frem til husvegg, der var det et skap med skjøt fra bakkekabelen til PFSP som var klamret på vegg opp til eksisterende vegggjennomføring i porselen. Der var det koblet på eksisterende ledninger, altså ny skjøt, før det gikk inn gjennom veggen og inn i inntak-sikring på loft (2 x 63 A). Deretter gikk det kabel ned i kjeller og inn i sikringsskap med måler og hovedsikring (2 x 35 A).

Vi har satt ned nytt målerskap over eksisterende bakkekabel, med ny trefasemåler og inntaksingking. Fra dette skapet går det nå kabel rett gjennom kjellervegg og inn i nytt sikringsskap i kjeller (samme plass som sist, men nytt skap). Siden har vi lagt opp ny strømtilførsel til garasje direkte fra målerskapet ute.

Du ender nok fort opp med at du må ha utvendig målerskap ved denne ombyggingen. Da utgår ofte inntaksikringen på loft. Så det du bør tenke på er hvor vil du ha det utvendige målerskapet, og så legge røret dit.
  (trådstarter)
   #2
 107     0

Sikkert greit å ta høyde for at det skal være et målerskap ja. Målerskapet kan vel skrus fast i kjellerveggen så det ikke stikker ut noe særlig?

Regner med med kabel fra målerskap til sikringsskap inne helst ikke bør strekkes rundt alt for mange hushjørner før den går inn i huset?
   #3
 344     Viken     0
Bare husk å kontakte lokale e verket for valg av rør. Her kreves røde, glatte 110 rør..
Signatur
   #4
 729     0
Det er jo litt bingo å legge rør for fremtiden også. Da e-verket her rev luftspennet og gravde kabel, valgte de å ikke grave kabelen i/langs veien, men på baksiden av husene, mer eller mindre i hagene til folk (flatt boligfelt som består av for det meste løsmasser og leire). Det var nok billigere å erstatte litt plen og en og annen hekk enn å grave opp hele gata.

Telenor har gravd ned kabel-TV coax i omtrent samme trase som strømmen, dvs. på baksiden av husene. Telefonlinjer/kobbernettet derimot ligger på fremsiden i/langs veien tror jeg (litt usikker da denne også har blitt skiftet en gang siden 1961). Altibox/NTE fiber er gravd ned i grøftene på hver side av veien. Vann/avløp ligger i veien også...

Så her er det et salig rot med kabler og rør over alt.