3,482    12    1  

Bytte støpsel på oppvaskmaskin

 4     0
Måtte ha ny oppvaskmaskin da den gamle tok kvelden og oppdaget at den gamle oppvaskmaskinen er koplet til med teknisk komfyrstikk (20A? 25A?). Syntes det var litt rart og da den nye oppvaskmaskinen sto på døra er den selvsagt utstyrt med vanlig stikkontakt. 

Så er spørsmålet; kan jeg bare bytte støpselet på oppvaskmaskinen til et teknisk stikk? Internettet forteller meg litt ymse, men jeg forstår at det koker ned til om det "interne elektriske" i oppvaskmaskinen tåler mer enn 16A. Ringte derfor Whirlpool for å sjekke og fikk til svar at det gikk fint. Teknikeren jeg ble satt over til svarte bekreftende på at det ikke er noe problem å bytte støpselet og bruke komfyruttaket. Selv da jeg nevnte at produktbladet sier at oppvaskmaskinen går på 10A, så mente han at det gikk fint å bruke teknisk stikk med 20A eller 25A.  

Kjøkkenet ble pusset opp (av forrige eier) i 2012 så jeg synes det er en litt rar løsning. Antar at de kanskje gjorde en feil eller at komfyren var tiltenkt å stå der oppvaskmaskinen står i dag, og derfor bare byttet stikkontakten på oppvaskmaskinen til komfyrstykk. Så på den måten har jo dette fungert uten problemer i seks år allerede.

Noen tanker? Er det noen reelle farer ved å gjøre dette? Er det på noen som helst måte ulovlig? 


   #1
 143     Troms     0
Lovlig er det nok ikke. Har du sjekket hvor stor kursen den er tilkoblet er?
Går sannsynligvis bra, men ikke anbefalt uansett.
   #2
 4,623     Sørlandet     0
THadde samme problemstilling som deg når jeg skulle bytte komfyr til en platetopp og en strkeovn. Jeg endte opp med å koble til «problemløsern fra elby(?). Men hos ett familiemedlem byttet bare elektriker(!) støpselet til 25A.

Etter litt googling og slikt konkluderte jeg med at det ikke var lov i og med at sikringen i sikringskapet var over 16a
   #3
 24,668     Akershus     1
Dette vil fungere helt greit på 25A, maskinen tar ingen skade,

Men

Dersom det oppstår en kortslutning i maskinen, så må maskinen være i stand til å takle situasjonen med større sikring. Mao, innvendig må den lede nok strøm til at sikringen går fort nok. Derfor er det formeldt ikke tillatt å bytte støpsel fra schuko til 25A kurs (sjekk hva for sikring det er på kursen) uten at fabrikanten går god for løsningen.

Tidligere var det mindre fokus på dette og en byttet villig vekk støpsel og brukte tyngre kurs ved behov.
Signatur
  (trådstarter)
   #4
 4     0
Ja, jeg mistenkte vel at dette ikke er helt lov, selv om det kanskje ville fungert uten problemer. I og med at leiligheten muligens skal selges i løpet av et år eller to er det sikkert greit å få gjort dette på skikkelig måte. Det går en kurs rett forbi som blant annet brukes av kjøleskapet, så jeg antar at det er en relativt smal (og ikke alt for dyr) sak for en elektriker å legge opp en kontakt til oppvaskmaskinen og?

Hva er "problemløsern fra elby"? Smile

Nei, jeg har til gode å sjekke sikringen på kursen. Om den er 16A så antar jeg at det er innafor å bare bytte ledning?

Men siden det står på oppvaskmaskinen at den er 10A, er man ikke da litt ute å kjøre uansett om man kobler den på kurs med 16A?
  (trådstarter)
   #5
 4     0
Dersom det oppstår en kortslutning i maskinen, så må maskinen være i stand til å takle situasjonen med større sikring. Mao, innvendig må den lede nok strøm til at sikringen går fort nok. Derfor er det formeldt ikke tillatt å bytte støpsel fra schuko til 25A kurs (sjekk hva for sikring det er på kursen) uten at fabrikanten går god for løsningen.


Nå har jo fabrikanten (Whirlpool) via en tekniker muntlig over telefon sagt at dette går fint. Men samtalen gikk fort og jeg er usikker på hvor nøye han egentlig vurderte problemstillingen. Og det er ikke skriftlig, så det betyr uansett lite om uhellet først er ute. Med mindre det er viden kjent at Whirlpool sine maskiner lages for å takle 25A.
   #6
 3,277     I huset mitt     0
Det er nok god skikk og alltid bra å sikre ned for å oppnå bra selektivitet i slike tilfeller.

