4,435    9    0  

En måned til møte med elektrikeren!

 366     0
Vi skal ha møte med elektrikeren om en knapp måned.
Og skal da fastsette stikk kontakter, lysbrytere, varmepumpe, varmekabler osv....og ditt og datt.
Snakket med Elmo på tlf i dag, og fikk beskjed om å tenke igjennom alt på forhånd.

Så da lurer jeg på om det er noe som dere vynes er veldig lurt, eller ekstra viktig.
Stikk kontakter på lure steder inne eller ute, hvor mange stikk kontakter på ett soverom, på ett vaskerom, på stue??

Er det noen lure tips du har fått i forbindelse med det elektriske som du vil dele med meg?

sentralstøvsuger, må ha uttak i begge etsajer, men HVOR er det lurt å ha det?
Vi skal også ha "smuleskuff" på kjøkkenet, 2 stk. Er det lurt å plasere disse i forhold til hverandre?

Vi skal ikke ha vannbåren.
Men jeg tenker varmekabler i iallefall bad, vaskerom, hall oppe (og nede?), wc.

Men egentlig kunne jeg tenke meg varmekabler på kjøkken og stue også.
Og kanskje soverom, for det er jo kommet varmekabler som det ikke er stråle fare fra ol.

HATER det slik vi har det nå, som er iiiiiiis kalde gulv i heile huset.
Hater hater hater det.....

Vi skal ha gulvbelegg i hele huset, bortsett fra hall oppe, og bad, hvor vi skal ha flis.
Gulvbelegg er jo varmeisolerende, og fint slik. Men vil det ikke bli skrekkelig kaldt på gulvet alikevell?
Eler er det noek med varmovn?

Og ellers, på barnerom, det skal jo også være ett rom hvor barn skal oppholde seg, leke, lese, og kose seg. Hvordan varme opp?
Varmekabler?
Panelovner?
Oljeovner?
??

Ute da, bør vel ha en dobbel stikk kontakt på verandaen, flere?
Tenker spotter i taket i det overbygde inngangs partiet. Og over garasjeporten.
Så slipper jeg de her utelampene som blender oss midt i fleisen.

Verandaen er IKKE overbygd, hvordan belyse denne?

Har med tiden lyst på slike "gatelys" i hagen, lurt å få ordnet med ledninger og slik nå, ??


ALLE gode tips i denne forbindelese mottas med TAKKKKK!!!   #1
 2,172     Oslo     0

sentralstøvsuger, må ha uttak i begge etsajer, men HVOR er det lurt å ha det?
Vi skal også ha "smuleskuff" på kjøkkenet, 2 stk. Er det lurt å plasere disse i forhold til hverandre?


Sentralstøvsuger, smuleskuffer og sentralstøvsuger avtaler du vel med husleverandør - ikke elektriker? Bortsett fra stikkontakten til støvsugeren dah...

Smile
   #2
 280     0
Du vil neppe oppleve iskalde gulv i nye hus slik du ofte gjorde i eldre. Det er mye bedre isolasjon nå om dagen og ikke minst er vinduer langt bedre isolert så du får ikke "kaldras" fra disse lenger.

Når det gjelder uttak til sentralstøvsuger så ikke spar på det. Jeg har lagt opp 6 kontakter slik at jeg kan nå hele huset med en relativ kort slange. Det er et must slikt jeg ser det, det blir veldig tungvint å fly rundt med en 9m slange. Siden jeg har lagt opp til sentralstøvsuger i ettertid har jeg måttet boret meg opp fra krypkjeller med disse rørene og det var en he***** jobb.
   #3
 21,481     Enebolig     0
Uttak for sentralstøvsuger står på tegningen til elektriker`n. Uttaket kan du i utgangspunktet plassere hvor du vil, bare slangen er lang nok.
   #4
 2,172     Oslo     0
Skal ikke du bygge med BP da Malin?

Hos meg er det snekkerne som monterer sentralstøvsugeren, og elektrikeren monterer kun stikkontakt på veggen i teknisk rom.
  (trådstarter)
   #5
 366     0

Skal ikke du bygge med BP da Malin?

Hos meg er det snekkerne som monterer sentralstøvsugeren, og elektrikeren monterer kun stikkontakt på veggen i teknisk rom.

Jupp, BP ja, hmm, jaha, det kan hende snekkerene gjør det hos meg også.... Får vel vite mer på oppmeldingsmøtet....

Jeg er jo "grønn" på slike ting...Har ikke bygget hus før jeg da...hehe....

