#11
 645     Østfold     0
Stemmer det, men ikke ofte det er aktuelt å åpne opp vegger bare for å legge inn hovedkabel. Men skal veggen opp uansett så er det jo lurt å ta det samtidig.



   #12
 21,481     Enebolig     0
For min del holder det at skillebryteren er greit tilgjengelig. Men luftstrekk betyr jo stort sett rehab, da gjelder altså regelen om å gjøre anlegget likt eller bedre enn det var. Netteier her i byen pålegger oss å montere skillebryter ved inntak når tavler rehabiliteres, og det skulle vel bare mangle. Unntaket er hvis lufstrekket går rett inn i tavla, da har det vært brukt kombivern.

Jeg vil anbefale trådstarter å ha skillebryter ved inntak på loftet, og overlastvern i tavla. Hva han kan få må han ta opp med netteier. Som regel får man 63A.

Hvis det kan være aktuelt å grave ned kabelen fra siste stolpe, så settes skap med skillebryter på utsiden av grunnmuren.
  (trådstarter)
   #13
 31     Stanghelle     0
Det skal vel egentlig ikke så mye til for å gjøre anlegget bedre en det er nå egentlig.

Ehhh... Veggen er vel allerede så og si åpen. Siden dette er et gammelt tømmerhus og vanskelig å legge skjult instalasjon, så har tidligere eier lektet ut en liten kanal midt i huset som alle kablene går skjult inni til de forskjellige rom. Så er ikke noe stort problem å få trekt frem en ny kabel. En mulighet til å få mere strøm er jo å gå over fra 2fase til trefase, men da må jeg bytte hele inntaket også.

Sikringskapet er forresten ganske så idiotisk plassert. Helt opp under taket. Og takhøyden er 2.60m... Så blir nok til at jeg skal senke det ned også.

Å grave ned kabelen er nok ikke mulig da luftstrekket er over vei og ville nok kostet mer en det smaker.

Nå kjenner ikke jeg til din økonomi, men hadde det vert meg så ville jeg kjøpt nytt K- vern med 125A kniv sikringer og ny trakt ut av den. Deretter lagt PFXP 3 x 16 cu ned til sikrings skapet og satt en 63A OV der.
Husk å bruk strømpe på lederne i boksen på loftet viss du har IT nett.
Da har du et nytt og godt anlegg dimensjonert for fremtiden.


Jeg vil vel slippe å bytte trakten ut av boksen?
Økonomi er vel heller ikke det største problemet. Vil selvfølgelig prøve å begrense meg mest mulig, men kan jeg få et bra anlegg nå som jeg slipper å gjøre så mye med i fremtiden, så gjør jeg selvfølgelig det. Har jo planer om å bygge en garasje i fremtiden med muligheter for å få litt strøm ut til den også...

Noen tips til gode dimmere som kan styres med fjernkontroll som virker forresten?
   #14
 21,481     Enebolig     0
Jeg har Elko Wireless, det fungerer så langt.

Dersom du kun skal styre en gulvlampe eller to, så finnes det rimeligere alternativer.

http://www.elko.no/wsp/elko2_nor/frontend.cgi?func=publish.show&table=PUBLISH&l1exp=1200&main_id=1196&func_id=1200&l2exp=&l3exp=

Når det gjelder inntak, så er det slettes ikke gitt at skillebryteren ved inntaket skal ha 125A knivsikringer. Som regel er det mellom 80A og 160A. Dette må beregnes.

Klasse 2 (dobbelisolering) er kun et krav i TT nett (etter NEK 2006) men er også anbefalt i IT nett. Jeg gjør det alltid i IT og TT nett.
   #15
 645     Østfold     0
Nei da må ikke være 125A, og du har helt rett det måberegnes. Men ikke uvanlig at det er 125A

Viss jeg var deg ville jeg helt klart bare byttet hele inntaks boksen med ny boks og skiftet trakten. Har du bare 1 fas i dag må du skifte trakt. Vil for all del anbefale deg å oppgradere til 3 fas viss du ikke har det.

Viss inntaket står dumt til i dag, så er det jo veldig greit. Da setter du opp nytt inntak på veggen der du ønsker det og kobler og legger kabel helt til der du skal ha det nye skapet. Dette kan du da gjøre i fred og ro mens det gamle står. Så avtaler du med e-verket at de kommer en dag å kobler om inntaket og eventuellt strekker 3 fas ex inn til det nye inntaket viss det ikke er 3 fas i dag eller blir langt nok. Så kobler du det nye skapet samme dagen.
  (trådstarter)
   #16
 31     Stanghelle     0
Hvor får jeg tak i ny inntaks trakt da? Firmaet jeg jobber i er jo basert på industriutstyr, så vi har visst ikke noen gode avtaler på utstyr beregnet for husinstalasjon. Men vi hadde visst gode avtaler på kabel da. Siden 90% av jobbene går ut på å trekke kabler rundt på plattformene...