Eks: Hvis jeg har en kurs på soverommet som er 16A, er det da lovlig av meg å koble på en klokkeradio på 300mA? Trenger klokkeradioen å være laga for å tåle 16A???;)
TSt
   #7
 14,509     0
Egentlig burde det stå i en eller annen deklarering at det går bra.   Jeg har beskrevet før at jeg har sett 3 fas vifteovner som bare er koblet om fra 400V til 230V 3 fas. På den måten går det høyere strøm på kabler med samme effekt på ovnen.  Her smeltet flere kabler inne i ovnen på absolutt alle ovnene,  heldigvis var alt i metall og ingen ting tok skade annet enn selve ovnen. Leverandøren hadde ikke 230V 3 fas så de var aldri fysisk testet med dette.  

Ved en feil inne i produktet slik at dette trekker mere strøm må en være sikker på at kablene ikke er av en slik type men noen som tåler dette og lager evt stor nok kortslutning til at sikringen ryker.  Er ledningene for tynne vil strømmen begrenses og sikringen vil holde.  Da har en en kjempe brannfelle siden oppvaskmaskin inneholder veldig mange andre deler som kan være brennbare.  Også tilslutningkabelen kan være skummel siden den ofte er underdimensjonert. 

Til Hirobofly: Kabel inn på radio må tåle dette, men denne har en trafo eller annen innretning som omformer spenning til noe lavere og har intern beskyttelse på noen måte via f.eks. egen sikring.  I tillegg kan den f.eks. være sikret med en varistor på inngangen som kortslutter ved for høy spenning inn som ekstra beskyttelse.  
Derfor kan ikke en klokkeradio og en oppvaskmaskin sammenliknes.  

  (trådstarter)
   #8
 4     0
Det er nok god skikk og alltid bra å sikre ned for å oppnå bra selektivitet i slike tilfeller.

Eks: Hvis jeg har en kurs på soverommet som er 16A, er det da lovlig av meg å koble på en klokkeradio på 300mA? Trenger klokkeradioen å være laga for å tåle 16A???;)


Så med denne logikken burde det ikke være noe problem å koble 16A (eller 10A som det står på min) på 25A kurs?

En annen ting som dukker opp, er det ikke sikring i oppvaskmaskinen som sikrer at den ikke trekker mer enn 10A og brenner opp? Sånn at akkuratt den problemstillingen er uavhengig av størrelsen på sikringen på kursen? Hva er det som faktisk kan gå galt om jeg bare bytter ledningen og kobler til?

   #9
 3,277     I huset mitt     0
Til Hirobofly: Kabel inn på radio må tåle dette, men denne har en trafo eller annen innretning som omformer spenning til noe lavere og har intern beskyttelse på noen måte via f.eks. egen sikring. I tillegg kan den f.eks. være sikret med en varistor på inngangen som kortslutter ved for høy spenning inn som ekstra beskyttelse.
Derfor kan ikke en klokkeradio og en oppvaskmaskin sammenliknes.

Saken er nok den at problemstillingen blir helt lik. Jeg kunne brukt eksempel som 16A kurs på kjøkken og en kaffetrakter istedet, og det hadde ikke endra noe.Wink

-Det er produsenten av utstyr som må tilfredstille krav og vurderinger rundt egen selektivitet og sikring av eget utstyr. Typisk så sitter det sikringer (smeltesikring, overlast, etc) i utstyret som begrenser skade på utstyret.

Men alltid god regel om å sikre ned så langt man kan/bør men samtidig opprettholde normal bruk.

Trådstarter spør om lovlighet. Der er svaret gitt.

Men man kan jo vurdere om det er best å endre sikringen på aktuell kurs og bytte kontakt så trådstarter kan plugge i standard oppvask.
   #10
 24,668     Akershus     0
Ved feil skal 300mA utstyret kanskje takle 1000A og mer. Dvs den kortslutningsstrømmen som nettet kan gi!

Du kan ev bytte bare kurssikringen fra 25A til 16A. Dersom dette er skrusikringer, så er dette en 5min jobb: bytte bundskruer i sikringsholderne. 25A kontakten kan stå, men kanskje praktisk med standard slik at en slipper å bytte støpsel.

«Problemløseren er en kort «skjøteledning . 25A støpsel i enden inn, innebygget 16A sikring og vanlig schuko ut. Husker ikke om den også har en direktekoblet 25A kontakt ut.

At det står 10A i bruksanvisningen er nok mest for å vise at en 10A kurs er nok. Så lenge den har vanlig schuko vil jeg anta at det er ok med 16A kurs.

Et muntlig utsagn fra en teknikker ville jeg ikke tatt for «godkjent av fabrikant .

Problemstillingen er gjerne ikke om sikringen vil bli stående ved feil, den ryker, men at det går tilstrekkelig strøm til at sikringen løser fort nok ut. Tar det for lang tid, millisekunder, så risikerer en skader i ledningsnettet mellom sikring og utstyr. Så kan en spørre seg, hva om feilen gir for mye strøm, men likevelikke nok til momentan utløsning?
Signatur