101    10    2  

Badstueovner og jordfeilbryter

 31     0
Ser etter badstuovn (til IT nett, 230V 3-fas). Ser at nesten alle jeg finner har en setning om at de ikke skal kobles til jordfeilbryter; begrunnelsen er at det ved transport eller lang tids lagring uten bruk kan oppstå fukt i en isolator som skaper jordfeil, og at etter første bruk er dette tørket ut.

Har snakket med min faste elektriker og han sier at alt i Norge nå skal ha jordfeilbryter, ferdig snakka. Han kan strekke seg til å koble den provisorisk til sikring uten jordfeilbryter til den er tørket ut. Men, redd for at det da kan oppstå igjen, 

Nesten alle bruksanvisninger jeg har sett på har dette, unntaket er Tylø -- som er dobbelt så dyrt (andre ovner ligger på 6-7000 og Tylø sin er på 12 500). Tylø nevner ellers problem med fukt i isolator men sier at en da skal kontake elektriker/forhandler.

Forhandler av badstuovner sier at det er mange som kjøper annet enn Tylø, men også mange elektrikere som nekter å installere...

1) Er Tylø faktisk konstruert forskjellig fra de andre ovnene, eller går det mest på de bare tilpasset bruksanvisningen, eller tjener penger på ovner som sendes i retur, tørkes ut og sendes tilbake?...

2) Er det riktig at det er krav om jordfeilbryter på badstuovner? Ser at noen forhandlere sier at "jordfeilbrytere er for små apparater". Samtidig har jeg ikke noe ønske overhodet om å utfordre elektrikeren min eller sikkerheten...

Føles veldig rart at majoriteten av badstuovner ikke er tillatt... . Jeg skulle bare handle en badstuovn og snublet nedi dette hullet....

Noen som har tilgang til NEK 400 og kan si akkurat hva som står om jordfeilbryter?

3) Tips til rimeligere ovner som jeg ikke har sett som fungerer på 230V 3-fas med jordfeilbryter? 8kw, med timer/bryter, helst under 10000, utseende betyr ikke mye.

4) Helt naivt: Kunne en hatt en bryter i sikringsskap som slo over sånn at jord  gikk utenom sikring, og bare brukt denne for å tørke opp?...

   #1
 5,815     OSLO     0
1: alle kurser skal ha jordfeil beskyttelse med 30ma max 2: alle apparater som ikke er dobbelt-isolert skal tilkobles jord. jord går ikke gjennom sikringen btw kun fase-ledere.
   #2
 25,195     Akershus     0
- Ser Ser at noen forhandlere sier at "jordfeilbrytere er for små apparater".
Her tror jeg forhandleren er i sin egen drømmeverden.
Signatur
  (trådstarter)
   #3
 31     0
Takk for svar. Så det betyr at veldig mange badstuovner som selges i Norge (de fleste som kommer opp på Google på nettbutikker) ikke kan installeres i Norge ifg bruksanvisningen..

Merkelig at det ikke er mer info om dette på nett og at dette ikke er en større sak -- alt jeg finner går ut på "finn en elektriker som ikke følger reglene"; det er jeg ikke interessert i.

Jeg kan fortsatt ta risikoen på å kjøpe en ikke-Helø ovn og etter det jeg leser vil den etter innledende tørking antagelig fungere fint med jordfeilbryter, i alle fall om den brukes ofte nok. Men hva om den står et halvår uten bruk og så må tørkes igjen (?)... litt kjipt å ringe elektriker for å provisorisk koble for tørking av isolasjon.

Og før jeg kjøper Helø skulle jeg gjerne visst om disse faktisk er konstruert annerledes, eller om det bare er dokumentasjon som er forskjellig og at risikoen for jordfeil er liten og at de andre produsentene bare skriver det for sikkerhets skyld.

   #4
 25,195     Akershus     0
Det er nærliggene å tro at nettopp badstuovner blr ha jordfeilbryter. Et elektrisk, varmt apparat som spyles i vann og så uten vern?

En kan omgå dette dersom ovnen monteres over kontakt/støpsel. Ved ankomst lugger en ut ovnen og setter inn en falsk skjøteledning uten jord. Jeg er usikker på ev krav om fast tilkobling av en slik ovn.

En slik falsk skjøteledning er selvfølgelig hinsides alle normer!
Signatur
  (trådstarter)
   #5
 31     0
Mulig. Men har lest et svar fra en leverandør sitert på et engelsk forum og de mener jordfeilbryter er tull og ikke passer formålet fordi det er en statisk installasjon som er "ufeilbarlig" når det gjelder jordfeil, og at sikkerheten uansett ligger i at hele ovnskabinettet uansett er jordet.

