HSt
   #22
 36,909     Lillestrøm kommune     0
Som sagt de som tviler kan lese svaret mitt over på nytt det er koblingen på skjøteledningen som ble varm kabelen hadde korrekt tversnitt og ingen feil og se og den hadde Nemko merke.

Så la gå om den står i en normal veggmontert stikkontakt det kan kanskje gå bra selv om det advares mot dette, men noen skjøteledning på dette er langt utenfor hva som er forsvarlig.
   #23
 5,432     Akershus     1
Den som leser svaret mitt over på nytt kan se at jeg anbefalte å ikke bruke shukokontakt til store laster. CEE industrikontakt derimot er laget for 16 A og med hensikt å overføre minimum 3000 watt kontinuerlig.

Kan HSt fortelle hva som skal gi unormal varmegang med 3000watt i en 2,5 mm2 kabel? Dropp koblingspunktene og diskusjonen om hva som er rett og galt, bare kom med en fornuftig forklaring, det er slikt folk lærer av og det er slikt jeg er spent på, kall det vitebegjærlig. Er det forskjell på 2,5 mm2 i en gummikabel og 2,5 mm2 PR?

Denne byggtørkeren/vifteovnen blir levert med vanlig shukostøpsel. Leverer 3000 watt. Samme styrke som TS snakker om å ha som badstuovn og bruke i et par timer en gang i blant.  Vifteovnen under selges i tusentalls og brukes i kjellere, vinterhager m.m. rundt omkring, helt sikkert ikke bare 2 timer en gang i blant? Dere synes ikke det skytes spurv med kanoner her?

https://coop.no/sortiment/obs-sortiment/elektronikk/elektrisk-oppvarming-cc8d4bdf/calor-bt3000/?variantCode=6645&gclid=Cj0KCQiArvX_BRCyARIsAKsnTxNhp_M-k_9-tM7EpE_YdFeGqE43tqpIhn6FlSO6MTgdrjOfATtIpmkaAuQsEALw_wcB&gclsrc=aw.ds

   #24
 4,808     Sørlandet     0
Hadde utendørs boblebad på 32a cee stikk. Når jeg fikk elsjekk så var det praktisk siden jeg hadde litt jordfeil (ikke nok til å trippe jfb). Trakk ut karet så jordfeilen forsvant og alles i ordnung på elsjekken.

Jeg har på jobb mange ganger sett varmgang i shuco stikk. Senest nå ble det byttet til cee støpsel da ovnen på lageret trekker 3kw og har smeltet ett shuco støpsel og 2-shuco stikk på ett par år....

Når det er sag så er min tolkning av normen at hverken boblebad eller sauna er regnet som mobilt utsty or således skal være fast tilkoblet. Men er ikke elektriker. Personlig hadde jeg koblet fast om det var like vanskelig som cee stikk og støpsel. Vanlig shuco hadde jeg droppet på noe som trekker så mye og skal stå i mange år.
HSt
   #25
 36,909     Lillestrøm kommune     0
Det er tydeligvis stor forskjell på kontaktmotstand mellom en skjøteplugg og en Elko vegg kontakt det er det min lille praktiske erfaring viser.
Det var ikke tversnitt og oppvarming av kabel men glodvarme pinner jeg oppdaget. Siden den var åpenbar var det lett å se om det var noen feil å finne. Når den ble satt i en Elko kontakt ble den ikke varm så det var ikke pluggen på varmtvannsberederen.

Så kan det finnes skjøtekontakter som er litt bedre men denne var i allefall Nemko merket enhet

Ellers er industrikontrakt for store belastninger et godt forslag

   #26
 24,803     Akershus     0
Samtidig har Sintef kjørt forsøk med schuko med 16A last i dagevis uten varmgang.
Ingen kontakter i mitt bardomshjem, 3 hytter, mitt hjem, min brors hjem, har noen gang trengt utbytting. Eneste jeg har reparert var en 25A komfyrkontakt som fikk sviskader fordi fabrikanten ikke kunne å monter støpsler.

En ser byggeplasser hvor det meste i lange perioder driftes med skjøteledninger.
Signatur
   #27
 5,432     Akershus     1
Tenk på hvor mange hundre tusen om ikke millioner skjøteledninger som finnes bare i Norge. Hvert hus har en eller flere i bruk, det er jeg rimelig sikker på. Tenk hvor mange millioner ledninger med støpsler det finnes i Norge, noe med bare en skarve lampe, men mange med varmeovner med stor last, varmtvannsberedere, som har vært nevnt med varmegang, men et stort antall uten varmegang.

