469    8    2  

Spm. til elektriker ang. beste praksis med varmekabler og verifikasjon av kurser

 9     0
Hei

Jeg har fått godkjenning til å gjøre el- installasjon i eget hus pga. utdanning og erfaring, holder derfor på å sette meg inn i regelverket for boliger da jeg til daglig jobber med skip. Har IT nett.

Lurer på følgende:

Kan jeg legge varmekabler på samme kurs som stikk og lys i et rom ellers? Finner ingen klare regler som sier noe i mot dette, og tenker at nå som jordfeilovervåkning er påbudt på alle kurser, så er kanskje dette greit?

Er det bedre "elektrikker skikk" å heller legge varmekabler til flere rom i nærheten av hverandre på samme kurs, og holde varmekablene utenfor de andre "vanlige" kursene?


Ellers så lurer jeg på hvordan verifisering av anlegget fungerer i praksis når man pusser opp og tar litt og litt. Kommer til å ha hele planen klar for hvordan det nye anlegget vil se ut før jeg starter opp, men kommer til å ta "kurs for kurs" ved behov når vi kommer til de aktuelle rommene. Må hver kurs verifiseres og sende ferdigmelding før man tar i bruk kursen/ rommet som er pusset opp? Eller sender man verifisering av hele anlegget når dette er klart? I praksis vil jo det kunne bety at noen kurser brukes i lang tid før anlegget dokumenteres som ferdig og verifisert.

Spørsmålet koker vel egentlig ned til om man verifiserer hver eneste kurs når den er ferdig lagt opp, eller hva som er vanlig praksis?

Til info har jeg hatt et firma inn til å skifte inntak og flytter måler ut. De satt også opp nytt sikringsskap med stigesikring til det gamle sikringsskapet. Så i praksis ligger alt til rette for at det gamle fjernes gradvis mens det nye blir til.



Frk.Pepperkake

   #1
 4,251     0
Det er ingen grunn til å samle varmekabler på egne kurser. All ny installasjon og omgjøring skal verifiseres før den tas i bruk. Dette er i prinsippet ned til bytting av en kontakt. Vi setter ikke på strøm på ting før de er verifisert. Hvor tenker du å sende ferdigmelding? Til deg selv? Nettselskapet krever kun ferdigmelding på ting som angår dem slik som inntak, overbelastningsvern og måler. Du skal selvfølgelig i prinsippet utarbeide dokumentasjon for alle endringer inklusive kontrollskjemaer og samsvarserklæring.
  (trådstarter)
   #2
 9     0
Takk for svar.

Nei, jeg trenger vel strengt tatt ikke sende inn ferdigmelding, men tenker å gjøre grundig dokumentasjon, særlig med tanke på de nye reglene for salg av bolig som trer i kraft neste år.

Det er vel bare å kjøpe en installasjonstester først som sist. Har du anbefaling? Har sett på Elit euroMaster E2, syntes Eurotest AT har litt stiv pris for hjemmebruk på et anlegg. Tester disse alt man trenger av resistanser/ kontinuitet osv.? Har ikke lest nok enda på produktene. Eller trenger jeg flere verktøy?
   #3
 4,251     0
Denne har jeg fungerer ok. Du trenger strengt tatt ikke å måle annet enn kontinuitet og megge. JFB test er godkjent kun med prøveknapo, kortsluttningstester trengs ikke hvis du regner ut evt bruker tabellerSpm. til elektriker ang. beste praksis med varmekabler og verifikasjon av kurser - 15706201819491011011038191123894.jpg - Frk.Pepperkake
TSt
   #5
 14,509     0
Det med varmekabler og egen kurs synes jeg har noe for seg. Vi var gjennom en periode med sparepærer og billige glødelamper av odde fabrikat. Da var det en del ganger sikringen ble løst ut når lampen gikk. Fikk en del spørsmål fra kjente og ofte fant jeg ikke noe annet enn en lampe som ikke virket etter vi ordnet sikringen. Jeg hadde selv en sparepære på utelys som tok sikring som også hadde varmekabler når jeg var på juleferie. Nå setter jeg på mye varme men skrur ned termostater når jeg reiser bort, derfor var det ikke noe problem siden det var varme fra annen kurs også men det kunne ha blitt det hvis jeg ikke hadde hatt dette.
   #6
 4,251     1
Jeg er ikke overbevist om at det å samle varme på flere rom på en kurs gir bedre sikkerhet mot at det blir kaldt i huset pga strømbrudd.
zyp
   #7
 460     1
Når man først snakker om driftssikkerhet så mener jeg at det taler mer for å spre varmekablene over flere kurser enn å samle dem på samme. Får man først jordfeil på en varmekabel så er det jo greit at ikke all den andre varmen i huset også forsvinner når jordfeilbryteren går.

TSt
   #8
 14,509     0
Nei jeg har ikke sagt at en skal samle alt, heller det motsatte, spandere en sikring eller to ekstra. Hos meg har de gjort begge deler, både samlet varmekablene og satt utelys og garasje på samme kurs. Ikke så lurt på mange områder. Må f.eks. stille ned termostatene hvis jeg skal bruke noe stort i garasjen. Men det gikk bra den julen det var sprengkaldt og jeg var borte siden det også finnes annen varme i sokkel som sto på og som hadde overtatt. Når sikringsskapet skal bygges om kommer ting til å bli splittet.