13,382    15    1  

Kilowatt timer varmekabler

slb
 1     Rogaland     0
Hei.

Vi skal bygge nytt hus og lurer på om vi skal gå for vannbåren vame eller elektriske varmekabler.
Det er jo mange forhold å ta hensyn til som både hva det koster å installere pr. i dag, kostnader knyttet til vedlikehold, driftssikkerhet, strømpriser osv.

Føler at vannbåren varme med luft-til-vann varmepumpe kommer godt ut i forhold til strømforbruk for å varme opp sirkulasjonsvannet. Samtidit så vil varmepumpen varme opp vannet som en bruker i kranene, om ikke opp til 60-65 grader så i allfall deler av veien opp. Tenker på å ev. installere et system fra CTC. På sikt hadde det vært spennende med solfanger også.

Har en elektriske vamekabler så vil en gjerne ikke ha på like mye vame over alt som om en har vannbåren varme, og det er jo greit å ha en 20-21 grader i rommet i stedenfor 23 så sparer en jo litt strøm.

Det jeg i utgangspunktet lurer på, for å kunne sette opp regnestykket, er hvor mange kilowatt pr. time pr. kvadrat kan man regne med elektriske varmekabler? Da kan jeg sette opp et regnestykke som viser oss litt hva strømutgiftene vil bli og sammenlikne med en kamerat som har nesten likt hus og vannbåren varme.

Det brukes gjerne litt sterkere kabler på bad og vaskerom enn i gang osv.?

Hadde vært flott om noen kan hjelpe oss.

   #1
 3,997     Oppland     0
Du har akkurat like styringsmuligheter med vannbåren varme som varmekabler.
Hva som avgjør energiforbruket er varmetapet til boligen, ingen forskjell om du har vannbåren eller elektriske varmekabler.
Installerer du varmepumpe kutter du driftskostnadene vesentlig med vannbåren varme.
   #2
 25,140     Akershus     0
Du kan utsette kjøp av VP ved å montere en el-kasett som varmer gulvvannet. Med termostater på de enkelte gulvsløyfene kan du regulere temperaturen i de enkelte rom.


(Forøvrig så heter det kilowattime kWh (effekt multiplisert med tid), ikke kilowatt pr. time kW/h. kW/h er en "måleenhet" som ikke finnes.)
Signatur
   #3
 22,342     Akershus     0


Det jeg i utgangspunktet lurer på, for å kunne sette opp regnestykket, er hvor mange kilowatt pr. time pr. kvadrat kan man regne med elektriske varmekabler? Da kan jeg sette opp et regnestykke som viser oss litt hva strømutgiftene vil bli og sammenlikne med en kamerat som har nesten likt hus og vannbåren varme.

du bergner ikke forbruket etter hvor mange W installert varmekabel du har, men ved et energiregnskap der du tar hensyn til husets geometri, isoleringsgrad, luftutskiftning, temperaturprofil osv.
   #4
 1,617     Rogaland     0
Trodde man kunne få et ca tall på energibehov når man vet arealet på huset og antall beboere.
Vet man det, vet man vel også hvor forbruket ligger rent statistisk?

Har alltid trodd at 1/3 av forbruk er oppvarming hus og 1/3 er oppvarming vann?

Så om dette er sånn noenlunde riktig og typisk energibehov for en nyere bolig er 25000kwt i året, vil 2/3 av dette bli 16500kwt.

Om en varmepumpe halverer kostnaden på dette forbruket blir da besparelsen 8000kr i året.
-Om ikke utregning min er helt på bærtur da. ???
   #5
 3,997     Oppland     0
for mitt hus 35.000kwh total fordelt på 30k til oppvarming og 5 til vann.blir 1/6 så nei..den formelen holder ikke vann..
alt for store variabler i bilde til å bruke den slik.
   #6
 1,617     Rogaland     0
Synes bare jeg har sett et slikt kakediagram hos enova en gang.

Bruker du ikke strøm på annet enn oppvarming? Hos oss har vi stort sett bare oppvarmingskostnader fra okt-mars. Men så bor vi på vestlandet selvsagt.
Jeg ville trodd at 1/3 til hvitevarer,brunevarer og belysning ikke var så helt galt.

   #8
 3,997     Oppland     0
Lys, kjøleskap tv og andre elektriske komponenter bidrar jo med nesten 100% av energien de tar fra strømnettet til oppvarming av huset.
Ergo inngår de i oppverming av boligen.
   #9
 1,617     Rogaland     0
Hehe
Jeg er klar over at det meste som bruker strøm utvikler varmeenergi.
Ser allikevel ikke hvordan kjøleskapet bruker mindre strøm om en monterer vannbåren varme..

Om du leser Sintef rapporten ser du at de definerer romoppvarming og vannoppvarming som egne poster som utgjør 75%. Selvsagt kan vi spissfindig si at andre saker også varmer opp men det er vel ikke poeng i å regne på sett i forhold til varmepumpe innvestering.

Så om man monterer varmepumpe som rom oppvarming og vann oppvarming er det vel på de 2 postene man sparer strøm?
   #10
 3,997     Oppland     1
Ok, så la oss si 75% av 35k =26k
da blir det 1/5,25
så fortsatt stemmer det ikke spesielt bra..

Men kan jo hende det passer bedre med TS sitt hus for alt jeg vet.. men det gjør jeg jo ikke, det er ingen tall å forholde seg til..