3,322    17    0  

Dimming av led-strips

 7     0
Planlegger å montere hvite led-strips over opake plastplater/akryl i 4 små rom, ca 1kvm x 4. Rommene ligger nær hverandre.

Ønsker å styre belysningen med separate "konvensjonelle" påveggsmonterte dimmere/potensiometere. Den ene (eller alle) skal helst være trådløs.

Forvirringen er stor her Smile Er det noen som kan foreslå et enkelt oppsett eller peke i riktig retning?

   #1
 3,607     0
LEDs kan ikke styres med potmetere. De reguleres ved å slå dem av og på, så hurtig at øyet ikke ser blinkingen. Hvor stor andel av tiden de er påslått bestemmer opplevd lysstyrke.

Slike regulatorer har vært i bruk både for varmeelementer og belysning lenge før LEDs - men LED krever den virkemåten. Jeg er ingen ekspert her, men mistenker at svitsjingen bør stå på LED-siden av nettadapteret, at du ikke skal regne med å kunne svitsje 220-volten inn til adapteret. Jeg antar at det som regel er en integrert del av nettadapteret.

For de som mekker egen elektronikk: Jeg har enda ikke sett en eneste lærebok i bruk at Arduino (for uinnvidde: En serie mikro-datamaskiner ofte brukt til styring) som ikke har inkludert byggeveiledning for en LED lysdemper! Kort fortalt: Du sender strømmen til LED-stripa via en svitsjetransistor som styres av en PWM (pulsbredde-modulert)-utgang - det er standart på så å si alle Arduino-varianter. En liten kode-snutt kan lese ønsket verdi for PCM-utgangen f.eks. fra en USB-forbindelse, et tastatur, et trådløst-grensesnitt, ... Hva du enn ønsker. Men her snakker vi om mekking for de som vil skrive litt programkode og lodde en og annen transistor. Det er ikke å bare kjøpe og plugge sammen. (Det finnes sikkert slike alternativer, også!)
   #3
 504     Helgelending i Østfold     0
LEDs kan ikke styres med potmetere. De reguleres ved å slå dem av og på, så hurtig at øyet ikke ser blinkingen. Hvor stor andel av tiden de er påslått bestemmer opplevd lysstyrke.


Dette er bare delvis riktig.
Det er rett at de gjerne reguleres direkte med PWM, men man kan også utjevne dette signalet med kondensator og da blir PWM i realiteten en spenningsregulator.
På samme måte kan man dimme med andre spenningsregulatorer, også en spenningsdeler med pot, men akkurat det sløser og blir varmt.
Det er også mulig, men svært upraktisk å dimme direkte med pot fordi forholdet spenning/strøm i en lysdiode har et meget brått kne hvor strømmen plutselig stiger voldsomt. Det samme kan imidlertid skje også med PWM dersom man ikke bruker formotstand eller mange nok dioder i serie.

Julian Ilett tester en spenningsregulator
  (trådstarter)
   #6
 7     0
Takk alle sammen!

Finner mange som leverer slike som alt_er_mulig foreslår, f.eks

http://www.lysbutikken.no/teknisk-led-belysning/led-transformator-12v-dc/hytronik-led-trafo-30w-12v-dc-switch-dim-1-10v-dimbar-nordesign

Har disse da innebygd PWM som styres av potmeter/impuls? Dette er ikke det du mener sløsing og varmgang Stefflus?

Om man styrer denne med impul, kan man bruke en tilbakefjærende trapp/endevender, eller må det være 1-pol?

Som dere skjønner, er jeg ikke akkurat elektriker. Må bare få sydd dette sammen.




   #7
 504     Helgelending i Østfold     0
Dette er ikke det du mener?


Nop, akkurat det jeg snakket om der har ikke praktisk anvendelse.

Pot som input til en styring er helt kurant.
Går ut fra at dette er 1-10v signalet.

Switch-Dim ser ut til å være en tilhørende styring med trykknapp som sender et digitalt signal til dimmeren på bildet. Trykk fort for av/på, hold inne og den dimmer opp og ned til du er fornøyd.

   #8
 3,210     Vestlandet     0
Off topic: Led kan godt styres analogt med en variabel strømkilde. Men i husinstallasjoner har nok pwm flere fordeler framfor analog styring.
   #10
 3,210     Vestlandet     0
Det kan hende. Nå siktet ikke jeg til strips spesielt. Men uansett, min kommentar er nok mest av akademisk interresse i dette tilfellet.