6,361    18    0  

Wire-belysning på baderom?

 204     Østlandet     0
Tidligere eier av huset vårt hadde hengt opp et wire-system fra IKEA på badet, og med tanke på materialer og utforming er dette egentlig det ideelle for lysfordeling. Nå har selve pærefestet smelta på satelitt nummer tre, så nå er jeg lei IKEA. Ikke får jeg tak i flere heller - sikkert en grunn til det.

Hvordan er det egentlig å bruke wire-systemer på bad? Jeg tviler på at IKEA-greiene var godkjent, og jeg kan ikke se at jeg finner mye info om IP-grad på alternativene jeg har funnet i butikk. Trafoen blir hengende over 225 cm, men lyskildene ender nok opp i grenseland i beste fall.


PS: postet denne tidligere i belysning, men ser at det kanskje ikke var det optimale stedet. Får verken slettet eller rapportert, så håper denne dobbeltpostingen er grei og mer fruktbar Smile

  (trådstarter)
   #2
 204     Østlandet     0
Vi har faktisk sett på akkurat samme løsning fra Nordesign som du har satt opp. Veldig fint :)

Da er det i alle fall håp om dette. Jeg er usikker på regelverket, og kan jo ikke se noe om IP-grad på verken lamper eller trafo, så det er greit å få dette avklart før jeg handler inn eller bestiller en elektriker.
   #3
 365     trondheim     0
Det er regler på dette ja uten at jeg i farten finner noen link. Kanskje noen andre har det for hånden....

Vi fikk montert trafoen litt unna i skjul på en annen vegg....bare som et tips.
   #5
 11     0
Det er en grunn til at du ikke finner noe info om IP-grad på wire belysning - det er fordi det er IP00. Wire belysning er vel så åpent som det går an...

12V er riktignok noe helt annet enn 230V, men uansett ville jeg nok holdt meg unna wirebelysning på bad. Klarer man å komme seg over 225 i takhøyde er man vel innafor regelverket, men man bør nok absolutt ha utstyr minst IP20 her også.
Vann og elektrisitet er en dårlig kombinasjon og når faren for at et menneske kan opptre som ledende del så er dette noe man absolutt bør ha respekt for samma hvor pent det er med den ene eller andre lampa...

   #6
 365     trondheim     0
Må vel ta med at takhøyden er ca 280 cm på badet vårt og det er godkjent elektriker som har montert alt elektrisk.
   #7
 5,188     Østlandet     0
Litt sunt bondevett tilsier vel at åpne elektriske ledere ikke gunstig på badet, men med litt flaks kan poden med metallstang i hånda overleve en karamell.  Wink
Signatur

  (trådstarter)
   #8
 204     Østlandet     0
Regner med at en 12V karamell er en kurant affære. Trafoen blir jo montert utilgjengelig. Da får jeg eventuelt ringe rundt og se om jeg finner en elektriker som synes det er greit å montere.

280 hadde jeg på bad en gang også. Savner den tiden. Masse deilig luftvolum Smile
   #10
 365     trondheim     0
Min wire-belysning blir uansett hengende der den er montert helt utenfor "farlige" soner. Ser jo av linken under her at det kanskje er litt i grenseland. Wirebelysning "Houston" er merket med klasse III.

http://www.lysbutikken.no/default.asp?ItemID=2049 (fin oversikt over soner)

Wirebelysning hos oss ble valgt for å unngå å ta hull i lydhimling i taket.

Velger trådstarter wirebelysning nå da?