4,903    3    2  

Bytte 16A skrusikring til 15A?

 20     0
Hei

Jeg har hatt elektriker til å bytte alle skrusikringer i sikringskapet. Huset ble bygget i 1986. I sikringskapet står det at anlegget er 3-fase.

På kursfortegnelse for de gamle 16A skrusikringene sto det 2x2,5.

Elektriker har byttet alle 16A med 15A sikringer. Det var litt uventet. Chint NB310L K15 står det på sikringene.

Jeg har googlet litt og funnet mye informasjon jeg ikke skjønner. LZ, I2, NEK osv. Mest elektrikere som diskuterer med andre elektrikere. Jeg skjønner ingenting. Jeg håper noen kan svare slik at jeg skjønner noe. 

Det jeg lurer på er to ting: Er det ikke lov å bytte til lik ampere?
Kommer sikringene til å gå mye oftere med 15A enn hvis det ble satt inn satt inn 16A?  Eller er det såpass likt at det er en bagatell? Jeg er kjent med at nye sikringer går litt oftere en gamle skrusikringer. Spørsmålet gjelder ny 16A vs ny 15A.


   #1
 911     2
Jeg er ikke elektriker, men forstår det slik at 15 A er mer eller mindre standard i dag på 2x2.5 i skjult forlegning. Dette pga. varmeutvikling (tror du kan kjøre 16 A på åpne anlegg).

Gamle skrusikringer hadde det ikke med å ryke i tide og utide. De tålte en god karamell før de smeltet. Om du har et anlegg som i utgangspunktet var for høyt belastet i forhold til konstruksjonen (for få kurser og dårlig fordeling av store laster), så vil de nye sikringene koble korrekt ut slik de skal.

Problemet ditt da er imidlertid ikke om du har 15 eller 16 A sikringer, men at du har et gammelt elektrisk anlegg som er belastet for høyt. Foreslår imidlertid at du ikke tar sorgene på forskudd, men slapper av i visshet om at du har fått et mye sikrere anlegg enn før, og ser hvordan det går. Får du problemer må du kanskje frem med en ny kurs til ett spesielt apparat.
   #2
 2,987     Vestlandet     0
I dag er kravet 15A på sikringar til 2,5mm,ikkkje 16A lenger. Du kan ha 16A på faste instalasjonar t.d. vbtank, men ikkje på stikk


Dette er det eg vart fortald av elektrikar.

Eg skal og leggja nytt, då får eg berre 15A.
Signatur
   #3
 3,277     I huset mitt     0
Det er ikke bare nok å se på merkstrømmen xx A på en sikring/jordfeilautomat, men overlastverdier som I1 og spesielt I2 i trådstarters tilfelle.

Saken dreier seg i hovedsak om å ikke overbelaste kabler/ledninger. Disse tåler en viss max strøm A før de blir for varme og dermed så kommer forlegning inn i bildet som hakostra er inne på.
-Kabler i veggen/i isolasjonen blir naturlig nok varmere enn kabler som henger utpå veggen, etc.

Forlegning påvirker ulik strømføringsevne innen gitt max temperatur.
Altså, de finnes et tall i A som ikke skal overskrides for kablene.
Dette tallet ser man benevnt som Iz i tabeller og normer.

Elektrikkere bruker tabeller og normer over forlegningsmetode og kabler, slik at de kan stå inne for å ha lagt opp til et så sikkert og bra anlegg som mulig.
Disse forlegningsmetodene heter A1, A2, B1, etc.

For boliger så er det oftest akseptert at sikring skal ha en slik karakteristikk at merkestrømmen ganger I2 skal være mindre eller lik Iz.

La os ta eksempel da på 2.5 PN i isolert vegg (A1 forlegning) hvor da Iz er 19,5A:
Da kan max sikringstørrelse for en eks Chint sikring som trådstarter har fått, være eks 15A x 1.3 = 19.5A.
Alternativ kunne man brukt en 16A med I2 på 1.2, som ville resultert i 19,2A.
Begge alternativer er oppfyller krav; under eller lik max strømforingsevne på 19.5A.

Her sees et snip av tabell med forlegning og strømføringsevne.
Bytte 16A skrusikring til 15A? - NEK400-stroemfoeringsevne.png - Bassmann1


PS: Disse normene endrer seg noe og oppdatteres med tidene slik at det som var standard før ikke lengre er standard. Også andre/spesielle typer kabling kan endre på verdier og valgt utstyr, etc. Ikke alt er hugget i stein.
Hovedmålet er et så brukbart og sikkert anlegg som mulig.