#23
 2,820     0
Ut fra det som står her, så skal en C-automat koble ut innen 0,2 sekunder på 10x merkestrøm. En 16A sikring trenger da 160A, og en 25A 250A for at det skal være garantert umiddelbar utkobling ("kortslutning"). Er den 25A-automaten en D-karakteristikk (enda tregere enn C), så er det enda verre, 15x merkestrømmen (375A)...

https://www.trainor.no/cms/Forum/Forskrifter-og-normer-landbasert/Trege-eller-kvikke-automatsikringer
   #24
 9     0
Problemet ved dramatisk feil, les kortslutning i utstyret er at nå går det mange ganger 25A, det går opp mot nettets kortslutningsstrøm på kanskje 1000A.

Her bekrefter du den store misforståelsen. Forklar hvilken type kortslutning som skal til for at det "går mange ganger 25A" gjennom apparatet som sådan. Greier du det?
For øvrig minner jeg om at løsningen jeg foreslår, kun er videreføring av den løsningen trådstarter faktisk har per i dag - en løsning som finnes i svært mange norske hjem. Når ble slike løsninger farlig? Hva er det med innbyggingsovner som er levert de siste par årene som plutselig gjør det "livsfarlig" å koble dem på en 25A kurs?
Enkelte her mangler grunnleggende forståelse for hvordan strøm oppfører seg og hva som egentlig skiller en 25A kurs fra en 16A kurs.
   #25
 910     0
Jeg hadde for eksempel feil i min relativt nye utelampe (kanskje noen mnd. gammel - levert og montert av elektriker). En dag var kurssikringen koblet ut og lampen full i sot innvendig. Hadde dette vært 25 A kurs hadde kanskje ikke sikringen koblet ut tidsnok og flammene hadde slikket oppover husveggen før noe hadde skjedd. Lignende feil kan skje i all elektronikk.

Med Cruiseliner sin forståelse trenger vi vel ikke kurssikringer, vi kan bare ha én sikring på inntaket, på 40-50-60 A og så koble alle apparater på denne? Eller vent, kortslutninger kan jo ikke skje, så da trenger vi ikke det heller...
HSt
   #26
 37,306     Lillestrøm kommune     0
I annen tråd er det dokumentert opp til 380A i strøm før brudd på 25A mot 160A på en 16A sikring (ved kortslutning) Tallene bør kunne tale for seg selv. Når ledningsnett er tynnere tar det evt lenger tid å komme opp i denne strømmen og anlegget grilles. Problemet er derfor kortslutning i f.eks varmeelementer e.l. Jeg var borti et tilfelle der komponenter på et kretskort loddes seg ut av kretskortet før sikringen røk.
TSt
   #27
 14,881     0
Tidligere hadde vi komfyrer som ofte kunne brukes på en 16A kurs men som var dimesjonert for å kobles til 25A for å kunne benytte alt på en gang.  Forskjellen nå er at stekovner er helt separate fra koketopp og da trenger leverandørene ikke lenger å dimensjonere kabler og koblinger for mere enn 16A.   Som andre skriver, når en får en stor kortslutning vil tynne ledninger og dårlige kontakter kanskje begrense strømmen slik at en 25A sikring ikke løser ut før en har en brann.

Forsikringsselskapene er nå veldig flinke til å følge opp og det er normalt enkelt selv etter en brann og se hva som har vært koblet sammen. Er feilen i ovnen får leverandøren krav om å dekke hele skaden via sin produktansvarsforsikring men da ber vi alltid om dokumentasjon på hvilken type sikring den har vært koblet til. At det benyttes slik videre dekning av forsikringsoppgjør er ikke kjent for den som har hatt skaden untatt når det evt viser seg at aparater er kobelt til sikringer større enn spesifisert siden leverandøren da vil fraskrive seg et hvert ansvaret.  Dette vil da isteden gi avkortning på forsikringsutbetalingen istedenfor. 

På kjøkken jeg monterte i vinter hos en bekjent fikk elektrikker beskjed om å bytte sikringen på gamle komfyrkursen til 16A og skifte kontakten.  Ny kurs til platetopp ble montert med dagens krav til kabel tversnitt. Det var bare 4mm2 opprinnelig noe som ikke er tilstrekkelig etter dagens regler.

   #28
 24,961     Akershus     0
Problemet ved dramatisk feil, les kortslutning i utstyret er at nå går det mange ganger 25A, det går opp mot nettets kortslutningsstrøm på kanskje 1000A.

Her bekrefter du den store misforståelsen. Forklar hvilken type kortslutning som skal til for at det "går mange ganger 25A" gjennom apparatet som sådan. Greier du det?


Kan jo forsøke:
Gitt en 25A kurs, 10 m 4mm2, 2m internkabling i komfyr 1,5mm2, ren kortslutning i en plate.

Kortslutningsstrøm i skapet 1000A

Z[sub]y[/sub]= ca 0,23ohm, kurskabling .0175*2*10/4=0,09ohm. Internkabling ditto=0,046
Strøm ved kortslutning =230/(0,23+0,09+0,046)=600A

600/25 = 24 ganger kurssikringen på 25A.

Det er enkelte forutsetninger og forenklinger her og jeg kan ha regnet feil, men prinsippet er rett og jeg mener å ha vist at kan gå «mange ganger 25A gjennom apparatet.
Om du mener jeg tar feil, så er det fint om du oppklarer misforståelsen her.

Signatur
   #29
 2,820     0
Det er egentlig ikke den kortslutningen som gjør at det går 600A som er farlig, for da kobler også 25A-automaten ut momentant, men den med litt større motstand, som gjør at det går mellom 160 og 250A (eller 160 og 375 om den 25A-automaten har en D-karakteristikk, som først løser ut på kortslutningsstrøm 15 ganger merkestrøm på 25A...) over lengre tid.