#41
 73     0
Jeg sitter og vurderer samme løsning med tidsur for å unngå å varme opp mens strømmen er dyrest. Strømmen er som regel dyrest om morgenen og ettermiddagen, og billigst om natten. Så å sette tidsuret til å kun koble inn mellom f.eks. 21:00 til 05:00 vil jo kunne spare noen kroner her og der.

Men spørsmålet er likevel om det kan ha noen uheldige effekter. Tanken min er 115L/1.95kW. En dusj vil derfor redusere temperaturen ganske mye.

En tank er vel ofte konstruert slik at varmeelementet er plassert i nærheten av uttaket. Så selv om man har brukt opp nesten alt varmtvannet, så vil det varmeste vannet vanligvis tappes først, og man får godt og varmt vann. Men når tidsuret kobler ut varmen så vil jo temperaturen rundt uttaket utjevne seg og man får kaldere vann enn vanlig.

Når det da blir mer "vanlig" at vannet som tappes er lunkent, kan man øke risikoen for legionella.

   #42
 1,883     Sandefjord     0
Jeg påstår at faren for legionella er fraværende (om man tidsstyrer varmtvannstanken), så lenge vannet varmes 100% opp i løpet av døgnet.

Tenk bare på vannet i dusjehodet som veksler mellom 20 og 40 grader, kontinuerlig. Det går jo bra.
Siste redigering: Sunday, December 4, 2022 10:31:40 AM av Pal.ah
   #43
 2,326     Trondheim     1
Så sant du varmer opp tanken hvert døgn er ikke legionella noen risiko.
Det er skikting i bereder, så du tpper alltid det varmest vannet fra topp. Elementet er i bunnen, ikke i toppen.
Nå som vi er to i huset, oss "gamle" når barna har flyttet ut varmes VVB hver natt, 200 liter. Det har gått helt fint, men en må huske å koble ut det om et av de utflyttede barna skulle finne på å komme "hjem" en helg. Da er det kaldt vann til mor og far om VVB ikke er på!
Signatur
   #44
 24,668     Akershus     0
Varmepumpesystemer me innebygget vvb har gjerne en legionellasyklus én gang pr uke.

En kan også spørre seg, hva med legionelle i rør, dusjbatterier og dusjhoder? Enkelte sier en bør spyle gjennom med skikkelig varmt vann, men da må en ned å fikle med blandeventilen som er satt til skoldebegrensning.
Kort sagt, er legionellafaren så utbredt som den omtales?
Signatur
   #45
 2,326     Trondheim     1
Varmepumpesystemer me innebygget vvb har gjerne en legionellasyklus én gang pr uke.

En kan også spørre seg, hva med legionelle i rør, dusjbatterier og dusjhoder? Enkelte sier en bør spyle gjennom med skikkelig varmt vann, men da må en ned å fikle med blandeventilen som er satt til skoldebegrensning.
Kort sagt, er legionellafaren  så utbredt som den omtales?

Les her: https://www.fhi.no/nettpub/smittevernveilederen/sykdommer-a-a/legionellose/
Det skal godt gjøres å bli syk av legionella i et "møblert norsk hjem", selv om en varmer vannet en gang om dagen til over 60 grader. Faren er til stede om du klarer å bruke lite vann, holde sydentemperatur på vann og gugge som samler seg, og så spre dette ut som aerosol i luft du trekker godt inn på lungene. Eneste stedet det er, er i dusjen.
Legionella sykdom i Norge er knytte til kjøletårn på bygg, ventilasjonsanlegg. Kanskje skjedd i noe offentlige bad/skoledusjer som har stått i måneder før bruk.
Så overdrevent problematisert, men som med alt, en bør tenke seg om før man gjør om på noe som har virket i mange år. Det man skal unngå er å senke temperatur i bereder så den aldri kommer over 60, det er unødvendig risiko å ta.  
Siste redigering: Sunday, December 4, 2022 7:57:19 PM av dkt850
Signatur
   #46
 73     0
Jeg testet noen dager nå å dra den ut om morgenen før en dusj, for så å plugge i igjen om kvelden. Tappevannet holder fortsatt god temperatur ut til kvelden, så løsningen kan fungere greit til hverdags sålenge jeg ikke har gjester.

Jeg tenkte ikke noe fancy løsning som krever elektriker osv, men et helt enkelt tidsur med svarte knotter, evt digitalt programmerbar som settes imellom stikkontakten og støpselet til tanken. Kaaanskje noe Z-wavebasert om jeg skulle få lyst til å integrere det mer senere.

Jeg vet ay det kanskje er litt fy-fy med slikt schukoopplegg, og at det ideelle vil være noe fastkoblet. Men skal vi tro et tidsur som hevder å tåle 16A, kan brukes pålitelig og trygt med en tank som trekker ca 8A? (1.95kW) Tanken har stått der siden før de gikk ned fra 2kW til 1.5kW med schuko.
   #47
 3,210     Vestlandet     1
Du øker sjansen for varmgang og brann med flere overganger på schuko og sannsynligvis et kinesisk nobrand rele inni koblingsuret.

HSt
   #48
 36,582     Lillestrøm kommune     0
En bruker det nye 40A Z-wave releet
for fast montasje fra Aeotec

40A og Z-wave i Google gir masse treff