#31
 22,342     Akershus     0
Den lille er topolet 30 mA feilstrøm,
den store er firepolet 100 mA feilstrøm og litt forsinket.

  (trådstarter)
   #32
 414     Norge     0
Dette er en grei/lovlig løsning?

Den lille sitter som sagt på bad og varmekabler..den andre rett etter hovedsikring.

Er den store nok til å løse ut jordfeil i en utekontakt?
   #33
 22,342     Akershus     0
Løsningen var grei før hvis utekursen hadde 30 mA jfb. 100 mA jfb vil løse ut ved større jf, men med en så stor strøm gjennom en person er det fare for at liv går tapt. 30 mA ansees som trygt.
  (trådstarter)
   #34
 414     Norge     0
Hvilke funksjon har de 3 like komponentene på venstre side av jf brytern?
  (trådstarter)
   #36
 414     Norge     0
Om disse "løser" ut er de ødelagt da eller - og må byttes?

Hvor bra er disse med tanke på å skåne diverse komponeneter ved f.eks lynnedslag nær/langt unna og andre ting?
   #37
 4,253     0
Hvis markøren i overspenningsvernet skifter farve så er overspenningsvernet defekt og må byttes. Det gir ikke lengre noen beskyttelse.
Et overspenningsvern er ingen garanti mot å få ting ødelagt av overspenning, sjansen for at ingenting blir ødelagt øker mye ved riktige vern montert riktig.
Det er ikke til å komme fra at mange overspenningsvern ikke er godt tilpasset anlegget. I for mange tilfeller er det valgt et overspenningsvern som ikke er kraftig nok og det resulterer i at installasjonen ikke er godt beskyttet. I tillegg er mange overspenningsvern feilplassert, har for lange ledninger og har for dårlig jording.

   #38
 24,668     Akershus     0
Noen sysnpunkter på kabling i forb med overspenningsvern? F.eks. avstand mellom kabling før og kabling etter vernet.
Signatur
   #39
 4,253     0
Mye synsing ute og går på dette feltet. både angående hvor i installasjonen vernene skal stå og tennspenning. Mange men ikke alle leverandører krever jordfeilbryter foran overspenningsvernet.

Generelt skal ledningene være mangetrådet, korte og med kun slakke bøyer. Tverrsnittet regulerer leverandøren i montasjeanvisningen. Mange anbefaler at strømledningene tas inn og ut på de samme klemmene i v-form og ikke bare blir plassert på en samleskinne.
Noen påstår at overgangsmotstanden mot jordbakken ikke er så veldig viktig men at det er spenningsutjevning mellom fasene som er poenget.
Jeg har inntrykk av at det mangler mye kompetanse på dette feltet. Jeg skulle gjerne kunnet mer om overspenningsvern enn det lille jeg kan.
   #40
 22,342     Akershus     0
Egentlig skal man ha flere vern. Noen anbefaler grov og/eller mellomvern i sikringskap og finvern ute ved forbruker som er ømtålig. Spenningen mellom fasene er viktig, men også mellom jord og andre tilkoblinger til apparatene.

Hvorvidt det er feilaktig å koble til skinne lurer jeg på. Vil vernet hjelpe hvis man får transienter der dette har betydning uansett?