53 825    96    2  

Reklamasjonsmøte med elektriker, ønsker tilbakemelding fra Dere før møtet?

 94     0
Hei.

Elektriker har utført arbeid på det el-anlegget.
På Samsvarserklæring har han huket av på utført iht. NEK 400. Type anlegg IT 230V.
Isolasjons motstand 10 M ohm.

Noe av arbeidet synes vi er suspekt, bl.a. bruk av to svarte ledninger istedenfor en blå og brun, samt bruk av grønn ledning ( istedenfor blå) fra sikringsskap til stikkontakt for komfyr. Vi har også mistanke at det er blitt ledninger med skjøter inne i metallrør istedenfor hel trukket ledninger. Han kommer til uken for å "forklare oss" at alt er riktig utført. Om dette er feil, kan jeg da slå i bordet og si at dette er galt,  eller er alt dette "greit" selv om man følger NEK400?

   #1
 288     Geithus     0
Det er nok fult lovlig, så lenge den ikke er gul/grønn.

Det er også tillatt å skjøte kabel i rør. Ikke verdens beste løsning, men om røret er vannskelig eller umulig å trekke om er det jo en løsning.
   #2
 280     Vestlandet     0
Dere har ett veldig tynt grunnlag for noe reklamasjon visst alt fungerer og det der er det eneste som er "galt".......
   #3
 22 346     Akershus     0

Hei.
Noe av arbeidet synes vi er suspekt, bl.a. bruk av to svarte ledninger istedenfor en blå og brun, samt bruk av grønn ledning ( istedenfor blå) fra sikringsskap til stikkontakt for komfyr.

Dette er IT-nett. Egentlig er det ikke riktig å bruke blå i et slikt nett. To svarte og grønn til jord som jeg antar du mener er ok. Det burde riktignok vært gul/grønn.

Hvordan vet du at det er skjøter i rørene? Hva er alternativet hvis de gamle ledningene sitter? Hugge opp veggene eller påveggkabel.
   #4
 3 750     0
Jeg har nå lest alle innleggene dine og er redd du ikke kommer langt i et reklamasjonsmøte. Noen svar fra et byggeforum der du får svar fra flere forskjellige som  ikke kjenner saken mer enn det de leser ut av dine beskrivelser. Det er ikke lett å konkludere med at det er gjort noen direkte feil. Vi kan ut fra dine opplysninger tro og mene mye men vi vet alt for lite. Du skriver flere ganger at du tror at ledningene er skjøta inne i rør men du vet det ikke sikkert.

Skal du nå fram bør du ta kontakt med DLE og få en uttalelse på installasjonsarbeidet som er gjort, eventuelt at de er med på møtet hvis det er virkelig graverende feil som blir avdekket.

Lykke til.
  (trådstarter)
   #6
 94     0

Dette er å klage for å klage.. Sorry TS

Ok.
Jeg har hele tiden trodd at hele poenget med å ha to ledninger med forskjellig farge var for å kunne koble utstyr riktig sammen. Jeg forstår det nå slik at det er like greit å bare bruke samme farge ledning (bortsett fra jordledning).

Til Dere som leser/ har lest denne tråden. Hvis Dere kunne gjøre dette: gå til sikringsskapet, hvis du finner en blå ledning som er blitt erstattet med en helgrønn ledning (ikke jordledning), ta bilde og legg det til i tråden.
Da blir jeg betrygget.
   #7
 725     Lier     0
Det har vel ingen ting å si? Han som la opp anlegget her på 60 tallet har brukt både rød, hvit, sort, brun og blå..
Signatur

   #8
 22 346     Akershus     0
I et vanlig hus er det to farger som skal være der:

Gul/grønn=Jord
Blå=Nøytral hvis der TN nett

De andre fargene kan man krangle om, men gul og grønn (evt også rød) bør man unngå for at det ikke skal forveksler med jord. Hvor får man tak i gul eller grønn PN?
   #9
 288     Geithus     0
Alle grossister skaffer jo dette, Eliselektro har jo massevis av farger, så det er jo ikke noe problem.