12 177    16    0  

Tekniske spørsmål angående strøm til kjøkken.

 30     Gjerdsvika     0
Hei. Er midt opp i eit kjøkkenprosjekt for tiden.
Har nylig kjøpt meg eit eldre hus fra 1970 som jeg holder på å pusse litt opp.
For tiden er det kjøkkenet som er fokus på, og eit nytt IKEA kjøkken har blitt montert.

Har litt problemer med strøm derimot. Så her spør jeg om råd, å ikke om å bli fortalt at jeg skal kontakte elektriker:)

Jeg har for tiden kun 1stk 10A kurs som skal holde kjøkkenet med strøm. Dette er da for lite siden jeg har planer om å drive en komfyr, oppvaskmaskin pluss eit side-by-side kjøleskap.
Tenkte derfor å gjøre noe veldig enkelt som å oppgradere fra 1,5mm kabel til 2,5mm såpass jeg kan kjøre en 16A sikring i stedet for 10A. Induksjonstoppen har egen kurs som er en 25A sikring som går til Varmtvannsbereder pluss induksjonstopp.

Men så kommer eit lite problem. Der som oppvaskmaskinen nå står er ingen strøm uttak, men noen meter lengre vekk er da strøm som kommer fra kjøkkenkursen.
Så det jeg lurer på er hvordan rørene blir lagd inn i veggen visst jeg for eksempel skal trekke opp noen meter til en ny stikkontakt??..Hvordan går rørene forbi stenderverk for eksempel?..Blir det borret eit hull med korrekt diameter og trekt gjennom stenderverket??
Skal legge nye veggplater utenpå de gamle "huntonitt" platene som er for tiden på veggene.

Så har jeg eit lite spørsmål til. Siden huset er bygd i 1970 har huset "stålrør" og ikke dagens plastikkrør i veggene. Finnes det noen overganger fra plastikkrørene til stålrørene?..Noen som har gjort dette før??...

Tror dere det blir for lite med en 16A sikring til en komfyr, side-by-side pluss en oppvaskmaskin??
Kan jo bruke litt fornuft å ikke vaske opp samtidig som jeg lager mat:)RTv
   #1
 918     0
Det er alt for lite med ein 16A kurs på dette. Komfyr trenger ein 16A aleine. Oppvaskmaskin bør også ha ein eigen kurs, mens kjøleskap, lys og stikkontakter kan gå for seg sjølv. Mens du er i gang så bør absolutt vvb også få ein eigen kurs, da du garantert kommer til å få problem med den og platetopp på samme kursen...
   #2
 2 397     Bjørkelangen     0
jepp det blir boret med 18mm bor for 16mm k-rør.det er vanlig.
Signatur
  (trådstarter)
   #3
 30     Gjerdsvika     0

Det er alt for lite med ein 16A kurs på dette. Komfyr trenger ein 16A aleine. Oppvaskmaskin bør også ha ein eigen kurs, mens kjøleskap, lys og stikkontakter kan gå for seg sjølv. Mens du er i gang så bør absolutt vvb også få ein eigen kurs, da du garantert kommer til å få problem med den og platetopp på samme kursen...Akkurat. Med andre ord så er det snakk om en del arbeid ja. Tror selv at jeg må ha en ny kurs men trodde at oppvaskmaskinen kunne gå på samme kurs som resten av kjøkkenet så lenge det er en 16A kurs. Med andre ord, opprette 1stk ny kurs til komfyren og oppgradere kabeltversnittet og sikringen til de eksisterende uttakene.


jepp det blir boret med 18mm bor for 16mm k-rør.det er vanlig.


Takktakk:)..Hjalp meg litt med den der. Bare slik at jeg ikke går i gang me noe dumt:)

Er det noen som kan uansett forklare fremgangsmåten ved å legge opp en ny kurs. Tenker da på grov arbeidet med å trekke opp nye k-rør og hvordan "lage" eit punkt i en eksisterende vegg??
Må man rett å slett skjære ut eit stykke av veggplata for å få tilgang på stenderverket eller?
Rørene kommer hvertfall fra sikringsskapet og opp på kryploftet der de går videre til angitt retning. Men lurte liksom litt på dette med når k-røret skal fra loftet og ned i veggen for så å bli installert en veggboks på???...
   #4
 267     vestlandet     0
kjøkkenet er et kraftkrevende rom; sørg for å legge inn nok strøm til at du kan kjøre en god del apparat samtidig!
Signatur
   #5
 139     Norge     0
Vanlig for kjøkken er vel følgende:
Lys, stikkontakter benk, kjøleskap = 16A

Oppvaskmaskin = 13-16A
Microbølgeovn = 10-16A  (Som regel går dette greit sammen med lys og stikk da)
Komfyr = 20A  (Komfyr med vanlige platetopp = 25A)
Induksjonstopp = 20A

Signatur

   #8
 22 342     Akershus     0
Er det mye arbeid å trekke nye kurser hos deg?

Hvis du har røranlegg bør u kunne trekke inn en ny kurs i hvert rør fra skapet. Da har du to nye kurser. Dette bør holde, selv om det ikke er drømmeanlegget.

Oppvaskmaskin trenger ti amp for en vanlig maskin. Kjøleskap og lys trekker lite. Dette kn du putte på hvilen som helst kurs.
   #9
 21 481     Enebolig     0
Jeg har inntil videre en 16A på komfyr (gammeldags) og oppvaskmaskin. Langtifra en optimal løsning, men det funker så lenge man ikke bruker dem samtidig.
  (trådstarter)
   #10
 30     Gjerdsvika     0

Er det mye arbeid å trekke nye kurser hos deg?

Hvis du har røranlegg bør u kunne trekke inn en ny kurs i hvert rør fra skapet. Da har du to nye kurser. Dette bør holde, selv om det ikke er drømmeanlegget.

Oppvaskmaskin trenger ti amp for en vanlig maskin. Kjøleskap og lys trekker lite. Dette kn du putte på hvilen som helst kurs.


Det er vel egentlig dette jeg hovedsaklig lurer på også. Hvordan folk går frem i eldre hus når de skal trekke opp nye kurser. Alle k-rørene blir vel normalt sett montert før veggplater. Så mitt spørsmål er hvordan jeg skal få montert nye rør til nye kurser.

Mener du jeg kan trekke opp flere kurser gjennom rørene som allerede er i huset???
Jeg har stålrør i huset noe som er gammeldags synest jeg:)
Så jeg har i hovedsak eit rør som kommer fra sikringskapet og går opp på loftet.
Deretter over kjøkkentaket i en koblingsboks som er eit takpunkt. Deretter blir det spredt utover i veggene ved forskjellige uttak.