39 568    95    0  

Downlights og LED pærer

 27     0
I forbindelse med at jeg skal ha downlights i huset mitt, så snakket jeg med en bekjent som er elektriker. Han sa at det ikke var noen downlights med LED som fungerte bra som "primærbelysning" som han kalte det, men anbefalte eventuelt å bruke 230 volts downlights da det er flere som utvikler LED pærer til disse soklene som snart er på markedet som kan erstatte vanlige pærer. Dette han blitt fortalt på et eller annet oppdateringskurs han hadde vært på.

Problemet mitt er at jeg har prøvd en 2-3 forskjellige LED pærer til 230V takspot'ene jeg har nå, og lyset disse LED pærene ga var mildt sagt elendig!
Så selv om det frister med LED pærer som bare bruker en 2-3watt, så lurer jeg på om noen vet når LED pærer som fungerer optimalt kommer på markedet?

   #1
 136     0
Faren min har laget en tv benk som jeg hjalp han å bære inn i dag. Han hadde brukt led lys til opplysning av et av underskapene. Jeg må si jeg ble MEGET positivt overrasket over kvaliteten på dette lyset! Jeg har lest her at LED lys er veldig kaldt og blått, men dette var ikke det i det hele tatt! Han kalte det varmt LED lys.
  (trådstarter)
   #2
 27     0
Som "innredningslys" har jeg også sett at det fungerer meget bra. 
Er mer skeptisk til bruk av det som downlights i tak som skal fungerer som hovedlys i stue, kjøkken, bad o.l.
Det blir vel sikkert noe "krøll" med dimmer også tipper jeg, selv om jeg ikke er elektriker.
   #3
 2 174     Oslo     0

...anbefalte eventuelt å bruke 230 volts downlights da det er flere som utvikler LED pærer til disse soklene som snart er på markedet som kan erstatte vanlige pærer....


LED finnes i både 230v og 12v nå, og mitt inntrykk er at LED og 12v er i rivende utvikling.
Tror ikke evnt. fremtidig LED bruk bør avgjøre vitt valg av 12v eller 230v.  Wink
   #4
 11     Trondheim     0
Noen som vet om MR16 12v LED er noe som funker godt?
Er disse pærene dimbare og han erstatte halogen uten å bytte trafoer og dimmere?

   #5
 496     Stavanger     0

Noen som vet om MR16 12v LED er noe som funker godt?
Er disse pærene dimbare og han erstatte halogen uten å bytte trafoer og dimmere?
Her er en: (har ikke prøvd den)

http://www.lumens.no/32/100/140-Mr16-6w-2700K-Ra90.aspx

Hvis du ser på trafoen så står det sikkert om den har en minimumsbelastning. (Mange tror jeg har min. 20 watt)
   #7
 11     Trondheim     0
Lønner det seg ikke på sikt heller?
Har 19 stk downlights med MR16 og 30 stk med GU10 som jeg tenkte å bytte ut.

Kjøpt Philips Master 7w LED 3000k til GU10 spottene, men ikke fått dem ennå.
Har sett er på forumet at noen snakker om at jeg må bytte dimmebryter??


   #8
 5 561     0
Vi bruker LED-pærer til 220V sokkel (som vanlige spot'er) til opplysning av 2 rom; en gang + soverom. Og de gir et kaldt og blåaktig lys. Første gang jeg kjøpte tenkte jeg ikke mye over det, og ble følgelig ganske misfornøyd med resultatet (soverom) men vi beholdt pærene fordi på soverommet gjør det ikke så mye. Så skulle vi kjøpe LED til en gang også, fordi her står lyset på døgnet rundt. Da var jeg litt mer påpasselig med hvilke pærer jeg kjøpte og hvor godt lys det skulle være i dem.

I følge nettbutikken skulle disse ha akkurat like godt lys som 35W halogen og disse pærene skulle kunne brukes som erstatning for slike. Men lyset er fortsatt betraktelig svakere enn halogen og det har også et "kaldt" skinn. Det er en svært tydelig forskjell mellom gangen (som bare er ca 6 m2 og har 6 stk spot'er) og tilstøtende rom som har halogen. De tilstøtene rommene har god belysning, mens gangen er dunkel og blåaktig.

Jeg putter gjerne flere LED-pærer i huset, men ikke før jeg får skikkelig lys. Det forventer jeg når de koster det tidoble.
   #9
 496     Stavanger     0
Det lønner seg ivertfall mindre å skifte ut 12 v halogen enn 230 v til LED, fordi 12v halogen gir mer lys i forhold til strømforbruket enn 230 v.

Du må også ta med i beregningen at prisene på LED pærer vil falle framover.
Tipper at pærene som i dag koster 250kr vil koste under 100kr om 3-4år.
   #10
 3 215     0

Det lønner seg ivertfall mindre å skifte ut 12 v halogen enn 230 v til LED, fordi 12v halogen gir mer lys i forhold til strømforbruket enn 230 v.

Du må også ta med i beregningen at prisene LED pærer vil falle framover.
Tipper at pærene som i dag koster 250kr vil koste under 100kr om 3-4år.Det er jo interessant, vet du hvorfor? 12V har jo en trafo, og en halogenpære er bare en enkelt motstand, effektiviteten trodde jeg stort sett var bestemt av tempraturen på motstanden. På meg er det overraskende at 12V skulle være noe vesentlig bedre i så måte.

AtW