MEn flere uttak, ja det ønsker jeg meg. Har selv nesten 9 meter slange nå, ett slit å ta frem, ett slit å legge på plass..........
   #6
 1,818     Skogsvåg på Sotra     0
Er dette et nybygg, og hvordan er rommene fordelt over etasjene? Vanskelig å anbefale type varme og hvor, uten å vite hvordan huset blir konstruert .-)

Men sånn på generelt grunnlag så er nye hus veldig mye bedre enn gamle hus i.f.m. isolasjon i grunnen. Jeg har bodd i kjellerleilighet som var bygget i 1994, og som aldri føltes kald på gulvet, selv om det ikke var noen varme, bortsett fra badet da. Men generelt er det en god ting å sørge for at varmen kommer mest mulig nedenfra, gjerne fra gulvet. Her vi bor nå, i et 50 år gammelt hus med kjeller, 1 og loft, hvor vi oppholder oss mest i 1. Tidligere måtte vi ha 22-23°C i 1.etg for å trives der, men etter at vi la inn varmepumpe i kjelleren og holder 20°C der, samt tettet rundt vinduer etc, så har vi senket temperaturen til 20-21°C i 1.etg, og har bedre komfort! Så at gulvet ikke er kaldt er vesentlig  :)

Ellers ville jeg ha vurdert følgende:
Sentralstøvsugers uttak plasseres sentralt i hver etg, slik at slangen rekker til alle kriker og kroker. Har du stor grunnflate kan du vurdere flere uttak per etg, og heller ha en kortere slange. Hører flere synes at det kan være plagsomt lang slange om du har de lengste variantene. Den skal jo bukseres og ikke minst plasseres et sted når du ikke bruker den  Wink Dette bør de som skal montere maskinen kunne hjelpe deg med.

Elektrisk: Alt etter økonomien så er det greit å ha _nok_ med vegguttak. Noe vi setter stor pris på er å ha noen få uttak som er i bryterhøyde. Glimrende når man skal bruke løse apparaturer som strykejern, støvsuger og annet. Vi har satt opp slikt i kombinasjon med bryterpanel, og de brukes daglig!
En annen ting kan være å få lagt ut trekkerør i vegger og til andre steder til fremtidig bruk. F.eks kan det være smart å legge rør til fremtidig kablet røykmeldere/innbruddsalarm, data, høyttalere, rør til belysning i hagen, m.m. Det koster jo selvsagt litt å legge masse ekstra rør, men ingenting i forholde til hva det koster (av irritasjon og i kroner) den dagen du må legge synlige kabler "overalt".

Tenk også litt Enøk! Bruk "sparebelysning" der det kan brukes fornuftig, bruk (eller i det minste gjør klart for) bevegelsesfølere og tidsur til utvendig belysning, og til rom du bare bruker sporadisk. Om du bruker halogen-spotter til utvendig belysning så bruker dette fort mye strøm, og du bør ha automatisk styring på dette som gjør at det bare er på når det faktisk er hensiktmessig. Der finnes mange gode løsninger på markedet, og det må ikke koste "skjorten"  :)
Når det gjelder lys så finnes det flere pene armaturer, både utenpåliggende og innfelt, som bruker strømsparende lyskilder. Jeg ville iallfall sterkt ha vurdert slike som generell belysning, og bare bruke halogen-belysning til effekt-belysning, som punktbelysning mot vegg, etc. Sparelys er ikke bare lysstoffrør eller lyspærer til bruk i tradisjonell lampe-sokkel, og finnes idag i flere farge-temperaturer  ;)  Tenker med skrekk og gru på de som velger å benytte bare halogen-spotter overalt. Joda, det kan sikkert se tøft ut, men jaggu merker man det på strømregningen! Det kan lønne seg å ta med seg plantegninger til en større lampeforretning / elektrofirma, som kan bidra med tips til belysning. Utvalget er enormt.

Håper mine høyst subjektive tanker hjelper deg litt  ;D
Signatur
   #7
 21,481     Enebolig     0

Skal ikke du bygge med BP da Malin?

Hos meg er det snekkerne som monterer sentralstøvsugeren, og elektrikeren monterer kun stikkontakt på veggen i teknisk rom.


Det er tydeligvis litt forskjellig. For meg er det naturlig at elektrikeren monterer alt som har med støvsuger å gjøre siden vi alltid har gjort det  Smile

  (trådstarter)
   #9
 366     0
takker for denne.....her var gode tips..........

Genialt med lysbryter ved senga......... Grin