Hvor ofte hører man om feil? Jeg bruker skjøteledninger selv, hvis jeg finner det nyttig, men jeg klarer meg vanligvis uten, da jeg har et greit opplagt anlegg. Ville uansett aldri tenkt tanken at det var utrygt å koble på en liten badstuovn via en skjøteledning, aldri. Det er jo slikt en skjøteledning er laget for, temporær tilkobling. Ja, det står ditt og datt i normen, men det kan helt klart omgås hvis man lager en badstuovn som en byggtørker med ledning, hvem kan nekte noen å bruke byggtørker i badstua? Gå for trygghet, ikke for å ri paragrafer, er mitt motto.

Jeg slenger meg på KjellG sin oppsummering. I løpet av drøyt 50 år fra jeg som "voksen" og da fulgt med på eget og andre familiemedlemmers el-anlegg, har jeg aldri opplevd svidde kontakter av noe slag. Jeg skiftet forøvrig sikringsanlegget i eget hus forrige dagen. Da hadde de "fæle" skrusikringene stått trofast i 43 år uten varmgang, uten knapt å vært skiftet en sikring. Aldri jordfeil annet enn på en tidlig utgave av mikroovn, ja og en komfyr vi hadde tidligere, det var visst ikke så uvanlig. Var visst ikke jordfeil nå heller, for ingen av jordfeilautomatene har slått ut, så langt.

Ts bør sette badstuovnen på et staiv så den ikke er fast tilkoblet. Så kan han koble en fast gummikabel som han strekker til stikkontakten når badstua skal brukes. Kabelen kan kveiles opp når den ikke er i bruk. Fint med flyttbar byggtørker med lang ledning.

   #28
 24,803     Akershus     1
En skal imidlertid behandle slikt med silkehansker. Andri dørsprekk, aldri koble fra ved å trekke i ledningen, aldri stor last  på opptromlet kabel, kassere dårlig kabel...

På generell basis, greiest og sikrest med fast oppkobling, men å bannlyse padde bak TV ser jeg ikke verdien av, går noen få watt. Samme under skrivebordet til PC, her går jo «ingenting .

Her brukte forøvrig brannsjefen i kommunen skjøteledning til motorvarmer og kupévarmer i tjenestebilen i alle år. Wink
Signatur
HSt
   #29
 36,909     Lillestrøm kommune     0
“siden ikke mitt hus har Brent Ned” så kan TS prøve med sitt hus argumentasjon er  sjelden fornuftig, men nå inneholder tråden nok info til at enhver kan velge sitt ønskede risikonivå ut fra fakta som gis.

   #30
 3,591     0
Prøver man stlle kritiske spørsmål om brann-statistikk, stanger man umidddelbart hodet i veggen. Helt generelt: Hvor mange er omkommet, eller alvorlig skadd, av ulike forhold?

For eksempel: Vi advares sterkt mot å kjøre vaskemaskin eller tørketrommel nattestid. Hva viser ti års brann-statistikk: Hvor mange husbranner, og hvor mange dødfall, ble forårskaket av vaskemaskiner og tørketromler kjørt nattestid? Hvor mange husbranner og dødsfall kunne vi unngått årlig om vi istedet kjørte vaskemaskiner og tørketromler mens vi er på jobb?

Mange branner er forsårsaket av feil i elektrisk anlegg - men hva slags feil? Er det slik at en vesentlig del skyldes bruk av 2,5 kvmm IP44 kabler som strekkes ut til bruk med elektrisk hageredskap, eller er det faktisk slik at så å si ingen branner er forårsaket av slkt?

Jeg skulle ønske det var mer åpenhet rundt brannårsaker i Norge. For et par år siden gjorde jeg iherdige forsøk på et dypdykk, men innså at dette er noe "man" ikke ønsker at skal komme fram til åpen diskusjon og vurdering. "Man" vil ha friheten til å mane fram skrekk-scenarier fritt, enten det gjelder kjøring av vaskemaskin nattestid eller skjøteledninger.

Selvsagt er det fortsatt en del uvettig bruk av elektrisk utstyr. Men slik det er dag, der det blir gitt inntryll av at dersom du bruker en skjøteledning til stålampa di med en 8W LED-pære. da vil huset ditt brenne ned neste natt ... Sånn skremselspropaganda er vi ikke tjent med. Men du ser en del av det. rundtomkring (selv om eksempelet kanskje var litt overderevet Smile)