Tror problemet er at siden en ikke kan bruke plast-materialer så er det rett og slett ikke lett å lage isolatorer, og at de (keramiske?) materialene som brukes trekker vann, som altså lager (midlertidige) jordfeil av små mengder strøm til de er tørre.

--

Tylø skriver:

Symptom: Säkringar/jordfelsbrytare i elcentralen utlöser så fort aggregatet slås på, eller under drift.

Mulig årsak: Aggregatet har ej använts under en längre tid så att rörelementen har fått isolationsfel. Stäng av aggregatet och använd det ej.

Løsning: Kontakta fackman för undersökning, alternativt vänd dig till återförsäljaren inom garantitid.

--

Dette er kompatibelt med at eneste forskjell på Tylø og de andre er at Tylø dokumenterer annerledes og tar betalt for nye elementer når det kommer jordfeil, istedetfor at de tørkes (med jordfeil i en periode) slik de andre produsentene legger opp til.

Men det kan jo være noe helt annet også. Hvordan finner jeg det ut..?..
   #6
 4,395     0
Disse skriver at det kan brukes jordfeilbryter foran ovnen.
De garanterer ikke at den ikke løser ut pga fuktighet.
Så denne er egnet til bruk i Norge.

Går vi kanskje 15 år tilbake? så var det fokus på denne problemstillingen innen elektrobransjen. 
Vi fikk ikke noen fasit med to streker under.

Vi har lov til å installere med avvik fra montasjeanvisninger og norm hvis vi kan dokumentere at sikkerheten er ivaretatt.
Badstueovner og jordfeilbryter - Screenshot_20250113_212630_Drive.jpg - elektrikern
  (trådstarter)
   #7
 31     0
Takk det var veldig nyttig.

Sjekket den svenske bruksanvisningen og der står det som på alle andre: "Koppla inte elaggregatets effektmatning via en jordfelsbrytare!"

Mens i den NORSKE bruksanvisningen så står det beskrevet: "Under kontrollert oppvarming under tilsyn de første gangene for å ”brenne” av ovnen kan jordfeilbryter koples ut. Etter at dette er gjort skal jordfeilbryter koples inn igjen. Eventuelt etter kravene i den til enhver tid gjeldende NEK 400-norm. Alternativt kan det benyttes jordfeilbryter på minst 100milliampere eller mer, om nettet tillater dette. Da kan den mest sannsynlig være tilkoplet under avbrenning av ovnen."

Så kanskje jeg kan få elektriker til å installere en jordfeilbryter på 100ma da, dersom det er sånn at elektriker kan gjøre unntak fra NEK 400.

   #8
 4,395     0
Jeg bruker heller 30mA jfb så får det heller bare koble ut. Da følger jeg NEK 400 men det blir evt avvik mot montasjeanvisning.

Jeg lurer på hvordan elektrikeren kan dokumentere at sikkerheten er ivaretatt hvis han monterer en på 100mA.

Det er mine tanker angående jordfeilbrytere.

Det optimale for meg som elektriker er hvis kunden kjøper ovnen selv og er enig i valget av jordfeilvern.

Jordfeilbryter på badstueovn er sjelden noe problem.
  (trådstarter)
   #9
 31     0
"Jordfeilbryter på badstueovn er sjelden noe problem." Takk det var vel dette jeg i hovedsak var ute etter.

Og jeg har en slags antagelse om at alle badstuovner er like her og at eneste forskjell er dokumentasjon (?).

"Det optimale for meg som elektriker er hvis kunden kjøper ovnen selv og er enig i valget av jordfeilvern."

Har ikke noe problem med å være enig i det elektrikeren sier, hva som står i sikringsskapet bryr jeg jo ikke om, problemet er om den løser ut selv om utstyret er i orden / ikke skal repareres...

Dersom det er kurant å slå det av under "innbrenning" (slik Harvia skriver i sin manual) og det i praksis ikke er et problem etter dette så er det vel greit nok. (Og HVIS det blir et problem så må jeg ringe elektriker, koble ut jordfeilvern, drive ut fukt igjen, og så koble inn igjen?)

Burde jeg prøve å få sikring uten jordfeilbryter og så 30mA jordfeilbryter separat for å evt gjøre innbrenning enklere?
   #10
 4,395     2
Varmeelementer suger i seg fukt fra lufta selv etter mange år.
Det virker som om det er tid og luftfuktighet som skal til.
Både nye og gamle ovner trekker til seg fuktighet.

For å tørke varmeelementene så kobler en ikke ut jordfeilbryteren, en kobler fra jordingnen.
Kombiautomat er ok.