Og kan jeg forresten legge en Pfxp kabel åpent i vegg uten rør? Hadde jo vært greit med rør på den om det er stor fare for at den skal byttes ut ofte, men ser ikke akkurat behovet for det. Om det skulle skje noe, så er det bare til å ta bort platene som dekker den og legge en ny.

Litt usikker på hvordan jeg skal gå frem her. Å trekke ned vernet fra lofte og sette opp et kombivern er så og si uaktuelt. Det finnes rett og slett ingen plass i det huset i en avstand på 3m hvor jeg kan sette det opp.

Om jeg skal gå over til 3 fase, så ser jeg ihvertfall ut fra beregningene mine at jeg ikke kommer til å trenge mer en 50A ov, og da kan jeg vel bruke en 63a automat på lofte?
   #17
 21,481     Enebolig     0
Slik man gjør det er at luftstrekket kommer til veggen, piggklemmer, gjennom trakten med PN 16mm og rett inn i skillebryteren. Her dobbeltisoleres alt med ekstra strømpe. Trakten tettes med kitt. Knivsikringene (NH00) beregnes. PFXP videre fra skillebryteren og ned til tavle. 16mm Cu dersom den ikke skal ligge i isolert vegg, ellers må du opp i 25mm. Nede i tavlen føres kabelen til overlastvern, overspenningsvern, inn i måler, ut av måler og til fordelingsskinnene for jordfeilautomater. Alt før jordfeilautomater skal dobbeltisoleres. Dvs det skal i TT, bør i IT. I TN trenger man ikke.

Alt dette må beregnes i forhold til kortslutningsstrømmer, og man må få klarsignal fra netteier om at man kan få 63A overlastvern, samt få ny måler.

Hvis man ikke har noen erfaring med boliginstallasjon, så bør man også få kvalifisert hjelp til en slik jobb. Denne jobben skal det søkes til DLE om, og min erfaring er at det vil bli avslag dersom du ikke har gruppe L sertifikat.

  (trådstarter)
   #18
 31     Stanghelle     0
Ok. Snakket med DLE og de sa at det jeg måtte gjøre var å sende inn et skjema for endringer. Oppgi de opplysninger som jeg hadde, hva jeg ønsket og så sende ved en kopi av fagbrevet mitt. Så skulle jeg få svar tilbake om det var mulig og en pris på jobben. Så får vi se...

Har en kamerat som er vanlig hus montør som skal hjelpe meg underveis. Men siden jeg har lov til å installere i egen bolig og han ikke var helt stødig på inntak og slikt, så ville han ikke være med på akkurat den delen.

Forskjellen på Gr. L og Gr. H er da ikke så stor. Eneste forskjellen er vel at jeg kan jobbe på spenninger over 1000v og høre egentlig til på utsiden av veggen Wink Men vi følger stort sett de samme forskriftene da. I hvertfall gjør jeg det. Har jobbet som vanlig industri elektriker offshore de siste 3 årene.

   #19
 21,481     Enebolig     0
En bolig elektriker bør være stødig på inntak..  Wink Skal DLE gi deg pris på jobben?

Hvis du søker, så hadde det vært spennende å høre hvordan det går. Det finnes et par tråder om det her på forumet. Jeg vet bare hvordan DLE praktiserer det i mitt område. Her er det gruppe L som gjelder.
  (trådstarter)
   #20
 31     Stanghelle     0
DLE - BKK... Ikke store forskjellen Wink Er bkk som skal gi meg pris da de må foreta en frakobling/innkobling, eventuelt trekke opp ny ex og målerbytte.
Det er no ikke altid DLE vet helt hva som kan gjøres og ikke. En kolega som har både Gr. L/A og har lagt opp alt selv i boligen fikk besøk av de for en måned siden.
Og de visste faktisk ikke at han hadde lov til å gjøre slike ting selv i egen bolig. De måtte faktisk reise tilbake til kontoret og undersøke det og så komme tilbake.
Så det er forskjell på folk.

Det er vel ikke noe krav til overspenningsvern i bolig enda. Dvs det trådde vel i kraft 1.7.10 men er jo i en overgangsfase enda frem til 1.1.11. Men det også er vel noe å vurdere.

Å gå med PFXP inni vegg uten isolasjon og rør går altså fint? Men den vil vel fremdeles bli berenget som forlegningsmåte i vegg.
Er det forresten Netteier/DLE som beregner kortsluttningsvernet? Eller er det jeg som må ringe de og spørre om den informasjonen jeg mangler til  å beregne det?