#41
 997     0
Et profesjonelt kjøkken, hvor det blir spylet, er et våtrom. Men et dusjkabinett montert i vilket som helst normalt rom, gjør det ikke til ett våtrom, og ikke noe krav til verken elektrikkernormer eller våtromsnormer . Et kjøkken i en enebolig er ikke ett våtrom, og der har du selvfølgelig ikke membran eller noe krav til ip44 eller 2polt brudd. Men skal du ha downlights i vasken, så er du nok på kanten Smile
Signatur

   #43
 21,481     Enebolig     0

JA, du får mindre strøm ved å skifte lysrør i gangen da det er et tørrom med større overgangsmotstand.

JA, det er mulig dere alle har rett at et kjøkken ikke defineres som et våtrom (men både bad og vaskerom er våtrom).

Jeg håper virkelig IKKE du bruker 160 A i dine beregninger. Jeg skal forklare hvorfor:
Det er IKKE helt bra å regne med for liten kortslutningsstrøm (160 A vs 800 A). Dette henger sammen med dimensjonering av automatsikringen. Kort fortalt betyr det at man kan øke utløsetiden på sikringen dersom den minste strømmen er liten. Dette henger sammen med Jouleintegralet.

Jouleintegralet trekker opp grensen for hvor mye en kabel eller en annen anleggsdel kan absorbere av energi før komponenten blir ødelagt. Med for liten verdi på den minste kortslutningsstrømmen vil man i sOPpens tilfelle bli forledet til å tro at kabelen kan absorbere mere energi enn den kan. Om man på bakgrunn av dette monterer feil sikring vil kabelen kunne smelte og forårsake brann. Derfor er det faktisk veldig greit å vite at det bare er å spørre e-verket om den minste strømmen inn i ditt anlegg (og regne seg videre inn i anlegget). Det er også greit å vite at den minste strømmen inntreffer på natt/sommer og at den største kortslutningsstrømmen inntreffer på dag/vinter. Dette fordi vi eksporterer strøm om dagen og importerer om natten...

Og, JA 160 A er feil. Det riktige er at lysbuen blir mellom 800-2200 A (i mitt tilfelle i Oslo).


Hmmm..jeg får nok kaste montørhåndboken og drite i alt jeg lærte på skolen. For det er nok feil.

Jeg har ikke sett, og vet ikke om noen som har opplevd tilfellet du snakker om (smeltet kabel pga feil valg av sikring der 16A C-automat er valgt på grunnlag av MINST 160A kortslutningsstrøm) Har du?

Du vil at jeg faktisk skal regne meg inn i anlegget istedenfor å måle?

Montørhåndboka (og skolen) sier klart at man ganger sikringen (A) med 5 for B automat og 10 for C automat for å finne den kortslutningsstrømmen man MINST må ha.
   #44
 294     0


Montørhåndboka (og skolen) sier klart at man ganger sikringen (A) med 5 for B automat og 10 for C automat for å finne den kortslutningsstrømmen man MINST må ha.


Og det er den som er VIKTIG! for en sikring tåler jo opptil 10kA  Ihvertfall mine MG automater.. Det er sjelden at det er den øvre kortsluttingstrømmen som er problemet, selv om jeg har målt inntak til 18kA et par ganger...

En Eurotester finner ut hvordan det er på anlegget! matematikk med oppgitte tall som ofte ikke stemmer gir deg ikke noe...
Signatur
   #46
 21,481     Enebolig     0
Og dessuten må jeg bare få si at dagens kommentar må være at jeg får mindre strøm ved å kose med fasene i gangen fremfor bad. Joda, man kan sikkert måle seg til en forskjell..  ::)
   #47
 294     0

Og dessuten må jeg bare få si at dagens kommentar må være at jeg får mindre strøm ved å kose med fasene i gangen fremfor bad. Joda, man kan sikkert måle seg til en forskjell..  ::)


Den forskjellen tror jeg ikke man bryr seg om hvis man får strøm du ;)

og hva hvis våtrommet har 10A sikring og tørrommet har 16A??

Her er det mange faktorer som avgjør!
Signatur

   #48
 1,292     Ålesund     0
Jeg må bare spør igjen jeg (spurte i en annen tråd før i dag, men har ikke fått svar enda..):Hva jobber du med kergulen? Har fått med meg at du er på kontor, men hva gjør du?
   #49
 435     0
Det er 3x for B automat, men ikke skyt meg fordi du mener det er 5 sOPpen. ;D

Poenget med å beregne er at det er uavhengig av måletidspunktet. Måler du vil resultatet avhenge av NÅR du måler. Måler du vinterstid får du høyere verdi enn sommerstid. Derfor er det bedre å beregne dette. Dette også fordi ved beregning får man de transiente verdiene (dvs 0-100 ms), måler du får du stasjonære RMS verdier.

Og Jouleintegralet er et eksempel på at dersom man bruker faktisk en mindre verdi - kan man komme i balleklemme. Det er du vel enig i?

JA, jeg har en jobb.
   #50
 997     0
Skal du regne på kortsluttningstrømmer, må du da ta hensyn til ikmaks og ikmin og de opplysningen får du hos din lokale kraftleverandør. Det er ikke alle trafoer som har like høy strømevne/kapasitet til å legge ut vernet.
Men du har litt rett angående ik2min/ik1min, ved b-karakterestikk er den 5*In, men ved c-karakterestikk er den 10*In og ved d-karakterestikk er den 20*In
Det vil si at en 16A c-karakterestikk skal løse ut ved 160A, men dette er den minste kortsluttningstrømmen, den maksimale kommer helt ann på trafoen som du får strømmen din fra.
Signatur