36,380
11
6
Bruk av 2-polet bryter istedenfor 1-polet
16
0
Er det OK/lovlig/korrekt utførelse å bruke en 2-polet lysbryter der det tidligere har vært en 1-polet bryter?
Jeg spør fordi bryteren har vært klattet over med maling fra før og da vil en ny en være aktuell ved oppussing, men nye 1-polede Elko brytere har ikke noe merking. Det er kun den 2-polede Elko bryteren fra Elko som har en "0" nederst for å skille mellom av og på.
Jeg spør fordi bryteren har vært klattet over med maling fra før og da vil en ny en være aktuell ved oppussing, men nye 1-polede Elko brytere har ikke noe merking. Det er kun den 2-polede Elko bryteren fra Elko som har en "0" nederst for å skille mellom av og på.
Derimot kan du sette opp en topolet endevender (Sic!)
Er ikke helt sikker på hva du snakker om, men her er bilder av den eksisterende strømbryteren, bakfra og forfra:
Hvis det ikke er greit å skifte denne ut med den 2-polede Elko bryteren (fordi jeg ønsker å ha "0" merket på plastdeksel-knappen) er vel alternativet å bytte den ut med en ny 1-polet Elko bryter (men da uten "0" merket på knappen), eller å fortsatt ha den gamle bryteren som den er, bare skifte ut plastdekselet fra en ny 2-pols bryter.
Eller er det slik at 1-polede bryter SKAL være uten noe merking på plastdekselet man trykker på?
Normalt monteres slik vippebryter slik at når en trykker inn nede, så er bryteren av.
Å koble en topolet bryter som enpolet er imo en variant av russisk rulett. En tror at lasten er helt strømløs, men den er det ikke.
Endevender/trappevender er en bryter der du slå lyset på nede og av når du er kommet opp, brukt i gamle dager da strøm var dyrt I mellometasjene settes mellomvender.
Ja, da tror jeg at jeg rett og slett kjøper en ny 1-pols bryter (uten merking), så blir det både riktig og trygt gjort uten gamle malingsflekker
Forøvrig er denne type arbeid kun lovlig via et registrert firma.
Jeg har en mistanke: Du kan nok få brutt begge lederene, men den som ikke var brutt er felles for flere forbrukspunkter. Bryter du begge lederne, blir det svart i en del lyspunkter du ikke mente å slå av. Da kan jeg forstå det. (Og det kan godt hende det er eller har vært vanlig å legge opp kablene slik.
Hvis det ikke er dette du referer til, dvs. vi snakker om ett utstyr på kabelen, da må jeg ha forklaring på hvordan en topolet bryter ikke klarer å bryte begge lederne til utstyret!
Man må trekke/montere to ekstra ledere for å kunne benytte topolt bryter.
En bryter merket med allpolig brudd skal bryte alle ledere frem til utstyret. Jeg vet Kjell er opptatt av den allpolig endevenderen, men "0 tegnet" markerer bare at det er en allpolig bryter.
Takk for oppklaringen -man lærer så lenge man lever.
Hvis jeg bare skrur bryteren tilbake i metallramma kan jeg vel skifte selve bryterdekselet selv uten en elektriker, eller? Det er vel bare til/frakobling det er snakk om at en ikke kan gjøre selv.
Den som tror at han med en topolet bryter skal klare å bryte begge faselederne uten å føre også den andre lederen fram til bryteren må vel regnes som 'lovlig naiv'
Forøvrig: I mitt hus, 1958-modell med skjult opplegg ser jeg flere steder at taklysene forsynes gjennom et stikkrør fra golvet, opp til bryteren, videre opp til taklista og ut over taket. Begge lederne kommer opp side om side, og den ene av dem går utenom den 1-polede bryteren (helt tilsvarende en 1-polet ledningsbryter). Da ville det være helt kurant å sette inn en topolet bryter, som ville bryte begge lederne.
Kanskje denne måten å kable på er gammeldags. Kanskje det var akkurat den elektrikeren som bare gjorde det slik, fordi han likte det bedre på den måten.
(I parentes bemerket: Det er relativt legitimt å skru av dekselet slik at man ser ledningsføringen, når man maler eller tapetserer. Det betyr slett ikke at man arbeider på husets elektriske anlegg som amatør.)