57,940    13    18  

Riktig kobling for 1-pol bryter?

 2     Oslo     10
Hei,

Trenger litt hjelp for aa installere en lysbryter. Vi hadde tenkt aa fjerne tapeten paa veggene, og jeg glemte helt aa merke meg hvordan kablene var koblet foer jeg fjernet bryteren.

Bryter er en 1-pol ELKO (denne typen http://elko.no/wsp/elko2_nor/frontend.cgi?func=catalog.show&table=PRODUCT&prod_id=15135&func_id=1001&l3exp=1990&l2exp=1623&l1exp=1622&template=product).

Jeg har lagt ved et bilde, der man kan se at det er to kabler som gaar til en stikkontakt under (en blaa og en sort), samt fire kabler som gaar videre oppover til en taklampe (sort, blaa, brun, og gul/groenn).

Hva er riktig maate aa koble disse tilbake til bryteren paa? Setter pris paa enhver hjelp jeg kan faa!
Riktig kobling for 1-pol bryter? - DSC_0150.jpg - ToreTA

   #1
 205     Kolbotn     2
Koble de to blå inn på en skrue merket B. De to svarte skal på L. Den brune skal der det er en pil opp.
Den som er gul og grønn skal på en annen skrue merket B.

Egentlig skal du ha elektriker til å koble opp dette, spesielt siden du ikke vet hvordan det skal kobles.
Signatur
   #2
 1,029     Oslo     0
Waiver: Du har ikke lov til å gjøre dette selv, man må ha elektriker for å koble på fast installasjon.

Men, antar elanlegget er fra før 2003/2004 da brun og sort byttet plass sånn at brun skal kobles på klemmen merket pil ut, de sorte på L, de blå på den ene klemmen merket B og den gul/grønne i den andre klemmen merket med B.

Ser det kom en før meg.
   #3
 163     Hedmark     1
bare et lite tillegsspm; hva er den brune til? Har ikke slik på mine lamper, der er bare to ledere pluss jord.
   #4
 1,029     Oslo     3
Den brune er den ene fasen til lampen, ledningene er sort og blå fra sikkring og etter bryteren er de brun og blå. Dette for å skille fast strøm og brutt leder.

På dagens (fra ca 2003) anlegg bruker vi brun og blå før bryter og sort og blå etter bryter
   #5
 163     Hedmark     0
skjønner. Så ut som det gikk brun, sort og blå til lampen, mens det kom sort og blå fra under, det som fikk meg til å undre Smile
   #6
 105     Sørum     0
Er det slik at fargene som brukes er standard? Jeg trodde ikke det fantes noen standard på det. Hva med åpen installasjon? Der er vel alle lederene sort og blå uansett i toleder?
En annen ting jeg lurer på. Burde ikke de lederene på bildet ha endehylser? Mente at jeg lærte på elektron at alle kabler med mere enn sju kordeler skulle ha endehylse?
   #7
 239     0
I ny 2-leder PR er lederne brun og blå. De var sort og blå før.

På PN som er flerleder trenger man ikke niter (endehylser). På RK og andre mangeleder kabler der kordellene er mange og tynne skal man ha niter.

   #8
 1,029     Oslo     1

skjønner. Så ut som det gikk brun, sort og blå til lampen, mens det kom sort og blå fra under, det som fikk meg til å undre :)


Det går brun, sort og blå i ett rør på bildet ja, dette går nok til en takboks med forgreininger videre til flere punkt.

Er det slik at fargene som brukes er standard? Jeg trodde ikke det fantes noen standard på det. Hva med åpen installasjon? Der er vel alle lederene sort og blå uansett i toleder?
En annen ting jeg lurer på. Burde ikke de lederene på bildet ha endehylser? Mente at jeg lærte på elektron at alle kabler med mere enn sju kordeler skulle ha endehylse?


På åpne kabler så er det standard med brun og blå (fra ca 2003), og sort og blå på kabler før det. På åpent anlegg så blir det nødvendigvis ikke skifte farge etter bryter ved bruk at 2-leder. Kablene på bildet er PN (går jeg ut ifra) og disse er flertrådet ikke mangetrådet så endehylser trengs ikke. PN har vel 7 tråder så da stemmer nok det du har lært også.
   #9
 24,668     Akershus     0

Burde ikke de lederene på bildet ha endehylser? Mente at jeg lærte på elektron at alle kabler med mere enn sju kordeler skulle ha endehylse?


1) Finnes det endehylser som ikke klemmes på lendingen? ("knuses" av koblingsskruen)
2) Trenger en egentlig endehylser f.eks. på sikringsautomater? Her vil klemma uansett holde kordellene samlet.

Signatur
   #10
 1,029     Oslo     0
1) Vet ikke bruker bare "normale" som presses på med endehylsetang.

2) trenger vel egentlig bare endehylser på rene skruklemmer, altså der selve skruen er i kontakt med kordellene, men bruker alltid endehylser uansett. Bedre med gode vaner enn uvaner.