13 504    24    0  

Innkjøringsproblemer Vannbåren

 358     Barteland     0
Hei!

Nå har jeg brukt en hel dag på å klø meg i hodet over varmeanlegget mitt og trenger virkelig tips og råd fra de av dere som kan dette her. Flere "eksperter" har kommet med råd uten at de helt vet hva de forskjellige justeringsmulighetene gjør i det store og hele.

Det er snakk om nytt hus, 2 etasjer med teknisk rom i 1 etasje. VBV i alle rom, 200m2 i betong, 120 i sponplater med spor. Totalt ca 1400m 16mm rør.

Jeg har en 120L tank med 2x10kw el kolber, tappespiral og mulighet for å koble til varmepumpe senere.
Rett over tanken har jeg en shuntgruppe med en WILO sirkpumpe, bypass,luftepotte, ekspansjonskar og sikkerhetsventil.

Videre går det 2 stk mannesmannrør Ø28 frem til fordeler som er plassert på et bad i 1etg.
Fordelern har 20kurser, alle med flowmeter og aktuatorer (ikke i bruk nå) Jeg brukte går dagen på lufting etter alle kunstens regler, så luft tror jeg ikke er problemet (ser ingen bobler, lydløst og potte blåser lite/ingenting)

Problemet er at jeg ikke får opp temp og flow! Det er montert et termometer på shuntgruppen, rett etter sirkpumpe og det får jeg ikke til å vise over 25 grader. Tanken er innstilt på 45 og jeg kjenner at temp er noe sånt før sirkpumpe. Med alle kurser fult åpne får jeg ikke mer i flow enn 1 L/min.

Jeg har stilt inn shuntventil på 40 grader, men jeg synes det høres ut som den struper hele tiden bortsett fra om jeg setter den på 60 grader, som er helt åpen. Får også opp tempen etter sirkpumpe til ca 30 grader om jeg demonterer denne ventilen....

Lang historie kort, hvor mye åpning bør jeg ha på umbrakostruping som sitter mellom retur og sirkpumpe, og hvor mye skal jeg strupe umbrako som sitter på returrøret nede ved tanken?
Er det flere justeringer jeg glemmer?
Og ikke minst, har jeg for liten pumpe? Den heter WILO RS 25/7

Noen små konklusjoner jeg har gjort meg:
Med returen på fordeler fult åpen på alle kurser er det kanskje normalt at flow er lav
Temp er så lav fordi returvann er kaldt som følge av kald betongsåle, stort anlegg osv. Dette går seg til med tid..

Legger ved bilde hvor de to umbrakojusteringene er ringet rundt.

På forhånd takk for innspill :)


Innkjøringsproblemer Vannbåren - IMG_207550.jpg - Howard
Innkjøringsproblemer Vannbåren - IMG_2072.jpg - Howard
Signatur

   #2
 1 323     Østlandet     0
Har du ikke en struping til på bypass? Den er gjemt på bildet.
Skru strupingen på toppen av bypass helt inn og åpne 1 omdr
Skru strupingen på retur mot pumpe helt inn og åpne 1 omdr.
La strupingen ned mot varmekilde være helt åpen.

Steng alle kretser unntatt den lengste, la den være helt åpen.
Sett pumpe på full hastighet og lufte pumpen ved å løsne senterskruen, hvis du ikke allerede har gjordt det.

La anlegget gå med bare lengste kretsen og se om du får bra flow og temp.
Fortsett med den neste lengste og juster flow med struping på retur osv osv.

Den korteste kretsen må strupes mest, den lengste lar du forbli helt åpen.

Strupingen på retur mot pumpen og på bypass finjusterer du når du får anlegget til å fungere.

PS! Jeg antar du har luftet oppe på ekspansjontanken og at du har ca 2 bar overtrykk i anlegget?
  (trådstarter)
   #3
 358     Barteland     0
takk for innspill! Har nå juster umbrakoene slik du skriver, bypassjusteringen hadde jeg stilt riktig.

Jeg har fordeler med flowmeter på tur, disse er skrubare for justering, er det ikke de jeg bruker for å justere da, med retur helt åpen?

