14,282    24    1  

El-kasett vs. Dobbelmantlet bereder

 3     0
Hei

Er det noken fra haugalandsområde som veit om noken forhandlerer som er både rimlige og gode på vannbåren varme?

Noken som kjører vannbåren varme bare på vvt, eg lurer på å utsette varmepumpen ca 1 år da dette blir litt dyrt med alt på ein gang?

   #1
 738     0
Om du først skal ha vannbåren ville jeg nok tatt hele første etg, og et evt. bad på loft. Og kjeller om dere skal ha det. Blir alt for dyrt med vannbåren om du kun skal ha det på et par rom slik jeg ser det. Er vel pumpa som koster mest.
   #2
 13     0
Driver og undersøker litt priser og systemer på vannbåren varme. Har snakket med forskjellige rørleggerfirmaer og de har jo forskjellige meninger  ;D

Tenkte å legge opp systemet ved å kun varme vannet med strøm, for senere (evnt.) å kunne koble til en varmepumpe/oljefyr/vedkjel o.l.

Den ene rørleggerern sverget til elkasset og vanlig varmtvannstank (til forbruksvann), mens den andre mente en dobbelmantlet bereder var tingen. Slapp da å bruke shuntgruppe også fikk jeg beskjed om, da man bare kunne skru ned tempen på vannet i berederen.

hva er forskjellen på disse to løsningene og hvilket system er mest fleksiblet ved senere tilkobling av andre varmekilder?  ???
   #3
 13     0
Begge har vel rett!
Du skriver att du senere vil koble på alt.olje,ved eller V.P.
Olje er jo blitt fy fy,så det er vel lite aktuelt.Om det blir vedkjel bør/ må du uansett ha en akkumuleringstank som er vesentlig større enn en tradisjonell D.M.bereder.Her vil  en El.Kassett være riktig løsning foreløbig.
Mht.V.P.finnes det ett utall forskjell varianter av tilkoblingsmuligheter.
Om du teker enn væske/vann pumpe som kun har av og på funksjon,disse er jo  en god del billigere en tilsvarende pumper som har innebygd tank og automatikk.Her kan det være akt.å momtere enn D.M.Bereder som en slik pumpe kan kjøres i mot.Bakdelen er jo att all automatikk dvs.følere,skjøntgruppe, ventiler med tilhørende røropplegg og kabling etc. må monteres på plass,og skal du leie folk til dette koster jo det flesk.Det tar også mer plass.
De mest aktuelle i dag er vel for folk flest(om du ikke har spesiell kunskap)  komplette V.P.dvs.med alt intergrert.Det virker også slik att flere av de seriøse V.P.fabrikantene kommer med pumper som har inverter funksjon,da blir jo mye av den gamle teorien om div regulerings systemer ikke så viktig.
Konklusjon:Kjøp el.kassett med trefase inntak,da har du riktig sikring størerelse
til senere.

Ett tips.Hva med en såkalt "Frånluftpumpe",som svenskene kaller det.Det er enn V.P. som  enkelt forklart bruker ventillasjonsluften som varmekilde.Ta enn tittt på IVT og NIBE sine hjemmesider.
PS.Det er en del forutsetninger som bør være tilstede for att en slik pumpe vil være aktuell,men det blir for mye å komme inn på her.
Lykke til! Tongue
   #4
 715     Bergen     0
Ville bare nevne at jeg har montert noen IVT og NIBE "frånluftspumper" i et par-tre hus med gode resultater.
Men de koster jo disse også. Dette har vært varmepumper med integrert vvb.
   #5
 146     0
En dobbelmantlet kan kobles mot alle alternativene.

En elkassett kan kun brukes til el tilskudd hvis man bytter energikilde i fremtiden, og det er ofte tungvint og ikke alltid et alternativ.

Jeg ville gått for kombibereder av de to alternativene.

Husk at hvis du velger en komibereder skal den ha shuntgruppe, den skal ikke droppes!
   #6
 5,112     Troms     0
Hva er en kombibereder? Vi skal ha en Thermia Diplomat TWS 75kw som inneholder en integrert 160, eller var det 170ltr tank? uansett, så ble vi rådet å koble til en ekstra bereder 200ltr siden vi skal ha et 300ltr stort massasjebadekar i huset. Mener du da at det bør være en kombibereder som vi vil ha mest nytte av som ekstra vanntank? Eller kan dette være en vanlig 200ltr vv bereder? Eller bør det være en dobbeltmantlet bereder? Hva er egentlig forsjellen?
Signatur
   #7
 146     0
En slik en med 2 tanker en for forbruksvann og en for varme, er en kombi

Men i ditt tilfelle så vil varmepumpen forvarme vannet som går inn i en standard varmtvannsbereder, dette er en vanlig og god løsning.

   #8
 13     0
Takker for alle svar  :)

Høres kanskje ut som d.m. bereder er det greieste, selv om rørleggeren mente "slik gjorde man det for 20 år siden..."  ;D Men har forespurt priser på varmepumper og får sjekke disse alternativene også.

Når det gjelder shuntgruppe mente den ene rørleggeren at man heller kunne skru ned tempen på den ene delen av den d.b. berederen (til f.eks 32 grader) og kjøre dette vannet direkte ut på sløyfene (+ en ventil med temp.føler eller no slik at man har dobbel sikkerhet). Hvorfor trenger man en shuntgruppe i en slik løsning? 
   #9
 146     0
Ok, med en slags føler som begrenser/sperrer temperaturen slik at den ikke blir for høy, skulle det gå greit å droppe shunt.
Skulle vært moro å visst hvilken løsning han te.nkte seg.

Er forsåvidt enig at en dobbelmantlet bereder av de typene som blir mest brukt i dag, ikke er en optimal løsning
   #10
 13     1
Tror du skal høre på rørleggeren!
Poenget er jo att om du skal montere enn V.P.senere vil jeg tro(som jeg skrev tidligere om du ikke er spesialist.--da hadde du vel heller ikke spurt)altså velge enn pumpe med alt intergrert.Dvs.både D.M.bereder el kasset og automatikk.Så er det bare og seriekoble v.v.fra V.P. mot din eksisterende "kanskje 200l. OZO berder".Og husk att varmtvannsprioritering er enn smart og ikke minst økonomisk funksjon.Denne funksjonen gjør att ÅRSVIRKNINGSGRADEN blir adskillig bedre enn uten denne funksjonen.Ikke heng dere så mye opp i COP verdien,det er virkningsgraden i løpet av året som betyr noe.
PS:nå kommer det jo flere og fler med varmtvanns prioritering gjennom hetgassveksler(som funker pga. nye typer gasstyper fek.410A 407 CO2 etc.)
Dropp selvfølgelig Shunten,legg rørsløyfene tettere enn det som ofte blir anbefalt i de rom som trenger høy w/pr.kw.m2.Dette betyr lav turtemp (også idelt mht.V.P.sener)
En fordel med mere m.rør er også att vannvolumet blr større.
Denne løsningen er billig og gjør att du ikke har investert i masse ting å tang som du senere ikke kan bruke.

.