#11
 3     Lunner     0
Vi hadde problem med det samme, at feilen var så liten at jordfeilbryteren ikke slo ut. Etter at et par elektrikere ikke fant ut av det, så bestilte vi e-verket som sjekket ut problemet.
Og problemet ble funnet!!!  ;D
Det var et hus som var tilkoblet samme trafostasjon som hadde jordfeil på sin varmtvannsbereder. Han var ikke engang en nær nabo, men som sagt, var tilkoblet samme trafo.

   #12
 5     nordmør     1
Enig med siste innlegg. Ring E verket. De finner jordfeilen på trafokretsen(gratis).
De er pålagt å gjøre det.

Det er ikke du som har feilen, det er noen på samme trafokrets. Du får strømmen fordi du har best jording. Jordfeilbryteren slår ikke ut fordi strømmen kommer ikke gjennom kursen din, men utenfra.

Hilsen E-verks ansatt.

   #13
 233     0

Men dette forklarer vel ikke alene hvorfor TS fikk støt mellom oppvask og komfyr (eller hva det var)?






Enig med siste innlegg. Ring E verket. De finner jordfeilen på trafokretsen(gratis).
De er pålagt å gjøre det.

Det er ikke du som har feilen, det er noen på samme trafokrets. Du får strømmen fordi du har best jording. Jordfeilbryteren slår ikke ut fordi strømmen kommer ikke gjennom kursen din, men utenfra.

Hilsen E-verks ansatt.


   #14
 147     Telemark     0
Du har for dårlig jording i huset!! Gå over all jording så forsvinner problemet.
   #15
 22,342     Akershus     0

Det er ikke du som har feilen, det er noen på samme trafokrets. Du får strømmen fordi du har best jording. Jordfeilbryteren slår ikke ut fordi strømmen kommer ikke gjennom kursen din, men utenfra.
Det høres ikke ut som om feilen er hos noen andre iom at det bare er fra ett apparat det gir støt. (Jeg forutsetter at TS fikk kontatkt med jord på de andre appatratene) Dvs at vask og de andre apparatene har jordpotensiale. Det som er sikkert er at det ikke er utjevningsforbindelse mellom oppvasmaskin eller del av denne og resten av utstyret på kjøkkenet.

(et annet alternativ er at noen har jordet noen av apparatene til vannrørene, ikke utjevnet og at nabo har feil, men dette er isåfall meget gal måte å jorde på.)
   #16
 190     Oslo     0
Svigermor fikk også støt mellom sin nymonterte oppvaskmaskin og kjøkkenbenken i rustfritt stål. Megget både kurs og maskin uten å finne jordfeil. Grundigere undersøkelse viste at jordklemmene i kontakten ikke ga kontakt mot jordsegmentene på støpselet. Varmeelementet og muligens støyfilter gir en kapasitiv jordstrøm som er godt følbarbar. Mål kontinuitet i jordleder fra klemma i skapet og helt fem til apparatenes chassis.

Da vi overtok huset, nevnte svigermor at noen hadde reagert på at de syntes det nappet litt når de satt på do og kom borti baderomsovnen. Her viste det seg at elektrikker hadde koblet seg til en ledning som ikke var tilkoblet jord i skapet, da de bygget nytt bad. So much for sluttkontroll. Med fluke målte jeg da 180 volt mellom vannkrana på badet og ovnen. Faselederne målte 120 volt alle tre. Også her var det snakk om kapasitiv overkobling på grunn av dårlig/feilaktig utført jording. RIKTIG UTFØRT JORDING ER UTOLIG VIKTIG. Er ikke anlegget utført riktig, fungerer også sikkerhetsinnrettningene dårlig.
   #17
 2     Tønsberg     0
Var i dag på oppdrag hos kunde som fikk støt mellom sin oppvaskmaskin som ble montert for 1.år siden og kjøkkenbenken i rustfritt stål. Megget både kurs og maskin uten å finne jordfeil. Målte 120V volt mellom Chassiset på maskinen og kjøkkenbenken. Målte det samme mellom oppvaskmaskinen og jordpinnen på den dobble stikkontakten maskinen var tilkoplet. Tenkte at da må det være brud i den bevegelige ledningen til oppvaskmaskinen- noe som det viste seg å ikke være.
Målte kontinutet fra tavle og stikk, tavle og chassi+ alt som var i nærheten av dette. Alt OK.
Målt kontinutet helt fra oppvaskmaskinen til fordelingen og vidre helt tilbake til hovedtavlen. Tror ikke avløpet er jordet.
Målte lekasjestrøm til under 10mA- noe som ikke er nok til at jordfeilbryteren slår ut. Men berøringsspenningen er fortsatt for høy. Feilen ligger antg i varmeelementet på maskinen. Men er veldig intr. i hva som gjør at denne spenningen går den veien som jeg måler og ikke via stikken og ut i "jord".
Oppvaskmaskinen blir nå byttet og jeg vil måle for å se om jeg er kvitt spenningen.
Boligblokkene er ca 1.år gamle og har TN-400V med jordfeilbrytere på hver kurs.
Noen som har ett godt svar på dette?

   #18
 147     Telemark     0
Hmmm, hvis jordinger er ok skulle jfb løse ut hvis det er feil på varmeelementet. Evt kurssikring når det er TN system.

Denne var ikke lett å forstå seg på. Bruker du ordentlig måleistrument med min 200mA prøvestrøm til å måle kontunuitet, eller ohmer du med Fluken?

Hold oss oppdatert hva du finner ut. Smile
   #19
 190     Oslo     0
quote]Målte 120V volt mellom Chassiset på maskinen og kjøkkenbenken. Målte det samme mellom oppvaskmaskinen og jordpinnen på den dobble stikkontakten maskinen var tilkoplet.[/quote]
Målte du kontinuitet fra maskinens cassis til jord med støpselet i? For hvis jordforbindelsen er hel fra maskinens cahssis til støpselet og det er forbindelse mellom støpselets jordsegmenter og det også er forbindelse fra segmentet til kontaktens "jordpinner" skal det ikke være mulig å måle 120 volt mellom maskinens chassis og jordpinnen i kontakten. Måler du spenning her, må det være det brudd ett eller annet sted på veien.

Spennende å se hva du finner som årsak. I min svigermors tilfelle var det dårlig kontakttrykk på "jordingspinnene" i kontakten. (enpolet elko kontakt fra ca 1980). Da ny vaskemaskin ble koplet til ga ikke lenger "jordingspinnene" kontakt.
   #20
 2     Tønsberg     0
Målte kontinutet helt fram til chassis med støpslet i. Syns det er helt utrolig å måle 120 volt mellom chassis og stikkontakten mens den er plugget i. Målt den bevegelige ledningen og den er hel fra støpsel til chassis. Stikkontakten jordpinner er også i kontakt med støpsel.
Bruker Instr type eurotester med prøvestrøm. Måler 0,14ohm på det meste- ingen ogver 0,4ohm.
Dette var en nøtt for kursledere i jordingsteknikk- skulle ta det opp med ett kurs med nelfo i dag. Så blir spennende hva de finner ut.
Vet ikke om oppvaskmaskinen element gir en kapasativ jordstrøm- men som ikke er stor nok til å løse ut jordf.bryteren.