Så forstår jeg ikke sammenhengen med å sette den lengste sløyfa helt åpen.., det ga meg 6 l/min i flow med alle andre stengt, men hvor mye flow skal jeg da justere de neste på? Mangler jeg en tabell mon tro?
Noe må da være referansen..

Det andre er at jeg er usikker på om det er normalt at shuntventil skal begynne å strupe når temp oppe på måleproben er lavere enn innstilt på ventilen?
Signatur
   #4
 9 677     Kysten     0
Der hvor du har umbrakonøkkelen stående må du stenge helt og åpne den andre lengre nede helt. Har du en ventil rett over med en hvit liten hette på? Det ser sånn ut. Den må du også åpne helt. Slik jeg tolker oppsettet ditt vil du få sirkulasjon gående rundt luftepotten om du ikke stenger av der hvor umbrakonøkkelen står, og ikke videre ut i anlegget.
pwb
   #5
 2 042     Ski     0

Der hvor du har umbrakonøkkelen stående må du stenge helt og åpne den andre lengre nede helt. Har du en ventil rett over med en hvit liten hette på? Det ser sånn ut. Den må du også åpne helt. Slik jeg tolker oppsettet ditt vil du få sirkulasjon gående rundt luftepotten om du ikke stenger av der hvor umbrakonøkkelen står, og ikke videre ut i anlegget.


Hvis han stenger den med umbrakoen, hvordan skal han da få vannet til å sirkulere når temperaturen er høy nok? Den hvite til venstre på bilde er vel en gassfylt termostat som stenger varmvannet etter hvor varmt det er ut fra pumpa siden den ser ut til å måle temperaturen på ut siden av pumpa?
   #6
 9 677     Kysten     0
Det enkleste slik jeg ser det er å justere ned temperatur på tanken til ca30- 40 grader. Da er det ikke behov for å ha åpning på ventilen med nøkkel i.
  (trådstarter)
   #7
 358     Barteland     0
Ventilen hvor umbrakoen står i på bildet er jo sirkulasjonen mellom tur og retur, den må være litt åpen for COP sin del slik jeg ser det.

Det jeg observerer er at jeg får mer flow om jeg setter den ventilen helt åpen, men da går temp ned, men det tror jeg er midlertidig inntil alle betongflater er "gjennomvarme"?? Stenger jeg den ventilen helt så går flow ned til nesten null, og temp øker betraktlig. Men det virker ikke som systemet sirkulerer via tanken alene..

Det store spørsmålet er i grunn hvordan man justerer inn fordeleren korrekt? Det er altså fordeler med 20 kurser, hvor alle har justerbart flowmeter på tur. Jeg har forstått at jeg åpner tur og retur helt opp på den lengste sløyfa mi, det gir meg med alle andre steng, ca 6 l/m i flow, men hva skal jeg justere på i flow på de andre sløyfene da?

Alt er luftet og anlegget er stabilt på 2 bar (avlest på manometer ved ekspansjonskar)

Signatur

   #8
 3 997     Oppland     0
Kan virke som om ventilene dine paa tur/retur fra tanken struper mye.
Jeg hadde en paa returen (de som er satt helt aapen) lignende din, men fjernet den.
Det er utrolig lite rom for gjennomströmming gjennom disse. Det kan väre en grunn til daarlig flow.
  (trådstarter)
   #9
 358     Barteland     0
Det er meget mulig brittax, men nå er alle ventiler ifbm tanken heeelt åpne. Den lave flowen som er nå skyldes nok at alle kurser står fult åpne på både tur og retur. Jeg klarer nå å få ca 2 l/m på alle.

Skulle jo tro at det ordner seg bare jeg får strupet inn tur på fordeleren korrekt, men spørsmålet er altså hvordan gjør jeg det med flowmeter som er justerbart? Skal jeg benytte meg av hvilken som helst tabell jeg finner på nett som omhandler antal omdreininger fra stengt, eller må det spesifikkt være en til min fordeler?

Eller, er det andre måter man gjør det på når man har flowmeter?
Signatur
   #10
 9 677     Kysten     0
Hos meg har jeg stengt den ventilen med nøkkel i og justert berederen på 35-40 grader. Jeg har en en sløyfe til bad sm jeg ikke har temperaturstyring på, og den er da alltid gjennomstrømning i. Temperaturen kom opp når jeg stengte denne ventilen.