#41
 21,481     Enebolig     0
Skjøteledninger er kun ment som midlertitid bruk. I ditt tilfelle blir det tolket som relativt permanent.

Dette med tilgjengelighet tolkes forskjellig. Har hørt om kontrollører som mener et skap ved siden av oppvaskmaskin ikke er tilgjengelig. Da hadde jeg notert "hvor skal den plasseres ifølge DLE?"

Men de fleste gjør det klart at man skal kunne ta av deksel for å inspisere. Og noen sier også at det er greit å skru ut et par skruer for å ta list/skjørtekant/deksel for å komme til selve installasjonen.

   #42
 1,292     Ålesund     0

Men jeg som privatperson setter ikke særlig pris på at en vattnisse kommer å pålegger meg en utgift til elektriker pga noen skjøteledninger. Som strengt tatt ikke er ulovlige å bruke.

Skjøteledninger er ikke lov å bruke på stasjonære gjenstander. Husker ikke helt nøyaktig ordlyden, men det innbefatter bla vaskemaskiner, tørketromler, varmeovner, frysere, kjøleskap, varmepumper osv. Det innbefatter ikke tv`er, bordlamper osv.

Når vi først er inne på forskriften lurer jeg på en ting til:

Forskrift punkt 17.

§ 17. Tilgjengelighet for vedlikehold

       Anlegget skal være planlagt og utført slik at:

-         det er tilgjengelig for ettersyn, vedlikehold, reparasjon, betjening og prøving,
-         det er tilstrekkelig plass til å skifte ut og montere enkeltenheter,
-         og at slikt arbeid kan foretas uten fare for den som utfører arbeidet.


Hva legges i dette? hvordan tolker man den?
Et punkt under en seng? Under kjøkken bak sokkel? I et skap? Trenger ikke være stikkontakt eller bryter, men gjerne bare et kopplingspunkt.
Er det da ulovlig?
Hvor tilgjengelig må det være?

Jeg har hørt litt forskjellige tolkninger på denne, men her blir den tolket til at en ikke f.eks må åpne veggen for å komme til. Å løse en skru er greit, for å åpne en luke, men da skal man se at det er en luke. Den skal ikke være spikret igjen. En seng er flyttbar og er ingen problem. Sokkel på et kjøkken blir i grenseland om den er lett demonterbar, er den ikke lett demonterbar er det fy-fy. I et skap er helt greit så lenge det går an å åpne døren ;)

Og en ting til. Hvis man skal sette ting på spissen. Hvis man skrur opp en stikkkontakt i forbindelse med f.eks. et kunstverk. Faller den da inn under forskriften og er ulovlig da?
Hva mente du her?
   #43
 103     oslo     0
Hva mente du her?


Hehe. Det jeg mente er at det er ikke sikkert denne stikkontakten som en over her mente var stridig i forhold til forskriften har vært i bruk som stikkontakt i det hele tatt.
Hvis jeg vil ha en strømløs kontakt skrudd fast på veggen et sted må det være mitt valg og ikke Hafslunds